B12-vitamin hiányos vérszegénység

Vérszegénység esetén legtöbbször a vashiány jut az eszünkbe, pedig nem csak ez okozhatja, hanem egyes vitaminok, pl. a kevésbé ismert B12-vitamin hiánya is.

Krónikus fáradtság, sápadt bőr, étvágytalanság, levertség. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, gyakran vashiányra gyanakszunk. Pedig ezek a tünetek nem csak a vashiányos vérszegénység (anémia) tünetei lehetnek, mivel többek között a kevésbé közismert B12-vitamin hiánya is okozhat anémiát.

Miért alakul ki ez a fajta vérszegénység?

A vörösvérsejtek megfelelő képzéséhez szükség van elegendő mennyiségű B12 vitaminra, különben a normálisnál nagyobb méretű vérsejtek jönnek létre, amelyek nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat.

A B12 vitamin hiány tünetei: fáradtság, kimerültség, sápadtság, fejfájás, étvágytalanság, súlyvesztés, vörös, fájdalmas nyelv, látási problémák, hangulatváltozás, depresszió, bőr besárgulhat.

Mi okozhatja a B12-vitamin hiányt?

Idősebbeknél nagyobb az előfordulás esélye, 75 év felett 10 emberből egynél jelentkezhet a betegség. A B12-vitamin hiány leggyakoribb oka egy autoimmun betegség, az anaemia perniciosa (vészes vérszegénység), ilyenkor egy ún. intrinsic faktor hiányzik a szervezetből, amely a B12-vitamin felszívódásához szükséges.

A B12-vitamin hiány kialakulhat a vegánoknál is, mivel az ő esetükben a vitamin kizárólagos forrásaiként szolgáló állati eredetű élelmiszerek (pl. hús, tojás, tej, tejtermékek) hiányoznak az étrendből. A hiány okai között lehet még a krónikus gastritis (a gyomor gyulladása), a gyomorfekély, a gyomor vagy a belek egy részének eltávolítása, Crohn-betegség vagy cöliákia is, és vegetáriánus anyák csecsemőinél is gyakrabban jelentkezik ez a fajta anémia.

Olvasd el!

Crohn-betegség - te hallottál már róla?

A diagnózis felállításához szükséges vérvétel, a vörösvérsejtek vizsgálata, a vérben található B12 szintjének mérése. A hiány okának megállapítására további vizsgálatok lehetnek szükségesek hematológus, gasztroenterológus szakorvos közreműködésével.

Hogyan kezelhető?

A B12-vitamin hiány kezelése a betegség okától függ. Amennyiben az étrend B12 hiányos, akkor javasolt a húsok, tojás, tej, tejtermékek, lazac, esetleg B12-vitaminnal dúsított élelmiszerek (pl. reggelizőpelyhek) rendszeres fogyasztása. Ezen kívül sor kerülhet B12-vitamin tabletta felírására, vagy rendszeres B12 injekció adására.

Jellemzően a B12-vitamin hiány megelőzhető, ha az étrend változatos, és tartalmaz vörös és fehér húsokat, halakat, tejet, sajtot és tojást is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ok, amiért nem pirosodik be a paradicsom

Nem pirosodik be a paradicsomod? Ennek több oka is lehet, de szerencsére egy kis odafigyeléssel könnyedén kiküszöbölhető a probléma. Az alábbiakban megmutatjuk a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait, hogy paradicsomjaid ezentúl tökéletesen pirosak legyenek!