Így tunningold a párolt káposztát!

Párolt káposzta megint? Na, ne. Ismerős érzés? Tél közepén sokunkkal előfordulhat, hogy gondolni sem bírunk az unalomig készített dinsztelt káposztára. A megoldás pedig a kezünkben van. Újíts!

Káposzta, némi zsiradék, víz, ecet, cukor, só, bors, köménymag. Alapesetben csak ezekre van szükségünk a kedvelt téli körethez. Feldobni viszont ezerféleképpen lehet. Lássuk!

A zsiradék is számít

Játszhatunk a különféle zsiradékokkal, érdemes kipróbálni zsíron (sertés, kacsa, liba), szalonna kisütött zsírján, vajon, kókuszzsíron és olajon készítve is. A különbség érezhető lesz.

Zsírt a konyhába! >>

Karamellizálj!

Még kifinomultabb lesz a végeredmény, ha a a zsiradékon némi cukrot karamellizálunk és ezen az alapon dinszteljük a káposztát.

Fűszerezz bátran!

Az alapfűszereken túl javasoljuk a merészebb ízesítéseket, a következő fűszerek mindegyike kitűnően illik a dinsztelt káposztához, válogassunk kedvünkre közülük, és állítsuk össze a saját ízkombinációnkat: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, gyömbér, borókabogyó, kakukkfű.

Pároló folyadék

Klasszikusan vizet löttyintünk a káposzta alá. Épp itt az ideje ezen változtatni: próbáljuk ki a húslevest, hús alaplevet mint párolófolyadékot. Egy kis alkoholtól pedig még finomabb lesz a végeredmény: hétköznap vörösbort öntsünk hozzá, ünnepi alkalmakkor adjuk meg a módját, és pezsgőt csorgassunk a káposztára.

Tejföl-kisokos >>

Gyümölcsöt bele!

Egy kis gyümölccsel egészen más dimenzióba repíthetjük a párolt káposztát. Jó választás az alma, narancs, birsalma, aszalt szilva, ananász vagy mazsola hozzáadása. Azt tudni kell, bármelyiket is választjuk, sosem a káposztával egy időben kerülnek a lábasba, hanem a főzési idő közepe-vége felé.

Pároltkáposzta-variációkért kattints a képre!

{ GALÉRIA = title:Vari%C3%A1ci%C3%B3k%20p%C3%A1rolt%20k%C3%A1poszt%C3%A1ra, 0,1,2,3,4,5 }

Néhány tipp a párolt káposzta készítéséhez:

  • A vöröskáposzta reszelésékor, gyalulásakor húzzunk fel egyszer használatos gumikesztyűt, így nem kell bajlódni utána a kezünk csutakolásával.
  • Lefedve, kis-közepes lángon, időnként megkeverve pároljuk a káposztát.
  • Ha elpárolog dinsztelés közben a folyadék, pótoljuk.
  • Elkészíthetjük előre (jót is tesz neki, mint minden káposztás ételnek), tálalás előtt csak fel kell melegítenünk.

A rovat korábbi cikkei itt olvashatók >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.