Mindenki imádja az epret, de ezeket a dolgokat kevesen tudják róla – pedig érdemes

A piros, édeskés gyümölcsnek szinte senki nem tud ellenállni, ami nem csak eszméletlen finom, de rengeteg jótékony hatása is van!

Egyre több hipermarketben és zöldségesnél kezd egész évben elérhető áruvá válni az eper, bár igaz, ezek a gyümölcsök még nem a szezonális, hazai termesztésű gyümölcsök közül valók (mi mindig azt javasoljuk, hogy lehetőleg az évszaknak és szezonnak megfelelő, hazai alapanyagokat részesítsük előnyben). Ennek ellenére, mégis sokan pakolják be a kosarukba az epret, hiszen kicsik és nagyok egyaránt szívesen majszolják. Fogyaszthatjuk magában, feldobhatjuk a reggelinket vele, illetve készíthetünk belőle süteményt is. Azon kívül, hogy az eper roppant ízletes, rengeteg egyéb pozitív tulajdonsággal is bír, ráadásul a magyar eperre sem kell már sokat várnunk!

Az eper nem csak finom, de nagyon egészséges is

Tápértéke

10 dkg eper mindössze 32 kalória, szénhidráttartalma 8 gramm. Ez utóbbi gyümölcscukor-tartalmából fakadó, gyorsan felszívódó szénhidrát, ha cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával élünk, akkor kísérjük magas rosttartalmú élelmiszerrel, például korpás keksszel, uzsonnára natúr joghurttal kikeverve.

Jótékony hatásai

Az eperről általában nem ismert, hogy C-vitamintartalma magasabb a citroménál, ráadásul jóval nagyobb mennyiségben is fogyasztjuk, ha lehetőségünk adódik rá. Egy tál (körülbelül 30 dkg) eperrel a napi C-vitamin-szükségletünk több mint kétszeresét biztosíthatjuk.

Támogatja a szem egészségét

A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően meggátolja a szürkehályog kialakulását, ami később akár vakságot is okozhat. Az eperben lévő C-vitamin továbbá fontos szerepet játszik a szem szaruhártyájának és retinájának megerősítésében.

Segít legyőzni a rossz koleszterint

Serkenteni tudja az artériák kitisztításáért felelős lipoproteinek munkáját, vagyis csökkenti az elzáródások kockázatát, ezáltal a szívbetegségek kialakulását. Ezen felül gyulladáscsökkentő, ami szintén jó a szívnek.

Csökkenti a vérnyomást

Az eperben lévő kálium szintén sokat tesz a szív egészségéért, hiszen szabályozza a vérnyomást. Az eper az egyik legszívbarátabb gyümölcs, így érdemes sokat fogyasztani belőle, amikor idehaza szezonja van (április végétől egészen júliusig tart).

Sok rostot tartalmaz

Az eper adagonként 2 gramm rosttal látja el szervezetünket, amely elengedhetetlen szervezetünk számára, hiszen hiányában könnyen székrekedés, bélgyulladás léphet fel. 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több gyümölcsöt:

Forrásaink voltak.

Címlapról ajánljuk

Süss, főzz és nyerj a Rögös túróval!

A magyar gasztronómiát több olyan alapanyag is különlegessé teszi, amit a világ más pontjain egyáltalán nem vagy teljesen más módon használnak. Ilyen például a Rögös túró. Páratlan tejtermékünket csak a Kárpát-medencében állítják elő, éppen ezért a belőle készített ételek is egyedülállóak. Itt a lehetőség, hogy ezekkel az izgalmas fogásokkal nyerj! (x)

Hirdetés

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.