A chiamag 5 mellékhatása, amikről nem tudtál

Ugye a baráti körödben is van legalább egy ember, aki teljesen odavan a chiamagért? A turmixoktól a pudingokon át a kekszekig, salátákig szinte mindenbe illenek az apró magok, így nem is csoda, ha sokan rajonganak érte.

Chia mag

A chiamag a táplálkozás erőműve, remek rost-, fehérje-, kalcium-, mangán-, magnézium-, foszfor- és omega-3-forrás. A kis magok tele vannak antioxidánsokkal, segítenek leküzdeni a test sejtjeinek károsodását. A chia nemcsak egészséges, hanem tápláló is, ennek ellenére érdemes megfontolni, hogy mennyit fogyasztunk belőle, ugyanis lehetnek mellékhatásai:

Nem mindegy az emésztésnek

A chiamagok jót tesznek az emésztőrendszernek, mert jelentős a rosttartalmuk. Ha viszont túl sokat fogyasztunk belőlük, az hasi fájdalomhoz, puffadáshoz, hasmenéshez vagy székrekedéshez is vezethet. Annak, aki Crohn-betegségben vagy irritábilis bélszindrómában (IBS) szenved, érdemes mérsékelni a chiamag bevitelének mennyiségét.

Vérhígító

A chiamagban rengeteg omega-3 található. Ez a zsírsav csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések vagy a szívproblémák kialakulásának kockázatát. Viszont azoknak, akik vérhígítót szednek vagy alacsony a vérnyomásuk, érdemes keveset fogyasztani belőle, ugyanis a túlzott mennyiségű omega-3-zsírsav növelheti a vérzékenység kockázatát.

Vigyázz a vércukorral!

A chiamagokban található rostok lassíthatják az ételek emésztését, a makrotápanyagok felszívódását (beleértve az élelmiszerekben található cukrokat (AKA glükóz)), ezzel pedig a vércukorszintet is befolyásolják. Akiknek problémájuk van a vércukorszinttel, a mag fogyasztása előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.

Allergia!

Azok, akik allergiásak a mentára, a szezámmagra vagy a mustármagra, óvatosan próbálkozzanak a chia kipróbálásával. Ételallergia tünete lehet a hányás, a hasmenés, az ajkak vagy a nyelv viszketése és az anafilaxia is.

Sok a rost

A chiamag fogyasztása jót tehet a terhesség alatt, mert rostjai segíthetnek a székrekedés kivédésében – de csak azoknak, akik hozzá vannak szokva a rendszeres, bőséges rostfogyasztáshoz. Más esetben nem a várandósság a legjobb időszak arra, hogy ismerkedjünk a mag hatásaival.

Forrásunk volt.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek