Így tervezd meg a heted a mediterrán diéta szabályai szerint

Rengeteg zöldséges főétel, gyümölcsök és jóféle gabonák. A mediterrán diétát sokan a legegészségesebb étkezésnek tartják, viszont csak akkor tudod jól betartani, ha előre megtervezed hozzá a heti menüt. Ebben segítünk.

A mediterrán diéta előnyeiről már sokszor írtunk nemcsak könnyen betartható és változatos étkezési mód ez, hanem egyfajta életszemlélet, amely nem a korlátozásokra, hanem az egészségesen elkészített, ízletes fogásokra koncentrál. Rengeteg zöldség és gyümölcs, sok hüvelyes és teljes kiőrlésű gabona, könnyű húsok, sok hal és tengeri herkentyű, valamint a jó minőségű zsiradékok, mint az olívaolaj és olajos magvak állnak a diéta középpontjában.

A tojást és a tejtermékeket sem tiltja, csupán kordában tartja, valamint az édességek és vörös húsok sem teljesen tiltólistások benne, néha ezek is fogyaszthatók.

Getty Images

Ez mind szuperül hangzik, de ahhoz, hogy a hétköznapokon is betartható legyen szükségünk van egy külön bejáratú szakácsra, aki minden napra prezentálja számunkra a könnyű és ízletes fogásokat, vagy kezünkbe kell venni az irányítást és jó előre megtervezni az étkezésünket. Kis ráfordítással egy egész hétre előre megtervezhetjük úgy a menüt, hogy napi pár percnél nem kell többet foglalkozni aztán a fogásokkal és minden napra lesz finom és egészséges reggeli, ebéd és a vacsora otthon. Mutatjuk hogyan!

Mennyi időt szánj rá?

Ahhoz, hogy a hét folyamán tényleg csak elő kelljen kapni a félig kész hozzávalókat, és összeállítani az ételeket, rá kell szánni két órát a hétvégédből, hogy előkészíts mindent. Érdemes ráfordítani ezt az időt, mert utána rengeteg macerától megkímélheted magadat a pörgős hétköznapokon.

Miket készíts?

Reggeli

Reggelire fókuszálj müzlikre és granolákra, ezekből könnyen találhatsz cukormentes változatokat, amelyek tele vannak jóféle gabonákkal és magvakkal, de te is elkészítheted őket, sokáig eltarthatók, és a magad ízlésére szabhatod az egészet. Ezeket joghurttal, friss gyümölcsökkel vagy akár gyümölcslével váltogatva minden reggel megunhatatlan finomságokat készíthetsz egy-két perc alatt.

Ebéd

Ebédre olyan ételekben gondolkozz, amelyek nagyrészt zöldségalapúak, viszont tartalmaznak elég fehérjét és rostot is, hogy kellően eltelítsenek.

Vacsora

Vacsorára gyors, színes fogásokat ajánlunk, amelyekben van elegendő egészséges zsír és teljes értékű gabona, valamint jó sok zöldség.

Ebédre jó választás egy gazdag szendvics is, amit könnyen magaddal vihetsz a munkahelyre is, a lényeg, hogy a hozzávalókat előre készítsd el, hogy aztán csak frissen össze lehessen dobni az egészet. Készíthetsz gombás, sült paradicsomos szendvicset például, ehhez pirítsd meg a gombát, és külön a paradicsomot is egy kis olívaolajon, majd tedd őket jól záródó dobozban a hűtőbe. Ezeket teheted utána salátába is, ami szintén szuper ebédtípus, de jól működnek pizzán és tészták mellett is.

Ahhoz, hogy egy ebédre vagy vacsorára fogyasztott saláta tényleg laktató legyen, nem kell nehéz, olajos öntettel és kenyérfélékkel felturbózni. Inkább süss meg egy nagy adag édeskrumplit, brokkolit vagy karfiolt, és dobozold be őket. Később a hét folyamán bármikor előkaphatod, és különbözőképp ízesítheted őket, attól függően, hogy milyen karakterű salátát ennél aznap. A finom és egészséges magokról se feledkezz meg, egy kis maréknyi dió vagy tökmag új szintre emeli a salátát. Ugyanígy süss meg előre egy nagyobb adag csirkemellet, ami aztán három napig biztonsággal eláll a hűtőben, és a legkülönféleképpen ízesíthető. Főzz meg előre öt-hat tojást is, hogy aztán már csak pucolni és szeletelni kelljen a szendvicsekbe és salátákba.

Mi legyen a köretekkel?

Számos köret előre is elkészíthető, de az egészséges és finom gabonaköretek előnye, hogy negyed óra alatt frissen is kész vannak – ilyen a quinoa, a bulgur és a köles is. De ha egy nagy adagot megfőzöl hétvégén belőlük, és utána dobozba porciózva elteszed a hűtőbe, csak elő kell kapni, és összepárosítani a zöldségekkel és húsokkal. 

A tészta és pizza sem tilos!

A mediterrán diéta nagyszerű tulajdonsága, hogy hetente egyszer megengedheted magadnak, hogy tésztát és pizzát egyél. Két fontos alapszabály van: egyrészt figyelj az adagokra, és a tésztára inkább köretként tekints, amivel felturbózod azt a sokféle zöldséget, amit nap mint nap fogyasztasz, valamint a pizzára inkább több paradicsomot és zöldséget halmozz és kevesebb zsíros sajtot és olívaolajat.

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Szerző: Szekeres Dóra

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek