hozzászólások (7)

leírás

Az élesztő élő mikroorganizmus, mely folyadékkal érintkezve aktiválódik, és gázokká alakítja a hozzáadott cukrot és a lisztben lévő természetes cukrokat is. A kelesztés alatt a keletkező gázok hatására emelkedik fel a tészta. Ahhoz, hogy az élesztő kívánt hatását kifejtse, optimális körülményeket kell biztosítani: a folyadék ne legyen túl meleg (ez esetben az élesztőgombák elpusztulnak), se túl hideg (ekkor lelassul a kelesztés folyamata). Az optimális hőmérséklet 36 ºC. Kétféle formában vehetünk élesztőt: frissen és szárítottan.

mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A friss élesztőt hűtőben, a szárítottat szobahőmérsékleten.

Élesztő alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások (7)

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        kl
        kl Thu, 2012-08-09 12:41

        Nálunk főleg szárított élesztő van kis hét grammos csomagokban. A recept szerint 450ml vizet írnak, viszont én több helyen 100 ml-t láttam. Elég nagy a különbség. Melyik a helyes??

        nuvole
        nuvole Tue, 2013-08-13 06:18

        Én épp pizzatésztát készítettem 50dkg lisztből, ahhoz egy csomag 7g-os szárított élesztőt használtam. Az összedolgozáshoz odakészítettem langyos vizet is, de kb.1dl-nyi mennyiséget vett fel a tészta. Nekem ez a 450ml irreálisan soknak tűnik.
        Egy másik dolog: kenyérsütéshez kenyérsütő lisztet használok, amibe eleve gyárilag keverik az élesztőt, ahhoz is csak 350ml vizet írnak.

        petra
        Petra / petra Tue, 2013-08-13 08:12

        sziasztok,
        Elvileg a fél kg liszthez kb. 3 dl víz szükséges, persze ez némileg eltérhet, hisz liszt és liszt között is nagy különbségek vannak, jó sütögetést,
        Üdv
        Petra

        nuvole
        nuvole Tue, 2013-08-13 08:44

        Szia Petra! Egyetértek Veled, és igazad van, mert a kelt tésztához valóban ennyi folyadék szükséges, de ott van egyéb más anyag is, ami még hozzájárul (tojás, cukor, egyéb). A pizzatésztát tojás nélkül, de olajjal készítem és ez is számít szerintem.

        petra
        Petra / petra Tue, 2013-08-13 09:35

        Én a pizzatésztát is 3 dl vízzel készítem, fél kg liszttel, bár csak egy-két kanálnyi olívaolajat adok hozzá.

        SiaynoqMage
        SiaynoqMage Tue, 2011-08-02 19:01

        Egy oldalon (http://www.receptindex.com/fortelyok/eleszto) ezt találtam:

        "A kis zacskóban lévő szárítmány rendkívül praktikus, mert a kamrában vagy a kamraszekrényben akár 1 évig is eltartható, és nem kíván különleges tárolást, bármikor elővehető. 7 gramm szárított élesztő felel meg 2,5 dkg friss élesztőnek. A szárított élesztőt folyadék nélkül, közvetlenül is beledagaszthatjuk a lisztbe, illetve a tésztába, de langyos folyadékkal is összekeverhetjük, a recepttől függően."

        Manocska823
        Manocska823 Sat, 2011-02-26 04:24

        Szeretnék segítséget kérni, hogy ha tele vagyok "sima élesztős" receptekkel, de itt a nagy külhonban csak a szárítottak lehet beszerezni, hogyan kell átszámolni a két élesztő között? Ha nekem pl. "2 dgk élesztő" szerepel a receptemben, akkor az mennyi szárított élesztőnek felel meg?
        Előre is köszönöm!
        Manócska