Tessék megkapaszkodni – ezért kell cukor a sült húsra

A sült hús fűszerezése lehet végtelenül egyszerű (só és bors), de akár egészen komplex irányba is elmehetünk vele. Most inkább a szokatlan vizekre fogunk evezni, és megnézzük, mi keresnivalója van a cukornak a sült húson.

„Cukor a sült húson? Hát itt már mindenki megőrült?” Jogos kérdések lehetnek ezek a kedves olvasók részéről, de megnyugtatok mindenkit: nem kattantak be teljesen az újságírók, a cukornak igen is van helye a sült hús készítésénél. Ha fűszer gyanánt használjuk, sokat hozzátesz az ízhez, külsőhöz és állaghoz.

Tessék megkapaszkodni – ezért kell cukor a sült húsra

Miért a cukor?

Egyes száraz és nedves pácok összetevői között találkozhattunk már cukorral, mézzel vagy más édesítővel. Ez nem véletlen, hiszen a cukornak nagy szerep jut a húsok sütésénél. Ne ódzkodjunk a használatától, hiszen ez is csak egy ugyanolyan „fűszer”, mint a só, bors, kakukkfű, oregano, paprika. De mit tesz hozzá a hússütéshez?

Könnyebben barnul

A cukor hő hatására karamellizálódik. Ugyanezt teszi a hússzelet is, csak sokkal lassabban: egy gusztusos szelet steak vagy csirkemell akkor lesz igazán finom, ha vannak rajta ropogós, barna foltok.

Ezért ha néhány csipet cukorral szórjuk meg a szeletet, felgyorsíthatjuk a karamellizálódás folyamatát, ez pedig azt is jelenti, hogy nem esünk a túlsütés hibájába. A hamarabb barnuló hússzeletet szinte lehetetlen lesz kiszárítani: kívül ropogós, belül pedig szaftos és omlós lesz.

Omlósabb lesz belül

De nem csak a rövidebb sütési idő miatt lesz omlósabb a cukorral fűszerezett hús. Már azelőtt is kifejti hatását az édesítő, hogy a serpenyőbe tennénk a szeletet:

megakadályozza, hogy kiszáradjon a hús, még akkor is, ha csak rövidebb ideig hagyjuk rajta a pácot (só és cukor keverékét, esetleg egyéb fűszerekkel).

Komplexebb íze lesz

A sós, édes és savanyú ízek mind jelen lehetnek egy sült húsban: gondoljunk csak az édes-savanyú ázsiai fogásokra vagy a barbecue szószos csirkére. Jelen esetben az édes vonalat kissé kihangsúlyozhatjuk a cukorral: persze nem kell megijedni, nem lesz desszert a sült csirkéből, egyszerűen csak egy sokkal komplexebb ízhatást érhetünk el, ha ezt a spektrumot is erősítjük.

A húst párosítsuk valamilyen savanykás, esetleg kesernyés körettel: zöld leveles, vinaigrette-es salátával, savanyúsággal.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Furcsa konyhai trükkök, amik mégis működnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek