Bemutatjuk a pagodakarfiolt, amely, bármennyire hihetetlen, de nem a Marsról jött

Egyre több hipermarketben is elérhető ez a csodás zöldség, aminek rengeteg jó tulajdonsága van, így ideje közelebbről is megismerkednünk vele. Bemutatjuk a pagodakarfiolt!

Az alapvetően a káposztafélék családjába tartozó pagodakarfiol már a 16. században ismertté vált Észak-Olaszország területén. Ezt az érdekes növényt a brokkoli és a karfiol keresztezéséből hozták létre, és eredetileg a broccolo romanesco, azaz a római brokkoli nevet kapta. Formáját tekintve azonban sokkal különlegesebb, mint a brokkoli vagy mint a karfiol, hiszen fraktális formát kölcsönöznek neki virágai. Színe gyönyörű sárgás-zöldes, így ez is nagyon vonzóvá teszi a pagodakarfiolt.

Annyira gyönyörű, hogy asztaldíszként is lehetne használni

Mint minden káposztaféle, így a pagoda is nagyon egészséges, ugyanis tele van olyan vitaminokkal, amelyek támogatják a szervezetünket a megfelelő és egészséges működésben. Rengeteg C-vitamin található benne, magas a karotintartalma, a K-vitamin is van benne, továbbá szulfofarán előanyagot és a glükorafanint is tartalmaz, amelyek meggátolhatják a rákos sejtek kialakulását.

Hogyan fogyaszd?

Természetesen elkészíteni is úgy érdemes, ahogyan a brokkolit vagy a karfiolt. Nyugodtan szedd rózsáira, és párold meg, de akár egyben, sütőben megsütve is elkészítheted. Azonban, ha szeretnéd, hogy megtartsa gyönyörű színét, és feldobja az ételeidet, akkor tedd a levesedbe, vagy készíts belőle savanyúságot!

Pagodakarfiol-saláta

A pagodakarfiol az egyik kedvenc zöldségem. Gyorsabban fő, mint a karfiol, és ropogósabb marad. Az íze enyhébb a karfiolénál, enyhe diós beütéssel. A citrom és a sajt jól illik hozzá.

Rakott pagodakarfiol

A pagodakarfiol nagyon finom! Imádom a karfiolt is, a brokkolit viszont nem, a pagoda karfiol ennek a kettőnek az ötvözete. De az íze sokkal jobb, mint a karfiolnak. :) Imádom! Nagy kedvenc ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes gyümölcs és zöldség, amit érdemes megismerned:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Habkarika

Jóval karácsony előtt elkészíthető, ha nem félünk, hogy az ünnepekre elfogy. Színes zsinegekkel akár a karácsonyfánk dísze is lehet, de celofánba csomagolva gasztró ajándékként is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...