6 őszi zöldség, amit érdemes megkóstolnod édes köretként is

Az ősszel szezonális zöldségek nagy része elképesztő sokszínűséggel használható. Most nem a különböző ételfajtákra, inkább az ízesítésre fogunk koncentrálni, azon belül is az izgalmas édes-sós párosításra.

Az őszi zöldségek ízben annyira komplexek, hogy jóval több lehetőség megnyílik előttünk, amikor főzünk velük. A legtöbb zöldség annyira nem viselkedik jól, ha édes ízekkel párosítjuk őket, azonban ez nem igaz ugyanúgy a répára, céklára vagy az édesburgonyára. Ezek az őszi zöldségek édeskésen is elképesztőek, ne szörnyülködjünk, adjunk nekik egy esélyt.

6 őszi zöldség, amit érdemes megkóstolnod édes köretként is

Répa, fehérrépa

A répák önmagukban is édeskések, gondoljunk csak a sokáig főzött húsleves aromájára (ennek nagy része, a hús mellett a répából származik). Nem csoda hát, hogy ezen a vonalon elindulva, édes ízesítésű köretet is készíthetünk belőle.

Pároljuk vagy pirítsuk meg a zöldséget, majd adjunk hozzá egy kevés mézet, és karamellizáljuk az egészet. Nagyon jól illik mellé még a kömény, fűszerpaprika vagy a szeletelt mandula.

Tálaljuk húsok vagy mediterrán, esetleg keleties fogások mellé. Az édessége képes kihangsúlyozni a vele párosított ételek savas vagy fűszeres aromáját.

Édesburgonya

Ha például pürét készítünk a batátából, érdemes hozzáadnunk egy kevés édességet. Persze nem kell sok, ez a zöldség ugyanis rengeteg természetes cukrot hordoz magában, szinte egy egyszerű párolás során is előbújik az édes oldala (nem véletlen a név).

De nemcsak a püré kaphat egy izgalmas, édes csavart, hanem minden más édesburgonyás köret. Ennél a zöldségnél párosítsuk az édeset a csípőssel is: fantasztikus kombináció születik majd. Adhatjuk ázsiai ételek mellé, esetleg egy jó dél-amerikai stílusú húshoz is.

Cékla

Egy újabb őszi gyökérzöldség, aminek nagyon jól áll az édes. Ebből legjobb, ha salátát készítünk, és ilyen formában adunk hozzá az új, friss ízt. Persze nem kell mindig mézet használni: a cékla esetében forduljunk inkább a gyümölcsökhöz.

Például a narancslé egyszerre biztosít édes és savanyú ízeket, ráadásul, ha saláta lesz a céklából, az öntetet is letudhatjuk a kifacsart gyümölccsel. Tegyünk még mellé borsot, koriandert, esetleg joghurtot. Valamilyen zöldfűszer (pl. menta) is jót tesz neki.

Sütőtök

Ugyan ízben és színben is hasonlít az édesburgonyára, egy fokkal kevesebb benne a természetes cukor. Ettől függetlenül ugyanolyan bátorsággal édesíthetjük, ha köret készül belőle. Ami nem olyan előnyös egy tartalmas krémlevesben, az egy püré vagy meleg saláta előnyére válhat.

Akár egészben is megsüthetjük (mint egy héjas burgonyát), ebben az esetben csorgassunk rá mézet, és szórjuk meg füstölt paprikával, chilivel, fahéjjal, köménnyel vagy ezek keverékével. A nagyobb darab sült tökök meglepő és finom köretei lehetnek egy szelet szaftos húsnak.

Lilakáposzta

A párolt káposzta, ami a sült libacombunkat kíséri, amúgy is enyhén édes, mindegy, hogy adunk hozzá cukrot vagy sem. Ezt itt is a karamellizációnak köszönhetjük: ha egy kicsit lepirítjuk a zöldséget, átjárja egy mély, aromás édesség.

Ha pedig fokoznánk ezen a természetes ízen, reszeljünk a káposztához almát, tegyünk bele narancsgerezdeket vagy narancslevet, esetleg egy kevés mézet. Nem érdemes viszont a szokásosnál jobban fűszerezni, nehogy elvesszenek a káposzta ízei. Egy kis só, bors és köménymag bőven elég.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Készítsd el ezeket az őszi finomságokat is:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek