7 nem romlandó élelmiszer, amiből érdemes feltankolni, mert nagyon egészséges

Ezekből érdemes feltankolni a spájzot, hiszen fantasztikus fogásokat lehet belőlük készíteni, és nem is igazán romlandók.

Amikor beütött a koronavírus-járvány, mindenki cukrot, lisztet és élesztőt vásárolt. Valljuk be, ezek nem a legegészségesebb nem romlandó ételek. Szerencsére akadnak olyan élelmiszerek is, amelyeket bármeddig eltárolhatunk, hiszen nem romlandóak, azonban nagyon egészségesek, és isteni fogásokat készíthetünk belőlük.

Szárított és konzervbabok

bab remek növényi fehérjeforrás, és tápanyagtartalma is viszonylag magas, hiszen hüvelyes. Rengeteg benne a rost, a magnézium, B-vitamin, vas és cink. A konzervbabot akár 2-5 évig is el lehet tartani szobahőmérsékleten, a szárazbab pedig gyakorlatilag bármeddig eláll, de 10 évig biztosan, a csomagolástól függően. Rengeteg ételhez tökéletesen passzol, lehet belőle főfogás, adhatod a leveshez, és salátához sem utolsó.

Magvakból készült vajak

Ha tényleg vészhelyzetre készülünk, nem mindegy, hogy milyen tápanyagtartalmú élelmiszereket gyűjtünk össze, ugyanis lehet, hogy szükségünk lesz extra energiára, ha éppen nem tudunk bevásárolni (bár szinte a nullával egyenlő az esélye annak, hogy ez most meg fog történni). A mogyoróvaj is ilyen: viszonylag kis mennyiségükben magas az energiatartalom. A mogyoróvaj akár 9 hónapig is eláll szobahőmérsékleten, a természetes, tartósítószermentes változatot is ehetjük egy hónapon keresztül.

Szárított gyümölcsök és zöldségek

Bár a friss termékek nagyon hamar megromlanak, a szárított gyümölcsök egy évig biztosan elállnak. A zöldségek kicsit kevésbé szívósak, ezek jellemzően fél évig bírják. Érdemes vigyázni a szárított gyümölcsökkel, mert magas a cukortartalmuk, de nassolni lehet őket, sőt, akár levesbe is mehetnek, ha éppen nincs friss megfelelőjük otthon. Sütemények édesítésére sem utolsók!

Konzervhal

Bár a hal nagyon egészséges, hamar megromlik – ha viszont a konzervbe zárt változatát választod, akár 5 évig eltarthatod, és még hűtőre sincs hozzá szükséged. A tengeri halaknak és herkentyűknek - így például a tonhalnak is - 18 hónapos a szavatossági idejük.

Gabonafélék

Érdemes elfelejteni a lisztet – inkább tankolj fel olyan gabonafélékből, mint a zab, a rizs, a bulgur, kuszkusz, quinoa és társaik, amelyek amellett, hogy szénhidráttal látnak el, még egészségesek is. A barna rizs három hónapig eláll szobahőmérsékleten, de sok más rizsfajta akár még tovább is bírja. Ezek a szénhidrátforrások sokkal jobbat tesznek a szervezetednek, mint a fehér lisztből készült kenyér.

Granola és müzliszeletek

Az ilyen termékeknek, ha jó minőségűt veszel belőlük, nagyon jó a tápanyag-összetételük, és sokáig el is állnak. Nagyon sok müzli- és fehérjeszelet akár egy évig is ehető marad szobahőmérsékleten. Persze vannak silányabb minőségű változatok, amelyek tele vannak cukorral és egyéb felesleges adalékanyaggal, ezért érdemes átnézni a címkéket, mielőtt választasz.

Tartós tej és növényi tej

Az ilyen termékek már szobahőmérsékleten is nagyjából 9 hónapig elállnak, de érdemes azért megnézni, hogy meddig garantálja a gyártó a szavatosságukat. A növényi italok közül nem mind jó választás: a mandulaital és a kókuszital például hűtőben tárolandó, de számos más változat sokáig eláll. Persze nem érdemes extrém mennyiséget betárazni ezekből sem, mert előbb-utóbb azért megromlanak, de tartós tejet nyugodtan lehet venni olyankor is, ha nem szeretne kétnaponta boltba járni.


Még több fantasztikus élelmiszer:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek