Sokkal kíméletesebb módot találhattak az ekcéma kezelésére, mint az eddigiek

Az ekcéma nagyon kellemetlen betegség, és a kezelése is igen macerás. Most azonban úgy tűnik, szteroidok nélkül is képesek lesznek gyógyítani.

Nemrégiben a Brit Columbiai Egyetem és a Vancouveri Parti Egészségügyi Kutatóintézet szakemberei olyan enzimre bukkantak, amelynek fontos szerepe lehet az ekcéma kialakulásában. Ennek az enzimnek a felfedezésével a betegség kezelése és a tünetek enyhítése is egyszerűbb lesz.

Hogyan alakul ki az ekcéma?

Az ekcéma akkor alakul ki, ha a bőrgát valamiért megsérül vagy legyengül, és utat ad az olyan külső irritáló anyagoknak, melyek aviszketést, bőrpirosságot, kiszáradást és a védőréteg további gyengülését okozzák.

Hatalmas felfedezés

A kutatók rájöttek, hogy az úgynevezett GRANZIM-B ENZIM lehet a kulcs azekcéma gyógyításában. Ez az anyag ugyanis az, amely befolyásolja a viszketés és a betegség súlyosságát, méghozzá úgy, hogy gyengíti a bőrgátat, meglazítja a sejteket összetartó fehérjéket, és így az allergén anyagok könnyebben bejuthatnak a bőr alsóbb rétegeibe.

„A bőrünkben a sejtek között fehérjék találhatók, amelyek szorosan összefűzik őket” – mondta a kutatás egyik vezetője, David Granville. Az eddig említett enzim megsemmisíti ezeket a fehérjéket, így a már egyébként is irritált bőr még jobban viszket és begyullad.

A szakemberek azonban rájöttek, hogy ha genetikailag módosítják a granzim-B-t, vagy egy helyi krémet használnak, megakadályozhatják, hogy a bőrgát meggyengüljön, és az irritáció még erősebb legyen.

Korábbi kutatások is bemutatták már, hogy a granzim-B és az ekcéma között van összefüggés, de ez az első alkalom, hogy sikerült bebizonyítani, hogy az enzim gyengítésével javulás érhető el.

Ezzel a felfedezéssel gyorsabban és hatékonyabban tudják majd gyógyítani ezt a betegséget, ráadásul biztonságosabb is, mint sok intenzív jelenlegi kezelési módszer.

Ezeket olvastad már?

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...