Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Koronavírus: Szakértő mondta el, jogos-e az élelmiszerspájzolás vagy felesleges

Szakember árulja el, van-e okunk a pánikra és a készletek felhalmozására a koronavírus miatt, vagy nincs.

Koronavírus-láz dúl

Tegnap – számos hírportállal együtt – mi is megírtuk, hogy az emberek körülbelül egy hete szemmel láthatóan elkezdték a tartós élelmiszerek felhalmozását a koronavírus-járványra hivatkozva, nem egy boltban kiürültek a száraztésztás vagy éppen a kézfertőtlenítős polcok. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozott arról, felesleges-e a boltba rohanni, mintha ténylegesen a biztos karantén várna ránk, vagy jogos-e a félelem és az elővigyázatosság.

„Nincs semmilyen ok az otthoni készletek felhalmozására, indokolatlan, hogy a magyarok megváltoztassák fogyasztási szokásaikat a koronavírussal kapcsolatos híresztelések miatt” - idézi az nlc a szakembert.

A helyzetet a karácsonyi illetve nagyobb ünnepek alkalmával lezajló hatalmas vásárlási lázakhoz hasonlította, és elmondta, a nagyobb boltok fel vannak készülve a rohamokra, és legtöbbjük hazai forgalmazóktól szerzi az árut, így nem jelentkezhet hiány a készletekben.

Egyetlen, ami gondot okozhat, az a pánikkeltés.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Tue, 2020-03-03 16:53

Több napja nem lehet vásárolni mezei fehér sima lisztet, tésztát, rizst (konzerveket nem említem mert alapból nem veszek, de arra is vonatkozik), ma megkérdeztem az Aldiban, egy árva kiló nem volt, és azt válaszolták, nem tudni mikor lesz. Erről ennyit, kedves Vámos György, idézek: "nem jelentkezhet hiány a készletekben". MÁR MOST HIÁNY VAN. ugyanis ha kedd délben nem kapok sima lisztet, mert elfogyott, és azt mondják, nem is tudják, mikor jön, az HIÁNY! Pennyben, Tescoban sem volt ezekből...Na erre mit mondasz, Gyuri?

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2020-03-03 17:36

Ha nem baj, Gyuri helyett válaszolok én: Nem tudom hol laksz, én Bp. egyik kertvárosi részében. Szomaton du. voltam vásárolni az Auchanban és a Lidlben. Mindkettőben bőven volt liszt, rizs, cukor, élesztő, zsír, olaj stb. alapvető élelmiszerek. Tény, hogy azért elnézegettem a bevásárlókocsikat. Sok embernél valóban itt volt a világvége. Bejött a pánikkeltés. Valahogy mindenki figyelmen kívül hagyja hogy itt van az influenza, ami sokkal gyakoribb és sokkal nagyobb bajjal jár.
Idézek Neked egy orvosi véleményt:
" A koronavírusok nem bírják a meleget, tavaszt, így nagy esély van arra, hogy nem is lesz nagy járvány Európában, csak kis esetszámú megbetegedések. Ugyanakkor kisebb csoda lenne, ha hazánkban nem bukkanna fel.
Az influenzavírus világszerte minden évben kb. 400.000 (NÉGYSZÁZ EZER) halálos áldozatot szed, mindezt úgy, hogy van ellene védőoltás, csak az nem sokakat izgat. Nem fosztják ki a boltokat, nem rohamozzák meg a patikákat a védőoltásokért, sőt: sok védőoltás a kukában végzi, mert még ingyen sem kell sokaknak.
A koronavírus eddig kb. 2800 halálos áldozatot szedett. Főként idősekre, súlyos alapbetegséggel szenvedőkre veszélyes.

Bármennyire fog is elterjedni a koronavírus, az biztos, hogy a félelem és pánik miatt elsősorban óriási gazdasági károkat okozhat, ezért is fontos megállítani.
Egyébként, hiány van jó magyar szokás szerint több napos ünnepek előtt is, a "spejzolás" az egyik lételeme sokaknak.

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Tue, 2020-03-03 22:05

Igen, igaz, amiket írtál. Egyébként "alap"élelmiszerek voltak a boltokban, csak az tűnt fel, hogy -ahol én jártam- ott egy darab sem volt: sima fehérlisztből, (Penny)egyéb lisztfélékből, kivéve: rétesliszt. A tésztarészleg kifosztva teljesen (Aldi) rizs-konzerv (készkaja) kifosztva (Tesco) ...ezeket le is fotóztam ma (mármint az üres polcokat). Én csak a szokásos bevásárlásra indultam egyébként, éhenhalni nem fogunk, mert alapvetően jól felszerelt a konyhám, csak épp feltöltöttem volna pl. a szokásos pár kiló liszttel...Véleményem szerint azért ez alapélelmiszer, és az zavar, hogy fogalmuk nincs mikor lesz....ez azért érdekes...és meglepő,de olaj, cukor ugyanúgy volt.... Csak az a fránya liszt meg a tészta, rizs. Az kellett valamiért mindenkinek. :D

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2020-03-03 22:33

Szia:)
Tényleg érdekes. Lehet, hogy az eladó - akitől érdeklődtél - baromira nem érdekelte a kérdés, adott egy semmit mondó választ. Én is jártam már így, a koronavírustól függetlenül. Egyébként a hétvégén pl. az Auchanban akciózták a száraztészta egyik-másik formáját. Mai hír a Tescoban korlátozták egyes élelmiszerek online vásárlásának mennyiségét, hogy legyen a betérő vevőnek/másnak is. Tény, én is látom, megy az ész nélküli felvásárlás. Én azon tépelődtem, hogy mit csinál az illető? Nem megy dolgozni? Nem megy a gyerek iskolába? Házi karantén? Most fog hirtelen megtanulni kenyeret sütni? Nem értem. A sokkal nagyobb méretet öltő influenzánál miért nincs pánik? Az természetes? A pánik keltésen túl én abban látom a legnagyobb veszélyt/hibát, hogy nem vigyázunk másokra. Nyugodtan bele tüsszentenek/köhögnek az arcodba, a papírzsepi luxus. Így terjed mindenféle vírus, de legalább a liszt+ a konzerv ott van a spájzban.

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Wed, 2020-03-04 00:45

Szia:)
Az influenzát már "megszokták/tuk", senki nem kapja rá fel a fejét. Jópárszor bosszantott fel egyébként, hogy a kasszás beletüsszög, köhög a kezébe, majd megfogja a pékárut és boldogan pakol tovább. Ma az Aldis eladó folyamatosan köhögött a levegőbe pakolás közben. Gyakorlatilag nincs meg senkiben az igény, hogy zsebkendőbe tüsszögjön, vagy ha hirtelen jön, a könyökhajlatba, hogy ne fogdosson össze mindent azután a kezével. Alapvető lenne ez is, mégsem az.
"Most fog hirtelen megtanulni kenyeret sütni?" Ezen de jót nevettem, szó szerint ezt mondtam ma itthon, hogy mit kezdenek 20 kiló liszttel, utána megy majd minden a kukába. Én egyébként szoktam sütni nemcsak kenyeret, hanem pékárut is, mégsem halmoztam, (nem volt miből, hahaha :DD) na mindegy...:)