Köleslepény

- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
42g köles158 kcal
-
117g zabpehelyliszt471 kcal
-
50g víz0 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
250g köles945 kcal
-
700g zabpehelyliszt2828 kcal
-
300g víz0 kcal
-
18g só0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
19.7g köles75 kcal
-
55.2g zabpehelyliszt223 kcal
-
23.7g víz0 kcal
-
1.4g só0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.7 g
Zsír
-
Összesen 12.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2145.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 216 mg
-
Foszfor 646 mg
-
Nátrium 1157 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 107 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 63.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 210 micro
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 130.2 g
Zsír
-
Összesen 74.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12875.2 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 245 mg
-
Kálcium 418 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 1296 mg
-
Foszfor 3877 mg
-
Nátrium 6940 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 32 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 642 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 67 mg
VÍZ
-
Összesen 381.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 437 micro
-
Kolin: 209 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1260 micro
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 5.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1015.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 306 mg
-
Nátrium 548 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 30.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Hozzávalók
-
25 dkg köles
-
70 dkg zabpehelyliszt
-
2.5 tk só
-
1 ek római kömény
Elkészítés
- A kölest hármszoros vízben (pont 9 dl) puhára főzzük.
- Megvárjuk, míg langyosra hűl.
- Hozzákeverjük a liszet, a sót és a római köményt, majd hozzáöntjük a langyos vizet.
- Homogén tésztává gyúrjuk össze. (Nem egyszerű, eleinte ragad mindenhová. Akkor jó, ha nagyjából minden morzsikát leszed a kezünkről és a dagasztó edény faláról, de nem totál kemény.)
- Golflabdánál picit nagyobb golyókat formázunk belőle, és lisztezett munkafelületen palacsinta vastagságúra (illetve vékonyságúra) nyújtjuk őket.
- Száraz serpenyőben, vagy palacsintasütőben (lehetőleg nem teflonos, hanem öntött vas) először az egyik, majd a másik felét sütjük meg. Akkor jó, ha teljesen roppanós és száraz, és mindét oldala barna foltos.
- Tálalásig konyharuhával takarjuk le. Ebből a mennyiségből 20 db lepénykém lett.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 377
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 49
- Össznézettség: 67273
- Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 05.
Ajánló
Kenyér helyett, vagy bor mellé rágcsálni, szinte bármivel kínálható, de szerintem akkor a legkitűnőbb, ha jó vastagon bedörzsöljük fokhagymával, és csurgatunk rá egy kis olajat (olíva, dió, tökmag, stb..).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - jött a boldog válasz. - Paradicsomlé meg kovászos uborka lé és köles. Kérsz? Hát, inkább nem kértem. Én borzasztóan örülök, hogy lúgosít, -bár fogalmam nincs róla, honnan szed ilyen dolgokat, biztos nem a netről, mert még a gépet sem tudja bekapcsolni - de hát gondoltam, ha ezt a módszert választja, úgy jár, mint mikor az ember lánya az első fogyókúránál üres fejessaláta leveleket rágcsál - két perc alatt megundorodik az egésztől. És igaz ugyan, hogy valószínűleg matrózmúltjának köszönhetően emberi fogyaztásra teljesen alkalmatlan dolgokkal is elvan egy darabig, de gondoltam, ha már ilyen szépen magától nekiállt a lúgosításnak, rásegítek kicsit. Mivel a lepények iránti olthatatlan szerelmem valószínűleg tőle származik, kerestem, és itt találtam is egy remek köleslepény receptet. Kicsit átdolgoztam, és mennyei lett! Természetesen sima liszttel is elkészíthető, de a zab javára írható, hogy tele van rostokkal, és nagyon tömít.
Hozzászólások (11)
Kedves Daota! Én ehhez a lúgosításhoz nem értek, és nem is nagyon szeretnék, de a kovászos uborka leve az savas, a benne lév? tejsavtól, ezért a vért biztosan nem tudja lúgosítani. "A természetes tejsavas konzerválás azokhoz a zöldségekhez használjuk, amelyek nehezen eltarthatók. Itt a hozzáadott 2-4 % só felpuhítja a héját, és vizet von ki a sejtekb?l. A kivont sejtnedvb?l a jelenlev? tejsav baktériumok a cukorból tejsavat képeznek és ezzel az eljárással hosszú ideig tudjuk konzerválni a zöldséget így az uborkát is." Idézet forrása: http://www.noinetcafe.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=743:kovaszos-uborka-keszitese&catid=6:receptek&Itemid=9 Egyébként összefutott a számban a nyál a vastagon leolajozott és fokhagymával bekent résznél:( Üdvözlettel uborkafa
Kedves Uborkafa! Én sem értek a lúgosításhoz különösebben, a biológiával komolyabb kapcsolatom harmadik gimnázium óta nem volt, bölcsész vagyok, és ha a ph szót meghallom, csak görcs áll a gyomromba, hogy úristen, felelni kell. Viccet félretéve, tényleg én sem sokat értek hozzá, amit mégis, azt AzEszternek köszönhet?en, az utánaolvasásokból okoskodtam ki, de egyben biztos vagyok: a köles még f?tt állapotában is lúgosít. A sztori mez?be írt ubokaleves borzalom meg apukám ötlete volt, pont azért kerestem neki receptet, hogy ha már a ph-val tör?dik, akkor az legyen eredményes :) Amúgy ph ide vagy-oda, a lepény isteni lett, és örülök, hogy tetszik neked is Szép napot Üdvözlettel: Nóra
Bocs, javítva: Kedves Dacota!
Nóra, ez tök szuper kis recept! El is mentem! A lúgosításról AzEszter oldalán alaposan lehet tájékozódni, hisz ismeritek!:) Mindennek alaposan jár utána! Pusz: Mrs Smith
kedves Mrs Smith! Tudom tudom, nekem is ? a lúgosító mesterem :) Kíváncsi is vagyok, mit mond, a zabbal meg olajjal fokhagymával együtt hasznos-e a dolog..:) örülök hogy teszik puszi: Nóra
AzEszter azt mondja, hogy tökéletes lúgósító recept, olyannyira, hogy bekerült a "muszáj valamikor kipróbálni listára". Dobogós. :-D Szívböl gratulálok Nórám! Ölellek! Eszter
Nem mellesleg varázslatos a kép. Olyan nagyon nyári... :-) Itt meg 15 fok. :-( Brrrr...
Jaj, köszönöm, úgy örülök, hogy tetszik! Annak pláne, hogy még ph-szinten is versenyképes :D A kép meg...hát igen, ezt imádom az itthon f?zésben: nem egy szocreál beütés?, neonnal világított panelkonyha stílusú hodály, ahol akkor is képtelenség lenne igazán guszta ételfotót csinálni, ha nem kéne az ételt védeni a 10 koleszostól, hanem a szép kis kertünk, meg a tájjelleg? konyha, és id? arra, hogy esetleg még dekoráljak is :D puszillak!
Hú,de k...a jó kép, tényleg! Nagyon hangulatos..Olyan vidéki nagymamás! :) Profi kép! :)
Látom, a hozzászólók közül még senki sem készítette el... Tegnap nekiálltam... Sajnos, öntöttvas serpeny?m nincs. Így beáldoztam egy régebbi Fissler edényt. Már az els? adagnál füstölt :-( Gondoltam, kipróbálom a nem ajánlott teflonban... abban sem jutottam sokra. Öntöttem alá egy kis olívaolajat... Nagyon finom lett...csak épp szenesre égett a szél, míg a közepe nem akart pirulni... Aztán jött a megment? ötlet! Nagyon régen kaptam drága Anyósomtól egy Tefal k?grillt... Na, ezt lehalásztam a kamra legfels? polcáról, leporoltam... meglep?dtem, hogy még m?ködik és elkezdtem rajta sütni a lepénykéket. Nagyon jóíz?ek lettek!! És nem égett rá! És olyan jól szétvált a közepe, hogy ma megtöltögettük, mint a gyrost. Ha valaki próbálta öntöttvas edényben és abban nem égett meg, akkor én is beszerzem... Addig viszont megteszi a k?grill! Szóval.. nagyon finom a lepény, csak az elkészítéséhez kell egy kis gyakorlat :-)) Köszönöm a receptet! :-))
Nagyon szeretjük az indiai konyhát, ezt a lepényt ki fogom próbálni valamelyik curry-vel :) Remélem olyan finom, mint amilyen jól néz ki.
Kedves Szilvi, Köszönöm :) De arra készülj, hogy ez egy keményebb típusú lepény, nem olyan, mint a naan. :) De mint az indiai konyha nagy rajongója, úgy gondolom, tökéletes a curryhez. Szép napot! Üdv, nóra
Nem is a naan-hoz hasonlónak látszik, inkább a papadam-ra gondoltam :)
elkészítettem, és valóban isteni finom fokhagymával!!! ((: nagyon jó recept, köszönöm!! :)
Szeretném megköszönni a receptet! Ezt formáltam saját ízlésére. Ezzel helyettesítjük a kenyeret, ezt haszáljuk wrap-ként, sok zöldséggel. Hálás vagyok, magamtól nem jutott volna eszembe! :)