Nem csak fütyülni tudsz a sárgarépától: rengeteg hasznos tápanyag van benne

Ez a kiváló zöldségünk nélkülözhetetlen kelléke a magyar konyhának, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, mennyi jótékony hatással bír.

A sárgarépa a legrégibb kultúrnövényeink egyike, már a görögök és a rómaiak is termesztették. A növény fontos biológiai hatóanyaga a béta-karotin, amelynek egyébként a színét is köszönheti. A sárgarépát szinte minden formában fogyaszthatjuk, nyersen, főzve, párolva, sütve, stb. Íze a legtöbb konyhai nyersanyaghoz jól illeszkedik, és nagy előnye, hogy egész évben beszerezhető.

A sárgarépát főzve fogyasztva több béta-karotinhoz juthatunk, mint nyersen, mivel a vastag sejtfalak miatt a szervezet a nyers sárgarépa bétakarotin-tartalmának csak negyedét képes hasznosítani. A hőkezelés során azonban károsodnak a sejtfalak, így a szervezet számára a karotin hozzáférhetőbbé válik.

Nemcsak fütyülni tudsz a sárgarépától, hiszen renget hasznos tápanyag van benne

A babák kedvence

A sárgarépa a kisbabák első táplálékai között szerepel, hiszen már 7-9 hónapos kortól adható. A hozzátáplálás kezdetén a babáknak mindenképpen párolva készítsük el. A sárgarépapüré a kisbabák pépes étrendjének fontos részét képezik, mivel jól hat az emésztésre, és megakadályozza a puffadást és a székrekedést.

Teát is készítenek belőle

Ezt igazán kevesen tudják, de Magyarország egyes részein a szárított leveléből mind a mai napig teát készítenek, amelynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

Béta-karotin

Narancssárga színét az A-vitamin elővitaminjaként szereplő bétakarotin-tartalmának köszönheti, ami egy zsírban oldódó vegyület - ennek megfelelően pozitív hatásai a legjobban zsiradék jelenlétében érvényesülnek - azaz nem nyers formában, hanem például kevés olajon párolva. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a látás és a bőr szempontjából.

Véd a daganatos megbetegedésektől

Kutatások igazolták, hogy a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma csökken a bétakarotin-bevitel növelésével párhuzamosan. A tudósok azt is megállapították, hogy milyen mértékben befolyásolja a mellrák kialakulásának esélyét. Az eredmények biztatóak: akár 40-60 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg mellrákban a nők, ha béta-karotinban gazdagon táplálékot vesznek magukhoz hosszú távon.

Rengeteg vitamin

A répa egyébként tartalmaz még B1-, B2-, B3-vitaminokat, folsavat, C-vitamint is, továbbá flavonoidokat és illóolajokat is.


Még több fantasztikus alapanyag:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 krumplis ragu, ami nyáron sem terheli a gyomrot

A burgonya elsősorban úgy él a fejünkben, mint egy szénhidrátdús, elnehezítve laktató alapanyag, pedig belőle is főzhetünk olyan ragukat, egytálételeket, amelyek könnyedebbek. Például az alábbi krumplis ragukat.