A kristályos méz nem romlott, mutatjuk, hogyan tudod megmenteni

Gyakran megeshet, hogy a kamránkban lévő üveg méz kristályos lesz. Ne ijedjünk meg ilyenkor, a méznek semmi baja, és régi állagát is könnyű visszahozni.

A kristályos méz láttán sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon fogyasztható-e még az üveg tartalma. Szerencsére semmi komoly nem történik ilyenkor, csak egy teljesen természetes folyamat eredményét látjuk. Persze, ha nagyon zavar minket, egy végtelenül egyszerű módszerrel újra folyékonnyá tehetjük a kristályos mézet.

A kristályos méz nem romlott, mutatjuk, hogyan tudod megmenteni

Mi történik ilyenkor a mézzel?

A nyers méz glükózból és fruktózból áll, a különböző virágokból készült fajták eltérő arányban tartalmazzák ezeket a cukrokat.

Idővel a méz állaga megváltozik, ahogy a cukor folyékony állapotból kikristályosodik. Az olyan fajták, amelyekben nagyobb a glükóz aránya, gyorsabban besűrűsödnek.

Természetesen a méz nem romlik meg, ugyanúgy fogyasztható, mint előtte. Szóval, ha azt tapasztaljuk, hogy az üvegünkben kristályosabb a méz, semmiképpen se dobjuk ki! Ízben és minőségben változatlan marad.

Újra folyós méz

A méz visszaállítása viszonylag egyszerű, mindössze egy dologra kell figyelnünk: ez pedig a hőmérséklet. Nem szabad túl magas hőnek kitennünk, mert ettől a benne lévő enzimek, antioxidánsok elpusztulnak. Szintén vigyáznunk kell, nehogy karamellizálódjon.

Tegyük egy nagyobb lábasba a mézet: akkorát válasszunk, hogy a fala magasabb legyen, mint maga az üveg. Ha műanyag tárolóban vettük, kanalazzuk át egy befőttes üvegbe.

Melegítsünk vizet: ne forraljuk fel, körülbelül 35 és 43℃ között legyen a hőmérséklete. Öntsük a lábasba, ügyelve arra, nehogy víz kerüljön a mézbe.

Tartsuk szemmel a vizet, nehogy időközben kihűljön. A méz mennyiségétől függően hosszabb-rövidebb idő alatt el fogunk készülni. Egy közepes méretű üvegnek körülbelül egy órára van szüksége.

Ha kihűlne a víz, öntsünk hozzá meleget, de sose legyen több mint 43 fokos.

Mit kerüljünk el?

A leírt folyamat ugyan lassúnak tűnhet, de nem szabad türelmetlennek lennünk. Ne is gondoljunk arra, hogy lobogó vízbe, esetleg mikróba tesszük a mézet. A túl magas hő ront az állagán és minőségén is.

Szintén felejtsük el a műanyagban való melegítést. Ne kockáztassuk, hogy veszélyes anyagok oldódjanak a finom mézünkbe.

A felmelegítést lehetőleg csak egyszer végezzük el. Az újra és újra felolvasztott méz sokat veszít ízéből, aromájából. Ha egy teljes üveg bekristályosodott, fogyasztásunk alapján, részletekben hozzuk vissza eredeti formáját.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ügyes konyhai trükkök, minden kényes helyzetre:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...