5 alapanyag, amitől izgalmas lesz minden unalmas téli étel

Télen nemcsak az ember hangulata pang egy kicsit, a konyhában készített ételekbe is valahogy kevesebb svung jut. Persze ez nem teljesen a szakács hibája, a hideg hónapokban amúgy is kevesebb lehetőségünk van, és jó sok kreativitás kell a változatos és színes főzéshez. A lenti hozzávalók szerencsére segítenek ebben.

Talán ebben a zord hidegben hiányoljuk leginkább a friss, színes zöldségeket, gyümölcsöket és minden mást, amivel egy kis napsütést varázsolhatunk a téli alapanyagokkal telepakolt kamránkba. Hiszen ne értsük félre a dolgot, ilyenkor is rengeteg finom hozzávaló adott, nem maradunk zöldségek nélkül, csupán ezek ízére, aromájára kell egy kicsit rásegítenünk. Lássuk, miket használhatunk fel a téli alapanyagok mellett, amelyekkel ízesebb, izgalmasabb fogásokat kaphatunk.

5 alapanyag, amitől izgalmas lesz minden unalmas téli étel

Torma

Ugyan a legtöbbször a húsvéttal kötjük össze fejben az orrfacsaró gyökeret, mégis ilyenkor (október és március között) van igazából szezonja. A friss torma pedig fényévekkel finomabb (és csípősebb), mint az üveges fajta.

És miért jó nekünk a torma télen? Nos, bármilyen ételbe képes egy lórúgásnyi energiát csempészni.

És nemcsak akkor, ha borzasztóan sokat használunk belőle, és lerobbantjuk a fejünket vele. Akár kisebb mennyiségben is erőteljes ízt ad leveseknek, főzelékeknek és más egytálaknak, szendvicskrémeknek és szinte bármilyen hideg ételnek.

Szárított gomba

Egész évben hozzájuthatunk mind a friss, mind a szárított kalaposokhoz, a nyári melegben valahogy nincs szüksége az embernek a gomba nehéz, umamiban gazdag ízére és szinte hússzerű állagára.

Annál inkább télen! Ilyenkor a húsos gomba, de főleg annak mély íze az, amit rengetegszer használhatunk ételeink aromájának felfokozására. Főleg a szárított gomba alkalmas erre: sokáig eláll a kamrában, egy rövid áztatás után pedig visszanyeri régi alakját.

A beáztatásból ráadásul egy ízes levet is nyerünk, ami levesek vagy más ételek alapját képezheti. Persze közvetlenül is szórhatjuk a fazékba a szárított gombát, hogy rögtön főzés közben adja ki magából az összes aromát.

Méz

Ha édesítésről van szó, télen nyúljunk a mézesbödönért. És ne csak süteménysütés közben, hanem sós ételek főzésénél is bátran használjunk mézet. Sokkal mélyebb, karakteresebb édességet hoz, mint az egyszerű kristálycukor.

A sütőben sütött, fűszeres-mézes zöldségek, vagy egy jó ragacsos hús mind megköszöni majd a méz használatát. A süteményekről nem is beszélve. Az összes ilyenkor szezonális gyümölcs (körte, alma) nagyon jó barátságban áll vele.

Aszalt szilva

Szintén egy édeskés szereplő a listán, azonban az aszalt szilva nemcsak édességek receptjeiben tűnhet fel. Jó párosítás sült húsok mellé, de meglepő módon gazdag zöldséges ragukba főzve is fantasztikus hatást érhetünk el vele.

Édesíthetünk vele, a „zselés” állagával is játszhatunk, izgalmat csempészhetünk vele sós ételekbe. Tömény télies hangulat árad ebből az egyszerű aszalványból.

Fodros kel

Kissé kakukktojásként, de azért a fodros kelnek is adhatunk egy helyet ebben az alapanyag-kavalkádban. Ilyenkor télen gyakran találkozhatunk a mélyen zöld, hullámos levelekkel, amelyek nemcsak nagyon finomak, de egészségesek is.

C-vitaminban gazdag, ami a téli hidegben mindig jól jön, minél több forrásból visszük be, annál jobb. A fodros kel pedig nagyon sokszínű felhasználást enged: a leveleket szinte bármilyen levesbe, egytálba belefőzhetjük, nagyon gyorsan megpuhul.

Smoothie is készülhet belőle, az alma, a banán és a citrom vagy más citrus közreműködésével.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Télen is izgalmasan a konyhában:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...