Ezek a lépések nem maradhatnak ki, ha tökmagot sütsz

Itt a tökmagszezon, az egyik legjobb őszi ropogtatnivalót pedig érdemes körültekintően előkészítenünk és tárolnunk ahhoz, hogy sokáig elálljon. Nézzük, hogyan érdemes félrerakni a tökből kikapart nyers és a már kisült, ropogós magvakat.

Hamarosan itt a halottak napja, az előttünk álló hosszú hétvégén pedig valószínűleg sokan faragnak majd töklámpást a gyerekekkel, a faragás melléktermékeként pedig egy csomó tökmaggal leszünk gazdagabbak, melyeket nem érdemes kidobni, hiszen fenséges ropogatnivalót készíthetünk belőlük.

Nagyon fontos, hogyan készíted elő a magvakat

A nyers tökmag tárolása

Nem biztos, hogy a tökfaragás után azonnal ki szeretnénk sütni a magvakat, éppen ezért fontos az, hogyan tároljuk a még nyers tökmagot.

Miután teljesen kibelezted a tököt a faragás előtt, tedd a magokat és az azokkal együtt távozó húst/pépet egy nagy tálba, azt pedig töltsd fel teljesen vízzel. Kézzel vagy villával keverd meg meg a tál tartalmát, a magok így kis idő elteltével leválnak majd a húsról, és felúsznak a víz felszínére. Ha a magok nagy része elvált a péptől, egy merőkanál vagy szűrő segítségével vedd ki a magokat a vízből.

Folyó vízzel öblítsd le a magokról a visszamaradt pépet, innentől kezdve pedig jöhet a szárítás! Terítsd ki a magokat egy rétegben egy száraz, tiszta konyharuhára vagy néhány lapnyi papírtörlőre, és tapogasd szárazra őket, hogy megszabadulj a felesleges nedvességtől.

A nyers tökmag tárolásához először is meg kell szárítanod őket a sütőben vagy egy dehidratálóban. Ehhez a megtisztított magokat tedd át egy lapos tálcára, és 120°C-on süsd egy órán át, amíg ropogósra nem sülnek. Hagyd őket teljesen kihűlni. Az alacsony hőfokkal és a viszonylag hosszabb sütési idővel nem pirítottuk, sokkal inkább kiszárítottuk a magvakat, a két eljárással ugyanis nagyon különböző ízeket lehet elérni.

Miután megsültek a tökmagok, tároljuk őket légmentesen záródó tárolóedényekben

Ne csak szárítsd, pirítsd is a tökmagot!

A tökmag pirítása kicsit más, mint a sütőben való szárítás. A tökmagok pirításához magasabb hőmérsékletre van szükség, hogy ne csak kiszáradjanak, hanem szuper ropogósak is legyenek a szemek. A sült tökmagot lehet egyszerűen sóval ízesíteni, de rengeteg más ízzel, barna cukorral, balzsamecettel, vaníliakivonattal, paprikával, fokhagymaporral vagy fekete bors és só kombinációjával is (bár természetesen nem mindegyiket együtt, az talán egy kicsit sok lenne). Miután megsültek az ízesített tökmagok, tároljuk őket a fent említett légmentesen záródó tárolóedényekben vagy lezárható zacskókban, ezeken a helyeken akár két hónapig is eláll a tökmag.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...