Megmutatjuk, miért jó gyümölcs a POMELO, és azt is, hogyan kell megpucolni!

Sokan félve próbálják ki a pomelot, pedig a hatalmas grapefruitra emlékeztető gyümölcsnek számos jótékony hatása van, és akkor arról még nem is beszéltünk, milyen finom! 

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvend itthon is, mégis sokan félve vásárolnak pomelot, a hatalmas citrusféle létezéséről ugyanis tíz éve még alig tudtunk valamit. Ez a Malajziából és Polinéziából származó gyümölcs számos jótékony hatással bír, ráadásul ha megtanuljuk, hogyan kell megpucolni, ez az egyik legjobb esti nasi akár egy egész család számára.

Miért érdemes fogyasztani?

Elsősorban azért, mert ahogy az a citrusokra jellemző, nagyon magas a C-vitamin-tartalma, ráadásul nem elhanyagolható a kalcium- és a káliumtartalma sem. Immunerősítő, jól szabályozza a vérnyomást is, és 100 gramm mindössze 25-50 kalóriát tartalmaz - derül ki a házipatika.com cikkéből.

A grapefruit és a pomelo egyaránt tartalmaznak spermidint, amely lassítja az öregedési folyamatokat. A pomelo illóolaja szépíti a bőrt, gyulladáscsökkentő hatással bír, és serkenti a vérkeringést.

Ha pedig már a pomelo összes jó tulajdonságával tisztában vagyunk, nézzük, milyen élvezeteket adhat nekünk egy egész pomelo. A gyümölcs akár elérheti az egy kilogrammos súlyt is, édesebb, mint a grapefruit, első ránézésre a gyümölcs húsa kicsit szárazabb, viszont belül nagyon lédús, a citrusos íz pedig azonnal felfedezhető.

Olyan mintha egy napon érett édes narancsot egy kis citrommal és grapefruittal együtt fogyasztanánk.

Az egyetlen "hibája"

Megpucolni nem éppen könnyű, a gyümölcsnek ugyanis nagyon vastag, szivacsos héja van (amit fogyasztás előtt érdemes alaposan megmosni), ezt legkönnyebben egy éles késsel távolíthatjuk el, pont úgy, mint egy narancs esetében. A munka ezután még nem ér véget, mert a pomelon található vastag hártyát is el kell távolítanunk, ez a része a gyümölcsnek szintén nem ehető. Egy kis gyakorlattal könnyen elsajátíthatjuk azokat a mozdulatokat, amelyekkel könnyen megy a hámozás, egy kis segítségnek íme egy pucolós videó:

Szerkesztőségünkben a tél egyik legnépszerűbb gyümölcse a pomelo, novembertől márciusig szinte minden szupermarketben megkapható, február környékén már akár 400 forintért is elvihető a hálóba és fóliába (igen, ez így nem túl környezetbarát, valljuk be) csomagolt gyümölcs.

Hogyan válasszuk ki a legfinomabbat?

Az érettségről a gyümölcs sárga héja árulkodik, minél sárgább, annál valószínűbb, hogy finom pomelot vásárolunk. A pomelot önmagában, pucolás nélkül akár hetekig tárolhatjuk a konyhában, szívós gyümölcs, nem fog egyhamar megromlani. A pomelonak több különböző fajtája van (nagyon vicces nevekkel), legismertebb fajtái a hirado, a double chandler, a mato, a tahitian és a thong dee, a hazai boltokban azonban nem nagyon különböztetik meg a fajtákat, néha kiírják, piros húsú-e a gyümölcs, de ennyi.

Nem csak magában fogyasztható, készíthetünk belőle gyümölcslevet, vagy ízesíthetjük vele salátánkat is. Bár a pomelo ehető része sokkal kisebb héj nélkül, még így is éppen elég ahhoz, hogy az egész családnak jusson belőle egy kiadós adag.

A pomelo virágjából Vietnamban parfümöket készítenek, máshol az epilepszia, az ekcéma és a kolera tüneteinek enyhítésére használják. Héjából holdünnepkor sapkát készítenek, magját pedig lumbágó, köhögés és emésztési zavarok esetén alkalmazzák.

Ezeket olvastad már?

via házipatika

címlapfotó

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk