9 alapanyag, ami SOSEM ROMLIK MEG!

Jöjjön most 9 olyan alapanyag, ami NEM ROMLIK MEG! Szinte csodálatos, de ezeknek a szavatossága tényleg sosem – vagy majdnem sosem - jár le! 

A valódi háziasszonyszerep kihívásai közé tartozik, hogy mindenből annyit vegyen, amennyi el is fogy záros határidőn belül. Hiszen ételt kidobni bűn – a szó szinte szoros értelmében, hiszen naponta születnek felmérések, hány ezer tonna élelmiszer kerül évente világszerte a kukába. Szomorú.Érdemes az alábbi alapanyagokból bespájzolni, ha egyszer beköszöntene valamiféle világvége - ezek (szinte) örökké elállnak:

1. FEHÉRRIZS

Tudtátok, hogy a fényezett fehérrizs 30 évig megőrzi tápanyagtartalmát, ha légmentes tárolóban tartjuk 40 fahrenheit (azaz kb. 4 celciusfok) alatt.Érdekes, hogy a barnarizs a héjában rejlő olajok miatt nem túl tartós alapanyag.

2. MÉZ

A méz viszonylag ismerten időtálló – tényleg csodálatos dolog, hiszen gyakorlatilag az egyetlen élelmiszer, ami örökké eláll. Mindez a méhek megdöbbentő munkájának és a furcsa kémiának köszönhető – a virágpor keveredik a méhek szervezetében, és egy olyan vegyület képződik, ami kevés nedvességtartalmú, savas, és nem él meg benne baktérium.A legrégebbi üveg méz állítólag 5500 éves!

3. SÓ

Talán nem meglepetés – évezredek óta használják tartósításra, hiszen elvonja a nedvességet, és eleve a Föld egyik legfőbb ásványi alkotója.A jódozott konyhasó azonban nem ennyire strapabíró – kb. 5 évig áll el.

4. Szójaszósz

Már a hazai konyhaszekrényekben is gyakori vendég. Függ az összetevőktől és a sósságtól, stb, de bontatlanul tényleg hosszú évekig eláll. Kibontva pedig szintén - de csak a hűtőben tárolva!

5. TEJPOR

A tejpor létezésének egyik fő oka, hogy gyakorlatilag bármeddig eláll, emiatt rettentő praktikus, és jobban tárolható, mint a friss tej - (igaz, ízre jóval silányabb.)

6. Kristálycukor

Fontos a tárolás, de ha megfelelően légmentesen zárva tartjuk, a kristály- és a porcukor is eláll szinte örökké – hacsak nem jut be valamiféle nedvesség. Habár a gyártónak kötelessége ráírni a csomagra a lejáratot, ez inkább csak formaság.

7. Szárazbab

A rizshez hasonlóan a kutatók szerint 30 év volt az az idő, amin belül a szárazbab még mindig ehetőnek bizonyult, és fehérjetartalma is emészthető maradt – igaz, minősége némileg romlott.

8. Juharszirup

A kutatások szerint más édesítőkkel együtt (pl. méz, kristálycukor) a juharszirup is eláll gyakorlatilag az idők végezetéig, hiszen nem tudnak bennük kitenyészni a mikroorganizmusok, penészgombák - ha az üveg bontatlan. Amennyiben mégis megjelenne rajta az amúgy ártalmatlan penészgomba, forraljuk fel a szirupot, szedjük le róla a felső réteget, és tegyük tiszta üvegben hűtőbe.

9. Égetett szesz

Felejtsük el a tejszínes-krémes finom alkoholokat, maradjunk a kemény rövidnél – már ha eltarthatóságról van szó. Meg sem fagynak, meg sem romlanak. Tény, hogy ízre az oxidáció miatt változni fognak az évek során, és el is párolog belőlük valamennyi, ha nyitva az üveg, de simán ihatóak évek múltán is!

(via mentalfoss)

Címlapról ajánljuk

További cikkek