Ezek a legegészségesebb konzervek, amik mindig legyenek a konyhádban

Még mindig tartja magát az a makacs tévképzet, hogy a konzervek nem egészségesek – pedig a nagy részük ugyanolyan makro- és mikrotápanyagban dús, mint a friss zöldségek és gyümölcsök. Az alábbiakból például érdemes bevásárolni.

Rengeteg kutatás készült már arra, hogy megállapítsa: a friss zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek jobbak-e, mint a fagyasztott vagy konzerv megfelelőik – jellemzően az az eredmény, hogy nincs lényegi különbség közöttük.

Persze konzervekből is készülhet egészségtelen, érdemes figyelni a cukor- és nátriumtartalomra például, de alapvetően a cukormentes, tartósítószert és rengeteg sót nem tartalmazó konzervekkel semmi baj sincsen. Olyannyira, hogy az alábbiakat szakértők kifejezetten ajánlják, mint konyhai alapdarabokat.

Fekete bab

A fekete bab tökéletes húsmentes fehérjeforrás, fél csészényiben 7 gramm fehérje található. Ugyanennyi babban 7,5 gramm rost is van, ami elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez és székletmozgáshoz. Salátákba, bablevesbe, chilis babba nyugodtan használhatod, csak arra figyelj, hogy alacsony nátriumtartalmút válassz, és mindenképpen mosd meg, mielőtt használod – na nem azért, mert koszos lenne, hanem mert így is csökkentheted a sótartalmát.

Héjazott paradicsom

A konzerv paradicsomot akkor szedik le, amikor a legérettebb és legzamatosabb, úgyhogy tökéletes alapja lehet leveseknek, főzelékeknek, tésztaszószoknak. Ráadásul jellemzően nem is sózzák meg nagyon az ilyen konzerveket, így a nátriumtartalomra is tudsz figyelni. Vírushelyzetben pedig kifejezetten hasznos is lehet a paradicsom, hiszen tele van az immunrendszer működését támogató C-vitaminnal.

Articsóka

Az articsóka egy nagyon alulértékelt zöldség, pedig tele van összetett szénhidrátokkal, és olyan keményítőtartalmú szénhidrátokkal, mint például az inulin. Ez utóbbi prebiotikumként is működik, és segíti a megfelelő gyomor-mikrobiom létrejöttét. Mint a paradicsom, ez is tartalmaz C-vitamint, és olyan antioxidánsokat, mint például a cinarin és szilimarin. A magyar konyhában articsókát ritkán használunk, pedig többet kellene – szerencsére rengeteg egészséges recept van róla a neten.

Csicseriborsó

A csicseriborsó konzerv azért élvez előnyöket a szárított csicseriborsóhoz képest, mert nem kell vele annyit foglalkozni – míg utóbbit be kell áztatgatni, addig az előbbi már konyhakész, és lehet vele főzni-sütni.

A csicseriborsó tele van fehérjével (14,5 gramm van egy csészényiben), és a benne található zsír elengedhetetlen ahhoz, hogy a vitaminok megfelelően felszívódjanak a szervezetben.

Arról nem is beszélve, hogy a csicseriborsó-konzerv leve felhasználható egészséges sütemények készítéséhez is.


Még több konzerv:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.