Íme a FODROS KEL, azaz a kale, és az okok, amiért a fél világ rajong érte

Ha elejtenél egy követ az amerikai egészségtudatos receptek kavalkádjában, biztosan olyat találna el, amibe került KALE, azaz fodros kel is – a masszív, jellegzetes levelű zöldség népszerűsége évek óta töretlen, egy igazi trendi superfood...de vajon miért annyira jó? Tényleg olyan jó egyáltalán?

Mi is az a kale, azaz fodros kel?

A fodros kel a káposztafélék családjába tartozik, létezik sima levelű, nem fodros változata is, illetve megtalálható zöld és lila levelű változatokban is. Ránézésre leginkább a kelkáposztára emlékeztetnek a levelei, de maga a növény nem alakít ki "fejet", és a levelei is keményebbek a kelkáposztaleveleknél. Az amerikai superfood-hívők értékes vitamin-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmáról nyilatkoztak lelkesen - aminek valóban van alapja, ahogy az az alábbi táblázatból is kiderül (forrás: USDA).

Azok a jellegzetes levelek

Összesítettük egy táblázatban a kale és a sima kel tápanyag-tartalmát:

Energia- és tápanyagtartalom (/100 g)Fodros kelKelkáposzta
Energiatartalom (kcal)3527
Fehérjetartalom (g)2,922
Zsírtartalom (g)1,490,1
Szénhidráttartalom (g)4,426,1
Élelmirost-tartalom (g)4,13,1
Kalciumtartalom (mg)25435
Vastartalom (mg)1,60,4
Magnéziumtartalom (mg)3328
C-vitamin-tartalom (mg)93,431
A-vitamin-tartalom (IU)48121000

Rengeteg benne a kalcium, a C-vitamin és az A-vitamin

Energia- és makrotápanyag-tartalmát tekintve a kelkáposzta és a fodros kel között nincs érdemi különbség, a kale szénhidráttartalma valamivel alacsonyabb, mint a kelkáposztáé, míg élelmirost-tartalma kicsit magasabb. A mikrotápanyagokat tekintve már azonban valóban vannak látványos különbségek, a fodros kel kalciumtartalma mintegy hétszerese a kelkáposztáénak, a C-vitamin-tartalma pedig háromszorosa, míg az A-vitamin-tartalma közel ötszöröse.

Mit készítsünk belőle?

Remek salátaalapanyag. Miután jól megmostuk és megszárítottuk, vágjuk le a szárról a leveleket, adjunk hozzá zöld almát, diót, akár jöhet egy kis sajtféleség is, például kecskesajt, meglocsolhatjuk egyszerűen olívaolajjal, vagy készíthetünk citromos dresszinget is hozzá. Persze egy kis hús, például a hőn szeretett csirke, vagy ha húzósabbra vágyunk, akkor pirított bacon is jöhet hozzá.

Használhatjuk pesto készítéséhez, pizzafeltétként, amerikai módra smoothie-khoz, és persze tésztákhoz is. A legjobbat a végére hagytam, hiszen akár egészséges chipset is készíthetünk belőle: locsoljuk meg a leveleket olívaolajjal, szórjuk meg sóval, vagy akár borssal is, és pár perc alatt süssük őket ropogósra a sütőben!

+ 1 tipp: fontos megjegyezni, hogy - superfood ide vagy oda, nem halunk bele, ha nem fogyasztjuk - , mivel hozzánk általában elég nagy karbonlábnyommal (messziről) jut el, inkább akkor együk, ha hazai termelőktől sikerül beszerezni!


Még több finom alapanyag erre:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek