Kovászos kenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Petra

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 5% Zsír
1 cipóhoz
Összesen
407
Kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 5% Zsír
1 cipóhoz
Összesen
1627
Kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.1 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1260.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 1070 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 61.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
407
Kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40.3 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5042.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 126 mg
-
Kálcium 69 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 456 mg
-
Nátrium 4280 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 297.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 244.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 104 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 128 micro
Összesen
1627
Kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 736.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 625 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 35.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
237
Kcal
Hozzávalók
Elkészítés
1 cipóhoz
- A kovászt összekavarjuk a vízzel. A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk kovászos keveréket: kézzel összedolgozzuk (ragacsos, lágy tésztát kapunk). Konyharuhával letakarjuk a tálat és pihentetjük a tésztát 10 percig.
- Egy evőkanálnyi olajat kenünk a tészta tetejére, majd olajozott munkafelületre kiborítjuk a tálból a tésztát és addig dagasztjuk, míg sima nem lesz. Visszatesszük a tálba és letakarva pihentetjük 10 percig.
- Megismételjük az előző fázist: olajozott felületen átdagasztjuk a tésztát, majd mehet vissza a tálba, letakarva, újabb 10 perc pihentetés következik.
- Ismét átdagasztjuk olajozott felületen, s utána fél órán át békén hagyjuk a tésztát.
- A pihentetési idő leteltével enyhén olajozott felületre tesszük a tésztát, és kb. 20 x 30 centiméteres téglalappá lapítjuk . Következik a hajtogatás: a hosszanti oldala egyharmadát felhajtjuk, majd a megmaradó harmadot ráhajtjuk. Keresztben is háromrétegűvé hajtjuk a tésztát, az előzőek szerint: a tészta egyharmadát felhajtjuk, majd visszahajtjuk rá a megmaradt harmadot. A hajtással lefelé a tálba helyezzük a tésztát, konyharuhával letakarjuk és egy órán át pihentetjük.
- 60 perc elteltével megismételjük az előző hajtogatást és még egy órát pihentetjük a tésztát.
- Majd ismét hajtogatunk, letakarunk, pihentetünk (60 percig).
- A harmadik pihentetési óra elteltével mélyebb bemetszést ejtünk a tészta felületén: ellenőrizzük, hogy mennyire levegős a tészta. Ha sok kis légbuborékot látunk, nekiállhatunk a tészta formázásához és az utolsó kelesztéshez. (Amennyiben még nem látszanak a kis buborékok, visszanyomogatjuk a bemetszést, a tésztát letakarjuk és további 30-60 percig pihentetjük.)
- Egy tiszta tálat kibélelünk rozsliszttel vastagon megszórt konyharuhával, és ebbe tesszük a munkafelületen előzetesen kerek cipóvá formált tésztát. Ráhajtjuk a konyharuhák csücskeit és kb. 2-3 óra alatt másfélszeresére-duplájára kelesztjük. (Könnyen megeshet, hogy még ennél is hosszabb kelesztési idő szükséges.)
- A megkelt cipót liszttel meghintett sütőlapra borítjuk, a felületén néhány bemetszést ejtünk, kevés vízzel permetezzük és mehet is 220 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőbe 20 percre.
- 20 perc után mérsékeljük a sütési hőt 190 fokra, majd további 15-20 percig sütjük a kenyeret, amíg szép, ropogós nem lesz (felemelve pedig könnyűnek kell érezni a cipót).
- Rácsra téve hagyjuk kicsit hűlni.
- Sűtés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 49
- 7 napos nézettség: 319
- Össznézettség: 188951
- Feltöltés dátuma: 2008. október 10.
Ajánló
@{Kovász}
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Fogyókúra:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Petra
537 recept
Életem első kovászos kenyere! Tegnap kora estére készült el: nem is állt másból a vacsoránk, mint a még langyos kenyér, extra finom vaj, só és egy bögre tea. A sütés napján egész nap a konyha közelében kell lennie az embernek: reggel 8 körül álltam neki, és délután 5 óra tájékában vettem ki az illatos cipót a sütőből. Nem kell megijedni, természetesen nem 9 órai munkát igényel a kenyér, csak figyelni kell rá, többször átdagasztani, hajtogatni és keleszteni... Mindenesetre megéri a fáradságot, semmi kétség!
Hozzászólások
Életem elsö kovászos kenyerét szintén a napokban sütöttem, körbedicsekedtem vele azonnal a hálon ismeröseimnek. A fenti kenyér csodálatosan szép és gondolom jó is, kissé hosszú az eljárás. Én este kovászolok, a sütéshez felhasználandó liszt k.b egyharmadát bekeverem a hütöböl elövett kovásszal ( én csináltam) reggel a kovászból kiveszem a következö sütéshez valót, a többit bedagasztom . 1.5-2 órát kelesztem, utána kiszakítom kosárba, még egy kelesztés k.b 1 óra ( vagy kevesebb) és lehet sütni Ha korán kelö vagy délben már kész a frissen sült kenyér
kedves T.M.R., Gratulálok életed els? kovászos kenyeréhez! A Te verziód tényleg sokkal rövidebb-egyszer?bb, köszönjük, hogy megosztottad velünk! További jó sütést!
2 hosszú napon 2 alkalommal végig csináltam a kelesztést. Nekem egyik alkalommal sem lett elég buborékos. Sütéskor sem jött fel, így ahogy a nagyanyáink lesújtó jelz?jével éljek: bodag lett.. Kemény, ehetetlen. Ki kellett dobni, pedig a második alkalommal zsemléket formáztam, és jénai tálkákba raktam. Alig tudtam hosszú áztatással kivarázsolni ?ket. Néztem más kovászos kenyér recepteket is, de azokhoz tettek éleszt?t is. Az nem kovászos kenyér! Legközelebb megpróbálom egy kis s?t?porral.
Jól néz ki a kenyér..még soha nem csináltam de megkísérlem elkészíteni..van itt es egy régi recept a kovász elkészítésére is. http://www.istenneve.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/punkosdi-unnepi-kenyer---bibliai-recept.html
Én is elkészítettem. Gondoltam pörkölthöz biztos finom lesz. A kovásszal minden rendben volt. A kenyér viszont nekem is kemény lett, nem jött fel. Dobhattam ki. Sokára lesz mire megint megpróbálkozom a kovászos kenyérrel.
Eddig géppel sütöttem a kenyeret de elromlott a gépem (szerencsére). Keresgéltem a f?z? oldalak között és rátaláltam kedves Petra az ön receptjére. Azóta lassan sütödét nyithatnék. Már a szomszédok is velem akarnak süttetni ha családi bulit rendeznek. Nagyon köszönöm ezt az élményt igaz 45 éve mindennap f?zök de ez igazi élmény számomra. Sajnos még nem tanultam meg hogy kell képet küldeni mert már a kenyér látványa is gyönyör?. Id?s korom ellenére élvezem hogy új ízeket tehetek a család elé. Tényleg rövid id?t vesz igénybe a készítés, közben az ebéd is elkészül.Csöpi
A 120 g kovászt hogyan kell készíteni...?
így: http://www.nosalty.hu/recept/kovasz vagy így: http://www.nosalty.hu/recept/kovasz-juditta-konyhajabol vagy így: http://www.nosalty.hu/recept/oregteszta-kovasz-pussycattol Jó kenyérsütést!
A legegyszer?bb kovász : 10 dkg finomliszt, 1 dl langyos víz, 1/4ek. étolaj , 16 dkg friss éleszt?. Ezt kikeverem este, cca.10 perc. Letakarom reggelig elkészül ! Kenyérhez : 40 dkg finomlisz, melyet fele-fele arányban keverhetünk teljes kiörlés?vel, illetve minden arány jó, csak a 40 dkg meglegyen ! Lehet 25 dkg finomliszt+ 15dkg teljes kiörlés?. Kinek mi a jó ! Hozzáadok 1 dkg sót, és 4 gramm porcukrot, összekeverem! beleöntöm a kenyérsüt?gép tartályába , majd hozzáadok 2 dl langyos vizet, és 3/4 ek. étolajat, a gép 9. programjával dagasztom . Enyém 10 percig dagasztja: Ha nem elég egységes ismét dagasztom egy darabig, majd kikapcsolom a gépet. Benne kelesztem 30 percig. 30 perc után kézzel átgyúrom és egy tálban letakarva kelesztem 45 percig. Ezután kiveszem és hosszúkásra alakaítom és beleteszem egy süt?lapra, alátéve süt?papírt / a villanyföz? tartozéka nálam kis peremmel / Letakarom és ismét 30 percig kelesztem, !. 15 perc után bekapcsolom a süt?t 230 fokra el?melegítem. A 30 perc letelte után bevagdosom, a süt?papír alá 1 dl vizet öntök. a kenyeret is pespricelem vízzel és beteszem középre a süt?be. +30 perc után t?vel ellen?rzöm állagát, ha kell még adok neki 5 percet. Ennyi ! Szép és jóíz? kenyeret kapunk !
Kedves Petra! Milyen a magas sikér tartalmú liszt? B55 annak számít, vagy más fajtát vegyek? köszönöm.
Kedves Pelvana, Érdemes kenyérlisztet venni a kenyérsütéshez, pl. BL80-asat, vagy pedig külön venni sikért, és abból adni a nem túl magas sikértartalmú lisztekhez. Jó kenyérsütést! Üdv Petra
Kedves Petra, Szeretnék kovászos kenyeret készíteni, de nem teljes egészében búzalisztb?l. Tudnál tanácsot adni, hogy a búzaliszthez milyen arányban keverjek teljes ki?rlés? lisztet vagy rozslisztet? Illetve, hogy ebben az esetben változik-e a dagasztás, kelesztés ideje? Nagyon köszönöm! Kata
Kedves Kata, Van az oldalon jó néhány kipróbált, bevált kovászos kenyér recept, olyan is, amilyet keresel. Egyszer?bb és biztosabb, ha ezek alapján készíted:-), íme néhány link: http://www.nosalty.hu/recept/vadkovaszos-dnk-kenyer-jenaiban-sutve http://www.nosalty.hu/recept/vadkovaszos-tonkolylisztes-kenyer http://www.nosalty.hu/recept/kovaszos-rozskenyer http://www.nosalty.hu/recept/zoldfuszeres-rozsos-kovaszos-kenyer http://www.nosalty.hu/recept/kovaszos-rozsos-kenyer itt pedig tovább keresgélhetsz kedvedre: http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/kenyerek/kovaszos-kenyer Jó kenyérsütést! Üdv Petra
Fantasztikus lett a kenyér! Köszönöm a receptet!