A kenyér világnapja – ünnepeld te is!

Október 16. a kenyér világnapja. Az egyik legősibb táplálékunk több mint tízezer éve van velünk, és bár rengeteget változott, népszerűsége továbbra is töretlen!

Volt egyszer egy lepény

Amikor az ősember első alkalommal pirította meg a kásájához szükséges gabonamagvakat, megtette az első lépéseket a kenyérsütés felé. El kellett még telni pár száz évnek, míg rájött, ha a magvakat megőrli, vízzel keveri és forró kövekre teszi, ízletes, sokáig friss táplálékot kap. A lepénykenyér egyeduralma majdnem 4000 évig tartott, míg aztán i. e. 3000-ben Egyiptomban elkezdték a kelesztett kenyér sütését. Bár a kelesztés mint technika újdonság volt, a forró kövön vagy kemencefalon való lapos kenyér sütése még a görög és római konyhában is sokáig bevett hagyománynak számított. A Közel-Keleten és Itáliában még ma is népszerűek az erre az időszakra emlékeztető piták és lepénykenyerek.

Mindennapi kenyerünk >>

Konyhából a pékségbe

Rómában még a birodalom bukása előtt megjelentek az első pékek, mégis, az ipari forradalomig a kenyérsütés egyértelműen a házimunka része volt. Vidéken minden házban volt kemence, ahol az asszonyok egy-két hétre előre lesütötték a kenyeret, de még a városokban is otthon dagasztották, kelesztették, csak sütni vitték a közös kemencékbe. Magyarországon egészen II. világháború utáni időszakig elterjedt volt az otthoni kenyér készítése faluhelyen, csak az ötvenes évektől vált mindenhol rendszeressé a bolti kenyér fogyasztása. Az elmúlt tíz évben aztán, az árak emelkedésének, a minőség romlásának és az egyre tudatosabb fogyasztásnak köszönhetően, ismét divat lett otthon kenyeret sütni.

Pékmustra, avagy hová menjünk pékáruért >>

Készítsd el otthon!

Sokan félnek belevágni, pedig kenyeret sütni pofonegyszerű! Az egyszerű fehér kenyérhez csak só, liszt víz és élesztő kell. Ebből a négy alapanyagból szuper kenyér készíthető – nem kell hozzá sem dagasztó, sem kenyérsütő, sem kemence!

  • Próbáljunk meg BL80-as lisztet szerezni! Ez egy kifejezetten kenyérsütésre alkalmas liszt, magas sikértartalma miatt kenyerünk sokkal könnyebben megkel, belül pedig puha és lyukacsos lesz.
  • Ellenőrizzük, hogy az élesztőnk friss-e, különben nem kel meg a kenyér!
  • A tésztát kézzel is össze tudjuk dolgozni – akkor jó, ha már hólyagos és elválik az edény falától.
  • Magas hőfokon kezdjük a sütést, majd negyed óra múlva mérsékeljük – ettől lesz ropogós a kenyér héja.
  • Tegyünk egy vízzel teli lábast a sütőbe – ez szintén növeli a héj roppanósságát!
  • Minél kevésbé finomszemű a liszt, amivel dolgozunk, annál tömöttebb lesz a kenyerünk.
  • A kész kenyeret sütőrácson pihentessük, így nem szalonnásodik be az alja!

A kávé világnapja: Van, aki forrón szereti >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Tíz éves a Food Truck Show – A Vámház körútra...

A covidot is túlélte, és bizonyította, hogy nem csak egy divathullám: idén tíz éves a Food Truck Show! Ez idő alatt minden nagyvárost megetetett, és Magyarország legtöbb hamburgerét, pizzáját értékesítette a rendezvényein. Idén, a jeles szülinap alkalmából, 2024. szeptember 21-22-én a Vámház körúton ünnepel az ország minden mozgó étterme.

Nosalty

Kiderült, ki Magyarország legjobb baristája

Különleges kávéköltemények, vakon történő kóstolás és egyéb izgalmas megmérettetések: nem mindennapi esemény szemtanúi lehettek azok, akik ellátogattak a Lupa Beach-re, ahol első alkalommal került megrendezésre a Caffè Vergnano Barista Bajnokság hazai fordulója.

Nosalty

További cikkek

4 dolog, amit sose tegyél a konyhapultra

A konyhapultra sorakoztatott tárgyak nemcsak esztétikailag ronthatnak a konyha összképén, hanem akár veszélyt is jelenthetnek. Ha neked is zsúfolt konyhád van, akkor érdemes átgondolni, mi az, aminek nincs helye a pulton. Gyűjtésünk abban segít, mit nem kellene a konyhapulton tárolnod.