Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sokgyümölcsös müzliszelet

Sokgyümölcsös müzliszelet
Sokgyümölcsös müzliszelet
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (84)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt az ősz, rámjött az aszalhatnék. Mivel indítsuk a szezont, nyilván szilvával az olcsó, és egyszerű, ha az megy, akkor jöhet a füge, az utolsó szem barackok, birsalma...Szereztem gyönyörű besztercei szilvát, átmostam szódabikarbónás vízzel, leszárogattam, sütőbe tettem, a lehető legalacsonyabb hőfokra, az ajtót résnyire nyitva hagyva, hogy szellőzzőn. Jártam-keltem, az illattától részegedtem, és vártam, hogy a gyönyörű lila szilváim megaszalódjanak. Recept szerint ez egy hétbe is beletelt volna, nem baj, tudok én várni...este 10-kor még semmi jelét nem mutatták annak, hogy aszalódni akarnának, én nyugodtan mentem lefeküdni.
Reggelre két tepsi szénkupacot találtam a sütőben :(
Fogtam a kosárkám, szereztem újabb adag szilvát, a sütőt még alacsonyabbra állítottam, már reggel hétkor felkeltem: újabb kökemény, szénízű áldozatok.
Olyan mérges lettem, hogy újra nekiindultam, márpedig, ha kell, én egész éjjel a sütő mellett leszek, de aszalt gyümölcsöket akarok!
De valaki odafent úgy látszik nem akarta, hogy újabb 2 kiló gyönyörű szilvát hamvasszak el, és nyittatott egy új boltot kis piacunkon. Telis-tele magokkal és aszalt gyümölcsökkel. Frissek, illatosak, és olyan baráti áron mérik, hogy 15 percig csak néztem fülig érő szájjal, aztán vettem kóstolót vagy hat fajtából, és boldogan loholtam haza a zsákmánnyal.
És akkor már tudtam, hogy aszalásnak annyi, jöhet valami más, amit már nagyon rég akarok, csak eddig elmaradt: a házi müzliszelet.
Mert a müzli az az ipari cucc, amit szégyen ide vagy oda, imádok. Imádtam. Tudom én, hogy minden jobb otthon előállítva, na de a különbség eközött meg a bolti között kb akkora, mintha Dévényi Tibi bácsit  méregetnénk Pavarottihoz.
És az illat, amit magából áraszt, míg sül...szóval, aszaljon az, akinek összejön (vagy van aszalógépe) én most ezen élem ki a "bolti helyett csinád otthon" kedvemet. :)
A neten egyébként rengeteg recept kering, de a nagy része vagy 10 dkg vajjal és 15 dkg cukorral indít, (ami nem baj, de ha már azt veszem magamhoz, akkor azt valami durva sütiben, nem müzliben szeretném.) vagy egészen extra hozzávalókat ír ( ami szintén nem baj, csak annak meg akkor indulok neki keresni, ha legalábbis egy Smithék féle döbbenetnek állok neki, nem egy müzlinek). Ez meg olyan, amit bárki elő tud állítani, és semmi, de semmi nincs benne, ami ne lenne egészséges. A receptet  innen lestem, aztán változtattam ezt-azt rajta.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Temészetesen bármilyen szárazanyaggal és aszalt gyümölccsel és gyümölcslével ki lehet próbálni, ha tartjuk az arányokat.
Ebből a mennyiségből nekem 10 szelet lett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zabpelyhet száraz serpenyőben nagyon világos színűre pirítjuk.
  2. A diót és a mogyorót duvára törjük (legegyszerűbb papírba tekerni, és istenesen megcsapkodni húsklopfolóval.)
  3. A diót, a mogyorót, és a szezámmagot külön-külön 2-2 percig szintén száraz septenyőben pirítjuk. Nem kell, hogy színe legyen, csak egy kis illata!
  4. Az összes enyhén megpirított (és illatozó) szárazanyagot egy tálba öntjük.
  5. Az aszalt gyümölcsöket aprítóba tesszük, és kicsire vagdossuk.
  6. Őket is a száraz anyagok mellé öntjük.
  7. A magos-gyümölcsös keverékre facsarjuk a citromlevet, az almalevet és a mézet.
  8. Jól összedolgozzuk, majd szilikonlappal bélelt tepsibe simítjuk. ( Én gáztepsit használtam, de mivel a massza teljesen szilárd, mindegy a méret.)
  9. Jól lenyomkodjuk, minden irányból valamilyen nehezékkel, (én egy vágódeszkát vetettem be), hogy ne maradjon benne sehol levegő. Akkor jó, ha kb. 1,5 cm magas.
  10. Előmelegített sütőbe dugjuk, és kb. 35 percig sütjük, amíg a massza ki nem szárad, és el nem kezd barnulni.
  11. Kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  12. Ha már nem meleg, szeleteljük. Légmentesen lezárt dobozban 1 hétig friss marad.

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 45
össznézettség: 117 645
elküldve: 49
receptkönyvben: 2 212
elkészítve: 87/125
Facebookon megjelent: 2

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

müzliszelet házilag, aszalt gyümölcsös házi müzliszelet

Hozzászólások (84)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

budainori
budainori Mon, 2016-03-21 10:34

Szia! Az a kérdésem volna,hogy kb mekkora tepsiben csinálod? Most készítettem másodjára, és rájöttem,hogy mi volt mindig a probléma( túl vékony lett) . Egyébként nagyon finom. :):)

lilibe
lilibe Thu, 2016-01-21 19:03

az aszaláshoz: a sütőben ez csak több napos részletekben működik: szárítod 1-2 órát, lekapcsolod, megvárod míg kihűl - és innentől ugyanez többször, amig megfelelő állagú lesz.

ritka
ritka Fri, 2015-02-20 18:40

A legutóbbi jelentésem óta sokszor elkészítettem már ilyen olyan összetevőkből,... mivel a gyümölcsöktől elég édes, gondoltam most megpróbálom méz nélkül. Volt egy kis maradék főtt kölesem azt tettem bele, valamint annyi gyümölcslevet, hogy összeálljon. Tökéletesen jó lett és elég édes még így is.
Tapasztalatom szerint, műanyag dobozban, vagy alufóliában hetekig is eláll. ;-)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-11-12 01:06

Szia!
Hmmm...elég ragadós...ha ezt a megoldást választod, a tepsi és a sütőpapír között vastagon kend ki vajjal.
Szép estét!
Üdv,
Nóra

kinga1337
kinga1337 Mon, 2014-09-01 16:47

Kedves Dacota,
Ez a recept egyszerűen tökéletes! Én mazsolával-vörösáfonyával és törökmogyoróval-mandulával készítettem, valami mennyei lett. Egyelőre nem vagyok egy profi konyhatündér, csak kóstolgatom a "szakmát", de nagyon elégedett vagyok, hogy elsőre sikerült! Jó erősen lenyomkodtam :D és egyáltalán nem esett szét, könnyen vágható lett. Szóval én mondom, ez a tuti! :)
Kellemes napot!
Kinga

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Fri, 2014-07-25 18:50

szia, most készítettem el, de sajnos nekem nem marad egyben, probaltam óvatosan vágni a szilikontepsiben. Mondjuk még langyos, lehet teljesen ki kell hűteni? Ötleted esetleg, amivel segíthetek így, sütés után? Újrakiszedni és plusz méz bele+sütés, vagy nem tömörítettem eléggé, szóval jobban összenyomkodni és betenni megint, vagy vmi egyéb? Köszi szépen.
Andi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2014-07-26 04:47

Szia Andi,

Velem is előfordult már ilyen, és más hozzászólónak is volt ez a problémája. Két dolgot tudok elképzelni: vagy nem volt elég rendesen lenyomkodva, és nem tudott összetapadni, vagy nem hűlt ki eléggé...
Remélem azért nem ment el a kedved a házi müzliszelettől. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Sat, 2014-07-26 14:20

Szia, nem, igen, gondolom, ez lehetett a probléma. Végül kivettem a formából, újra szétmorzsoltam., kevertem bele egy reszelt almát és 2 tojást és újra megsütöttem. Most jobb, mint volt, de még mindig nem tökéletes. Majd a következő biztos jobb lesz!...Nem, nem ment el a kedvem tőle, szeretem a természetes, tartósítószer nélküli élelmiszereket :-) Köszi, Andi

Tündilke
Tündilke Sun, 2013-05-12 17:13

Szia Dacota! A somlóid után ezt is kipróbáltam! Nem csalódtam! :o) A neved most már garancia nekem! Köszi!
Annyit fűznék hozzá, hogy légkeveréses sütőben sütöttem a megadott hőfokon és nekem elég volt 20 perc. Ja, és nem is ragadt rá a sütőpapírra.

Vikeee
Vikeee Thu, 2013-01-17 14:33

Szia! Nagyon szépen köszönöm a receptet ! Nagyon finom, és kiadós kis reggeli. Én azóta már variáltam pár féle módon..(magok aránya, és hogy milyen "magot" választottam..Tettem bele csokidarabokat is stb..finom lett mind, úgyh alapreceptnek is nagyon jó.

ritka
ritka Tue, 2012-05-22 09:55

Újra itt. ígértem, hogy jelentkezem, ha kipróbáltam a csokis, kakaós verziót. 2 lapos, kisebb méretű evőkanálnyi kakaópor került bele, valamint 40g 74% csoki, apróra vágva. Ez utóbbit csak a végén kevertem a masszához, és előzőleg már aprítva betettem a fagyasztóba. Így a csokidarabok szépen megmaradtak a szeletben. Nekem ezek a mennyiségek, így meg is feleltek, viszont most valamivel morzsálódósabb lett a végeredmény. Nem marad olyan szépen egyben vágáskor. Talán egy picit emelni kéne a folyadékot, vagy valamelyik száraz anyagot csökkenteni, de lehet, hogy csak mindent apróbbra kellett volna vágni.
A lényeg, hogy finom, és a maradványok sem vesznek kárba :)
még egyszer köszi a receptet .)

kkriszta
illalla / kkriszta Mon, 2012-05-07 20:35

Szia Dacota!!

Nincs is mit mondanom, ahogy itt végigolvastam az előttem szólókat, mindent kimondtak, amit ilyenkor lehet..:) Szóval nagyon állat recept ez, az az egy kérdésem lenne, hogy elengedhetetlen a szilikon cucc, vagy működik sütőpapírral es? :D

köszi: Kriszta

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-05-07 22:29

Szia Kriszta,
Azért javasolt a szilikonlap, mert a papírba hajlamos beleragadni, a tepsivel meg ugyanez a helyzet. De azért próbálkozhatsz nagyon vastagon kikent tepsivel plusz sütőpapírral.
Szép estét!
Nóra

ritka
ritka Fri, 2012-05-04 11:41

Nemrég én is elkészítettem. A hozzávalók itt ott változtak, (tökmag, szotyi) de tényleg nagyon jó. Nekem egyáltalán nem esett szét. Szépen egyben maradt, talán kicsit túlságosan is összetömörítettem (tenyeremmel, és egy kanál hátuljával). A széle nekem is jobban megpirult, hőlégkeveréssel is, de ezen talán segíthet, ha magasabb falú tepsiben sütjük. Legközelebb megpróbálom így.
A boltiból mi a kakaós csokidarabost szeretjük a legjobban. Próbálta már valaki? Kellene akkor változtatni valamit az arányokon? Ötletet, tapasztalatot szívesen veszek ezzel kapcsolatban.
Egy hétig tényleg tuti eláll. Teszteltük.
köszönet a receptért. biztos sokszor napirenden lesz.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2012-05-04 12:52

Szia Ritka!
Köszönöm, örülök, hogy ízlett nektek! :)
Szerintem ha veszel sütésálló csokipasztillákat, azzal nyugodtan próbálkozhatsz, olyan lesz, mint a bolti. Ha sima csokival csinálod, az biztos szétolvad menet közben, de talán még jobban össze is tartja.
Szerintem, ha teszel bele 1-2 ek natúr kakaóport, akkor biztosan nem árt meg neki, sőt, biztosan jobban össze is tartja.
Szép napot!
Nóra

ritka
ritka Fri, 2012-05-04 16:17

Kedves Nóra,

köszönöm válaszod. legközelebb mindenképp kipróbálom csokival is. az eredményről pedig beszámolok .)
kellemes hétvégét
rita

batan
Batan / batan Sun, 2012-02-26 15:41

Nagyon-nagyon finom, mindenkinek ajanlom. En raktam bele keves fahejat, viszont a szezammagot kihagytam belole (nem is szeretem, nem is volt itthon). Mazsolaval, aszalt szilvaval-barackkal-afonyaval csinaltam. Biztos, hogy gyakran meg fogom sutni.

Gombicsek
Gombicsek / Gombicsek Tue, 2011-08-09 17:33

Húúúúúú!Mióta vadászom egy egyszerű és cukor mentes müzli receptre!Imádom!!!!
Hamarosan el fogom készíteni,és senkinek nem adok belőle!Enyém lesz mind!:))))
(mivel más nem szereti a családban:( ....de a gyerekemet lehet megzsarolom vele picit...inkább ezt egye mint azt a sok E-vel teli vackot).

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2011-08-09 17:40

Kedves Gombicsek!
Támogatom!!:) A cerbonát imádtam,˙(de ugye az már nincs) de ez még annál is sokkal finomabb! :)
Remélem siker lesz a gyerekeknél is. :)
Szép naopt!
Üdv:
nóra

j.erus
j.erus Fri, 2011-07-22 12:18

Kirándulásaink bevált útravalója. nagyon jó ötlet, köszönet érte.

Flóra
Flóra / Flóra Tue, 2011-05-03 22:44

Szia! Elkészítettem, olyan volt, mint a bolti (na jó, finomabb), szóval köszi a receptet! :)
Üdv: Flóra

Döme-Ádám
Döme-Ádám Wed, 2010-10-20 22:00

Huuúúúú, ez tényleg nagyon finom lett és igazán egyszerű is!
Én ezúttal az almalevet narancslével helyettesítettem, s tettem bele őrölt fahéjat is.
Tapasztalatom, hogy másnapra ami maradt (sajnos nem sok!) még finomabb és omlósabb lett!
Ti légkeveréssel vagy csak sima alul-felül sütéssel sütöttétek?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-10-21 16:26

Kedves Ádám!
Köszi a tippet,én sem csináltam még kétszer egyformát.:) Örülök, hogy ízlett!
Én sima alul felül sütéssel csinálta, és az a gyanúm, hogy hőlégkeverésessel az igazi!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

230
zabpehely 12 dkg
aszalt gyümölcsök 20 dkg
méz 4 ek
almalé 70 ml
dió 3 dkg
törökmogyoró 3 dkg
szezámmag 3 dkg
citromlé 0.5 citromból nyert