Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sörös graham kenyér

Sörös graham kenyér
Sörös graham kenyér
50 perc / előkészület: 5 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ünnepek utáni mértéktelen falatozás után egészségesebb egy kis teljes kiőrlésű kenyér, ami még szépen meg is tud kelni. A fonást már leírtam itt.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meleg vizet összekeverjük egy kanál mézzel, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk rajta.
  2. Kenyérsütő üstjébe tesszük az élesztős vizet, a sört, öregtésztát, liszteket, sót és összedagasztjuk, majd 1 órát kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát nyolc részre osztjuk, kinyújtjuk kb 45 cm-s hengerekké és összefonjuk.
  4. Sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, 20 perc alatt újra kelesztjük, lespricceljük langyos vízzel, lefedve a 210 C- ra előmelegített sütőbe tesszük hőlégkeverésre (alul-felül sütés: 230 C) fél órára, majd a tetőt levéve, a hőt lecsökkentjük 180 C-ra, és további negyed óráig sütjük, míg szép piros lesz. Rácsra téve hűtjük.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 179
elküldve: 1
receptkönyvben: 54
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi hidegtálak, szilveszter, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

sörös kenyér, kovászos kenyér, graham kenyér

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-07-27 07:12

Kedves Évi néni!
Hát ez a csidi-csoda-csodálatosság hogy kerülte el eddig a figyelmemet? Nagyon-nagyon szép! Kifogyhatatlan az ötlettárad kenyérügyben. :) Gratulálok!
Szép hétvégét kívánok: Fahéj

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2012-07-27 18:22

Kedves Fahéj!
Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen. Talán pont ezért nem láttad, mert sok van. Remélem még több lesz. Sportot űzök belőle, hogy mindig mást készítsek el. Jó pihenést és jó kenyérsütést kívánok! Üdv: Évi néni

Adrien
Adrien Sat, 2012-04-21 08:43

Drága Évi néni!
Csak ámulok és bámulok a szebbnél szebb kenyereken. Nekem már vagy 10 éve van kenyérsütő gépem. Anno próbálkoztam kenyerekkel is, de annyira tömörek lettek, hogy rajtam kívül senki sem ette. Azóta csak tésztát gyúratok szegény géppel. És nem kenyértésztát, mert attól már nagyon félek.
Az oldaladon azonban olyan guszták a kenyerek, hogy hamarosan biztosan nekiállok valamelyiknek, hogy ne csak a "nyálcsorgatás" jusson nekem.
Köszönettel: Adrien

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-04-21 12:01

Kedves Adrien! Szerintem az a titka a kenyérsütésnek, heky ne félj tőle, hanem örömet szerezzen. Így állj hozzá. Sikeres leszel, hidd el. ÜDV: Évi néni

349
kovász 25 dkg
graham-liszt 20 dkg
kenyérliszt BL80 35 dkg
sör 2 dl
víz 1 dl
élesztő 1 dkg
méz 1 ek
1 ek
napraforgó olaj 3 ek
aszkorbinsav 1 csipet
sikér 1 tk