A kenyér világnapja – ünnepeld te is!

Október 16. a kenyér világnapja. Az egyik legősibb táplálékunk több mint tízezer éve van velünk, és bár rengeteget változott, népszerűsége továbbra is töretlen!

Volt egyszer egy lepény

Amikor az ősember első alkalommal pirította meg a kásájához szükséges gabonamagvakat, megtette az első lépéseket a kenyérsütés felé. El kellett még telni pár száz évnek, míg rájött, ha a magvakat megőrli, vízzel keveri és forró kövekre teszi, ízletes, sokáig friss táplálékot kap. A lepénykenyér egyeduralma majdnem 4000 évig tartott, míg aztán i. e. 3000-ben Egyiptomban elkezdték a kelesztett kenyér sütését. Bár a kelesztés mint technika újdonság volt, a forró kövön vagy kemencefalon való lapos kenyér sütése még a görög és római konyhában is sokáig bevett hagyománynak számított. A Közel-Keleten és Itáliában még ma is népszerűek az erre az időszakra emlékeztető piták és lepénykenyerek.

Mindennapi kenyerünk >>

Konyhából a pékségbe

Rómában még a birodalom bukása előtt megjelentek az első pékek, mégis, az ipari forradalomig a kenyérsütés egyértelműen a házimunka része volt. Vidéken minden házban volt kemence, ahol az asszonyok egy-két hétre előre lesütötték a kenyeret, de még a városokban is otthon dagasztották, kelesztették, csak sütni vitték a közös kemencékbe. Magyarországon egészen II. világháború utáni időszakig elterjedt volt az otthoni kenyér készítése faluhelyen, csak az ötvenes évektől vált mindenhol rendszeressé a bolti kenyér fogyasztása. Az elmúlt tíz évben aztán, az árak emelkedésének, a minőség romlásának és az egyre tudatosabb fogyasztásnak köszönhetően, ismét divat lett otthon kenyeret sütni.

Pékmustra, avagy hová menjünk pékáruért >>

Készítsd el otthon!

Sokan félnek belevágni, pedig kenyeret sütni pofonegyszerű! Az egyszerű fehér kenyérhez csak só, liszt víz és élesztő kell. Ebből a négy alapanyagból szuper kenyér készíthető – nem kell hozzá sem dagasztó, sem kenyérsütő, sem kemence!

  • Próbáljunk meg BL80-as lisztet szerezni! Ez egy kifejezetten kenyérsütésre alkalmas liszt, magas sikértartalma miatt kenyerünk sokkal könnyebben megkel, belül pedig puha és lyukacsos lesz.
  • Ellenőrizzük, hogy az élesztőnk friss-e, különben nem kel meg a kenyér!
  • A tésztát kézzel is össze tudjuk dolgozni – akkor jó, ha már hólyagos és elválik az edény falától.
  • Magas hőfokon kezdjük a sütést, majd negyed óra múlva mérsékeljük – ettől lesz ropogós a kenyér héja.
  • Tegyünk egy vízzel teli lábast a sütőbe – ez szintén növeli a héj roppanósságát!
  • Minél kevésbé finomszemű a liszt, amivel dolgozunk, annál tömöttebb lesz a kenyerünk.
  • A kész kenyeret sütőrácson pihentessük, így nem szalonnásodik be az alja!

A kávé világnapja: Van, aki forrón szereti >>

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hozzászólások (2)

Tövismami

Éljen a kenyér világnapja! De a tiszteletet a jó kenyérkészítö is meg érdemli. Odaadás, szeretet, tisztelet, alázatosmunka nélkül nem készülhet jó kenyér.A tésztával mindig türelmesen szeretettel kell bánni. Érezni kell, hogy a tészta mit kíván, és ha az elkészült termék szép, illatos, ropogos vagyis olyan amiennek lennie kell akkor a pék elégedetten fejezi be a munkát, mert tudja hogy ma is sok embernek sikerült az asztalára tennie a mindennapi KENYERET.

Ilihu

Kérlek Benneteket, mondjátok meg, hol lehet BL80-as lisztet szerezni! el?re is köszönöm.

Címlapról ajánljuk

További cikkek