Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kemencében sült házikenyér

Kemencében sült házikenyér
Kemencében sült házikenyér
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jól ki kell dolgozni, dagasztani a tésztát, és csak akkor tegyük a sütőbe vagy a kemencébe, ha a szakajtóban megkelt. Vigyázzunk, hogy  túl se kelesszük, mert akkor nem lesz magas a kenyerünk.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

Kovász készítése:


  1. Az élesztőt kevés langyos vízben felolvasztjuk, a liszt egyharmadát beleöntjük és összekeverjük.
  2. Annyi  vizet öntünk hozzá, hogy galuska sűrűségű, simára kidolgozott legyen.
  3. Letakarjuk ruhával, még egy párnát is teszünk rá, és minimum 6 órát pihentetjük.

Kenyértészta készítése:


  1. kevés langyos vízbe beletesszük a sót, a főtt krumplit és hozzáöntjük a kovászhoz. A kovászt széjjelszedjük, hogy ne legyen egyben és hozzáöntjük a maradék lisztet.
  2. Összegyúrjuk és annyi langyos vizet öntünk még hozzá, hogy a kelt tésztánál keményebb állagú legyen.
  3. Ha összeállítottuk a tésztát nekilátunk dagasztani. Mindaddig dagasztjuk, míg a tészta a kezünktől és a táltól kezd elválni. Liszttel gyengén megszórjuk és letakarjuk, legalább 2 óráig kell meleg helyen keleszteni.
  4. Amikor már félig megkelt a tészta, begyújtunk a kemencében. Ha elégett a tűz, akkor szakajtóba ruhát teszünk és megszórjuk liszttel, ebbe tesszük a kiszakajtott cipókat, letakarjuk ruhával és még fél óráig kelni hagyjuk.
  5. Addig előkészítjük a kemencét, a parazsat kihúzzuk, a kemence alját kipemeteljük.
  6. A szakajtóból a kenyereket sütőlapátra tesszük, a tetejüket bevágjuk, hogy sütés közben szépen kinyíljanak, és gyorsan megmosdatjuk langyos vízben, majd a kemencében egymás mellé sorban berakjuk.
  7. A kemenceajtót és a huzatot elzárjuk, 1 órát sütjük.
  8. Ha megsült, kiszedjük, az alját leseperjük és megmosdatjuk vízzel.
  9. Kihűlés után szeleteljük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 26
össznézettség: 35 726
elküldve: 13
receptkönyvben: 80
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Benkő Károlyné

Mióta szakács: 2010.01.15.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

kemencében sült fehér kenyér

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pumperka
Pumperka / pumperka Wed, 2010-01-20 15:42

Köszönöm, nagyon klassz a kemencés oldal. Remélem hamarosan nekünk is lesz kemencénk. A fotó tényleg nagyon hangulatos. Gratulálok.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-01-18 23:45

Gyönyörűek a kenyerek, csodaszép a fotó, gratulálok!!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-01-19 06:34

Mindenkinek köszönöm a hozzászólásását, ha eljöttök hozzánk vendégségben részt vehettek a kenyér sütésben akár ti is dagaszthatjátok.Nézzétek meg a honlapomat hátha kedvet kaptok egy kirándulásra.Weblap:benkovendeghaz.geszta.hu

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-01-19 18:07

nagyon köszönöm a szíves invitálást! remélem egyszer lesz majd szerencsém kenyeret dagasztani Nálatok.
üdv,
toma

pumperka
Pumperka / pumperka Mon, 2010-01-18 15:24

Én is szeretnék kemencét, és egy megbízható kemencekészítő szakembert :-))) Már el is képzeltem, hogy a kert melyik részén lenne.

937
finomliszt 1 kg
élesztő 5 dkg
1 ek
víz 2 dl
burgonya 1 közepes db