Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyás kenyér 1.

Burgonyás kenyér 1.
Burgonyás kenyér 1.
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kedvenc kenyérreceptem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

További képek és receptek a http://chaudfroid.blogspot.com/ oldalon

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket a munkaasztalra szitálom és elkeverem a sóval (külön-külön). Ami a teljes kiőrlésűből fent marad, azt is beleöntöm, és egy mélyedést formálok a közepén.
  2. A főzőléből kiveszek 2 dl-t. 2/3-ad része forró, 1/3-ad része pedig hideg. Ebben elkeverem a mézet és az élesztőt. Letakarva langyos helyen felfuttatom 15 perc alatt.
  3. Ha az élesztő felfutott a mélyedés közepébe öntöm, és egy villával annyi lisztet keverek hozzá csomómentesen, hogy egy sűrűbb palacsinta tészta állagot kapjak. Ezt addig folytatom, amíg van vizem.
  4. Amikor a víz elfogyott, tovább keverem hozzá a lisztet, amíg már nem ragad a tésztám.
  5. Ezután kézzel gyúrom úgy, hogy a sarkait mindig középre hajtom és körbe forgatom közben, 5 percig.
  6. Ha ezzel megvagyok az egyik kezemmel a tésztát fogom, a másikkal pedig előre fele tolom a végét. Ezt újabb 5 percig csinálom. Ha egy kis darabot kézzel szét tudok húzni olyan vékonyra,hogy a fény átvilágítson rajta, készen vagyok.
  7. Cipót formálok belőle, megszórom liszttel a tetejét és szobahőmérsékleten 3 órát kelesztem.
  8. Nagyjából duplájára kel majd a tésztám, ekkor kiveszem a tálból, és még egyszer az először alkalmazott technikával 5 percig gyúrom, majd téglalap alakúra formázom.
  9. A sarkait behajtom, összetekerem, majd megfordítom és újra téglalap alakúra formázom. Ezt még 2x megismétlem, majd harmadszorra már nem lapítom téglalappá.
  10. Összeillesztéssel lefelé egy lisztes konyharuhára fektetem, és betakarom a tetejét. Másfél órát kelesztem.
  11. A sütő rácsára egy vastag márvány vagy terméskő lapot teszek, az aljába pedig egy fém tálat, tele lávakövekkel.
  12. Ha a kenyerem megkelt, a tetejét bepermetezem vízzel, lisztet szitálok rá és éles késsel, vagy borotvapengével oldalirányba bevagdosom. A forró lapra teszem (amit előtte vastagon beliszteztem) és a tálba pedig 2 dl meleg vizet öntök.
  13. 10 perc elteltével kiveszem a tálat, még 5 perc után pedig mérsékelem a hőmérsékletet 180 fokra és így sütöm újabb 15 percig.
  14. A kész kenyeret rácson kihűtöm teljesen.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 54 897
elküldve: 2
receptkönyvben: 476
elkészítve: 3/10
Facebookon megjelent: -

szakács

chaudfroid

Mióta szakács: 2008.08.20.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

Kenyér burgonyás tésztából

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kockás abrosz
kockás abrosz Sun, 2017-08-27 14:34

Látom, nem szoktál válaszolni, de hátha: A krumplit nem rakod bele? Ha igen, mikor?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-12-18 19:50

Nagyon régóta olvasgatom a finomságaidat...és ki is szoktam próbálni. A kenyér nagy szenvedélyem, de a krumplis valahogy nem az igazi. Ezt kipróbálnám, de nem értem pontosan a krumplit azt héjastól főzöd meg, vagy meghámozva? És mikor teszed bele? Többször is elolvastam, de nem láttam.
Lávakövem van, az rendben, de olyan követ honnan szereztél? terméskövet? Köszi előre is, minden jót és kellemes ünnepeket!

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Fri, 2009-12-11 18:52

Valóban nagyon guszták. Nálunk egy pékségben sütnek (azt is valódi krumplival csinálják), de azért érdemes lesz egyszer kipróbálni.

szanika70
szanika70 Tue, 2009-09-29 07:29

Hát nem éppen egy hétköznap délutáni gyors recept, de biztos nagyon fimom.
Amivel ilyen sokat kell foglalkozni az csak finom lehet.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2008-09-01 15:34

Gyönyörű kenyerek!

747
kenyérliszt BL80 400 g
teljes kiőrlésű liszt 400 g
burgonya 200 g
víz 6 dl
2 ek
méz 1 ek
instant élesztő 7 g