6 ok, amiért érdemes spárgát enni, még akkor is, ha nem olcsó

Tudjuk, hogy nem a legolcsóbb alapanyag, de rengeteg jótékony hatással bír a spárga a szervezetedre, így érdemes fogyasztani, amíg szezonja van.

A spárga a liliomfélékhez tartozó évelő növény, amelynek a föld alatti kis gyöktörzseiből nőnek ki a spárgasípok, amelyek lényegében a növény hajtásai. A szezonja általában április elejétől június elejéig tart, de persze nagyban befolyásolja az időjárás is. Mivel a spárgatermesztés nem egyszerű, hiszen rengeteg mindenre kell odafigyelni, ez nagyban befolyásolja az árát is. Bár tényleg nem olcsó alapanyag a spárga, mégis érdemes néha megjutalmazni magad vele, mert rengeteg hasznos tulajdonsággal bír.

Rengeteg vitamin

A spárga K-, C-, A-, E-, B-vitaminokban és folsavban gazdag növény mindemellett biztosítja szervezeted számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. Az E-vitamin segít megerősíteni az immunrendszeredet, a C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, az A-vitamin pedig jó hatással van a koleszterinszintre.

Javítja a látást

Jelentős mennyiségű A-provitamin (karotinok) és B-vitaminok is találhatók benne. Az előbbi védi a nyálkahártyát, a sejteket, és a látásra is pozitívan hat. Az utóbbiak közül a tiamin (B1-vitamin) az idegrendszer működésében fontos, a riboflavin (B2-vitamin) pedig az anyagcserében és a sejtek energiaellátásában.

Jót tesz a húgyutaknak

A spárgában nagy mennyiségben található aszparagin, ami olyan aminosav, amely természetes vízhajtó. Éppen ezért ha sok spárgát eszünk, akkor segít eltávolítani szervezetünkből a felesleges sót és vizet, ami hozzájárul a húgyúti fertőzések kialakulásának megakadályozásához.

Széppé tesz

A spárga segíthet akár olyan bőrhibák elkerülésében is, mint a pattanásosság vagy ekcémák, hiszen a nyersen fogyasztott spárga vagy spárgalé a vér lúgosítása révén jó hatással van ezekre a problémákra. Sőt, a riboflavinnak köszönhetően a körmöt és a hajat is erősíti.

Akár probiotikumok helyett

A drága, gyógyszertári probiotikumok is helyettesíthetők lehetnek spárgával, hiszen a bélflóra aktív védőjeként segíti a jótékony baktériumok kialakulását, szaporodását.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több fantasztikus alapanyag:

Forrásaink voltak.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...