Méz, fahéj, alma – így bújtasd őszi kabátba a süteményeid

Ahogy változnak az évszakok, úgy változunk velük mi is, és ez vonatkozik a konyhánkra is. Az őszies ételek, italok és sütemények mind igazodnak a borongós időjáráshoz: melengető, hangulatos és otthonos fogások ezek. De hogyan érhetjük el ezt a hatást, ha sütünk?

Van néhány mindenki által ismert, abszolút nem új módszer arra, hogyan lehetnek az őszi sütemények még ősziesebbek. Ilyen például a szezonális gyümölcsök és zöldségek (szervusz, sütőtök!) mindent elsöprő használata. De nem csak az alma és a körte adja ám az őszi sütemények hangulatát: ismerjük most meg azokat az apró részleteket, amikben az a bizonyos ördög lakozik, és amiktől azonnal beköltözik a konyhába a levélhullós, ködös, aranysárga ősz.

Méz, fahéj, alma – bújtasd őszi kabátba a süteményeid

A fűszerezés

Ahogy korábban említettem, az egyik legalapvetőbb őszi csel, amit bevethetünk a hangulat fokozásának érdekében, az a szezonális gyümölcsök használata. Eleinte szilvát, szőlőt, majd almát, körtét és (egyetlen kakukktojásként) sütőtököt sütünk a süteményekbe, és ez így is van rendjén. Idényalapanyagok, frissek, zamatosak, és lerí róluk, hogy milyen évszak dúl éppen.

De ezek a gyümölcsök mit sem érnének a megfelelő fűszerezés nélkül. Ezek az aromás kiegészítők hozzák el ugyanis a tényleges őszi érzést a süteményekbe.

Ha az almára gondolunk, szinte lehetetlen elvonatkoztatni a fahéjtól: ez egy olyan kombináció, amit csak nagyon ritkán szabad megbontani. És ez csak a kapuja az őszi fűszerezésnek: ezen túl vár ránk a szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, kardamom. Használjuk őket, ahol csak tudjuk.

Az édesítés

Az egyszerű kristálycukron túl rengeteg izgalmas édesítőszer található, amelyek nagy része sokkal mélyebb, komplexebb és gazdagabb édes ízt ad a süteményeknek. Ezek közé tartozik a barna cukor, amire egész egyszerűen cserélhetjük fehér társát.

Még egy lépéssel tovább találjuk a mézet, aminek kellemes aromája az őszi és téli hónapokban esik jól igazán. Van valami komfortos és megnyugtató a mézben, így ezt az érzést a süteményeink is kiválthatják majd belőlünk, ha mézzel sütjük őket.

És ha ötvözni szeretnénk a méz dekadens állagát és a barnacukor melengető ízét, nyúljunk a melaszért. Ugyan ritkábban használt, és kissé nehezebben fellelhető alapanyag ez, azonban ha mégis hozzájutunk, már egy kis mennyiséggel is belecsempészhetjük az őszt a desszertekbe.

Az állag

Akár hisszük, akár nem, a sütemények állaga is sokat hozzátesz ahhoz, hogy milyen hangulatba kerülünk tőlük. Teljesen más érzéseket vált ki belőlünk egy légies piskóta, egy omlós linzer vagy egy szaftos brownie.

Nos, ősz lévén, szerintem a legtöbben inkább az omlós, szaftos, tömör, tehát egy szóval a komfortos süteményeket keressük. Ha ilyeneket eszünk otthon, a meleg szobában, egy bögre teával, lehet akármilyen borongós idő kint, meg sem fogjuk érezni.

Készítsünk egyszerű, de nagyszerű kevert süteményeket, browniekat esetleg, ha vállalkozó kedvű házi cukrászok vagyunk, egy őszies sajttortát.

A hőmérséklet

Ugyan nem lehet mindent melegen tálalni (sok süteménynél van egy igen hosszú, kötelező várakozási idő), a hőmérséklettel még így is tudunk játszani. Ha nagyon őszi (lassan már téliesbe hajló) desszerteket szeretnénk, elsősorban olyanokat válasszunk, amik azon melegében fogyaszthatók. Ilyen lehet például egy gőzölt piskóta vagy szuflé.

Ha pedig egy hagyományos süteményt sütünk, amit hidegen kell tálalni, készítsünk mellé valamilyen őszi ízekkel telített, főzött krémet vagy öntetet. Egy egyszerű, hígra főzött puding vagy csokiszósz is megteszi, de elindulhatunk gyümölcsös irányba is, például egy almaszósszal vagy kompóttal.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Gáspár Beával, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Őszi hangulat a konyha minden zugában:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek