r
Nosalty Logó

Köleslepény

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Dacota
Köleslepény
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 629 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3773 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 298 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2145.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    216 mg
  • Foszfor
    646 mg
  • Nátrium
    1157 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    107 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 629 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    130.2 g

Zsír

  • Összesen
    74.4 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12875.2 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    245 mg
  • Kálcium
    418 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    1296 mg
  • Foszfor
    3877 mg
  • Nátrium
    6940 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    32 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    642 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    67 mg

VÍZ

  • Összesen
    381.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    437 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1260 micro
Összesen 3773 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1015.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    102 mg
  • Foszfor
    306 mg
  • Nátrium
    548 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 298 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kölest hármszoros vízben (pont 9 dl) puhára főzzük.
  2. Megvárjuk, míg langyosra hűl.
  3. Hozzákeverjük a liszet, a sót és a római köményt, majd hozzáöntjük a langyos vizet.
  4. Homogén tésztává gyúrjuk össze. (Nem egyszerű, eleinte ragad mindenhová. Akkor jó, ha nagyjából minden morzsikát leszed a kezünkről és a dagasztó edény faláról, de nem totál kemény.)
  5. Golflabdánál picit nagyobb golyókat formázunk belőle, és lisztezett munkafelületen palacsinta vastagságúra (illetve vékonyságúra) nyújtjuk őket.
  6. Száraz serpenyőben, vagy palacsintasütőben (lehetőleg nem teflonos, hanem öntött vas) először az egyik, majd a másik felét sütjük meg. Akkor jó, ha teljesen roppanós és száraz, és mindét oldala barna foltos.
  7. Tálalásig konyharuhával takarjuk le. Ebből a mennyiségből 20 db lepénykém lett.
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 377
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 49
  • Össznézettség: 67273
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 05.

Ajánló

Kenyér helyett, vagy bor mellé rágcsálni, szinte bármivel kínálható, de szerintem akkor a legkitűnőbb, ha jó vastagon bedörzsöljük fokhagymával, és csurgatunk rá egy kis olajat (olíva, dió, tökmag, stb..).

Receptkategóriák

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - jött a boldog válasz. - Paradicsomlé meg kovászos uborka lé és köles. Kérsz? Hát, inkább nem kértem. Én borzasztóan örülök, hogy lúgosít, -bár fogalmam nincs róla, honnan szed ilyen dolgokat, biztos nem a netről, mert még a gépet sem tudja bekapcsolni - de hát gondoltam, ha ezt a módszert választja, úgy jár, mint mikor az ember lánya az első fogyókúránál üres fejessaláta leveleket rágcsál - két perc alatt megundorodik az egésztől. És igaz ugyan, hogy valószínűleg matrózmúltjának köszönhetően emberi fogyaztásra teljesen alkalmatlan dolgokkal is elvan egy darabig, de gondoltam, ha már ilyen szépen magától nekiállt a lúgosításnak, rásegítek kicsit. Mivel a lepények iránti olthatatlan szerelmem valószínűleg tőle származik, kerestem, és itt találtam is egy remek köleslepény receptet. Kicsit átdolgoztam, és mennyei lett! Természetesen sima liszttel is elkészíthető, de a zab javára írható, hogy tele van rostokkal, és nagyon tömít.

Hozzászólások (11)

Törölt felhasználó

Kedves Daota! Én ehhez a lúgosításhoz nem értek, és nem is nagyon szeretnék, de a kovászos uborka leve az savas, a benne lév? tejsavtól, ezért a vért biztosan nem tudja lúgosítani. "A természetes tejsavas konzerválás azokhoz a zöldségekhez használjuk, amelyek nehezen eltarthatók. Itt a hozzáadott 2-4 % só felpuhítja a héját, és vizet von ki a sejtekb?l. A kivont sejtnedvb?l a jelenlev? tejsav baktériumok a cukorból tejsavat képeznek és ezzel az eljárással hosszú ideig tudjuk konzerválni a zöldséget így az uborkát is." Idézet forrása: http://www.noinetcafe.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=743:kovaszos-uborka-keszitese&catid=6:receptek&Itemid=9 Egyébként összefutott a számban a nyál a vastagon leolajozott és fokhagymával bekent résznél:( Üdvözlettel uborkafa

Dacota

Kedves Uborkafa! Én sem értek a lúgosításhoz különösebben, a biológiával komolyabb kapcsolatom harmadik gimnázium óta nem volt, bölcsész vagyok, és ha a ph szót meghallom, csak görcs áll a gyomromba, hogy úristen, felelni kell. Viccet félretéve, tényleg én sem sokat értek hozzá, amit mégis, azt AzEszternek köszönhet?en, az utánaolvasásokból okoskodtam ki, de egyben biztos vagyok: a köles még f?tt állapotában is lúgosít. A sztori mez?be írt ubokaleves borzalom meg apukám ötlete volt, pont azért kerestem neki receptet, hogy ha már a ph-val tör?dik, akkor az legyen eredményes :) Amúgy ph ide vagy-oda, a lepény isteni lett, és örülök, hogy tetszik neked is Szép napot Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Bocs, javítva: Kedves Dacota!

Törölt felhasználó

Nóra, ez tök szuper kis recept! El is mentem! A lúgosításról AzEszter oldalán alaposan lehet tájékozódni, hisz ismeritek!:) Mindennek alaposan jár utána! Pusz: Mrs Smith

Dacota

kedves Mrs Smith! Tudom tudom, nekem is ? a lúgosító mesterem :) Kíváncsi is vagyok, mit mond, a zabbal meg olajjal fokhagymával együtt hasznos-e a dolog..:) örülök hogy teszik puszi: Nóra

P.

AzEszter azt mondja, hogy tökéletes lúgósító recept, olyannyira, hogy bekerült a "muszáj valamikor kipróbálni listára". Dobogós. :-D Szívböl gratulálok Nórám! Ölellek! Eszter

P.

Nem mellesleg varázslatos a kép. Olyan nagyon nyári... :-) Itt meg 15 fok. :-( Brrrr...

Dacota

Jaj, köszönöm, úgy örülök, hogy tetszik! Annak pláne, hogy még ph-szinten is versenyképes :D A kép meg...hát igen, ezt imádom az itthon f?zésben: nem egy szocreál beütés?, neonnal világított panelkonyha stílusú hodály, ahol akkor is képtelenség lenne igazán guszta ételfotót csinálni, ha nem kéne az ételt védeni a 10 koleszostól, hanem a szép kis kertünk, meg a tájjelleg? konyha, és id? arra, hogy esetleg még dekoráljak is :D puszillak!

Szabó Éva

Hú,de k...a jó kép, tényleg! Nagyon hangulatos..Olyan vidéki nagymamás! :) Profi kép! :)

Bejja

Látom, a hozzászólók közül még senki sem készítette el... Tegnap nekiálltam... Sajnos, öntöttvas serpeny?m nincs. Így beáldoztam egy régebbi Fissler edényt. Már az els? adagnál füstölt :-( Gondoltam, kipróbálom a nem ajánlott teflonban... abban sem jutottam sokra. Öntöttem alá egy kis olívaolajat... Nagyon finom lett...csak épp szenesre égett a szél, míg a közepe nem akart pirulni... Aztán jött a megment? ötlet! Nagyon régen kaptam drága Anyósomtól egy Tefal k?grillt... Na, ezt lehalásztam a kamra legfels? polcáról, leporoltam... meglep?dtem, hogy még m?ködik és elkezdtem rajta sütni a lepénykéket. Nagyon jóíz?ek lettek!! És nem égett rá! És olyan jól szétvált a közepe, hogy ma megtöltögettük, mint a gyrost. Ha valaki próbálta öntöttvas edényben és abban nem égett meg, akkor én is beszerzem... Addig viszont megteszi a k?grill! Szóval.. nagyon finom a lepény, csak az elkészítéséhez kell egy kis gyakorlat :-)) Köszönöm a receptet! :-))

Szilvi6

Nagyon szeretjük az indiai konyhát, ezt a lepényt ki fogom próbálni valamelyik curry-vel :) Remélem olyan finom, mint amilyen jól néz ki.

Dacota

Kedves Szilvi, Köszönöm :) De arra készülj, hogy ez egy keményebb típusú lepény, nem olyan, mint a naan. :) De mint az indiai konyha nagy rajongója, úgy gondolom, tökéletes a curryhez. Szép napot! Üdv, nóra

Szilvi6

Nem is a naan-hoz hasonlónak látszik, inkább a papadam-ra gondoltam :)

Kriszti0216

elkészítettem, és valóban isteni finom fokhagymával!!! ((: nagyon jó recept, köszönöm!! :)

finomatfőznék

Szeretném megköszönni a receptet! Ezt formáltam saját ízlésére. Ezzel helyettesítjük a kenyeret, ezt haszáljuk wrap-ként, sok zöldséggel. Hálás vagyok, magamtól nem jutott volna eszembe! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek