Nosalty Logó

Loksa-lepénykenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Loksa-lepénykenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 221 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1325 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 198 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1249.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    1023 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 221 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7496.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    109 mg
  • Kálcium
    472 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    657 mg
  • Nátrium
    6140 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    250.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    343.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    84 mg
  • Retinol - A vitamin:
    95 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 1325 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1117.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    70 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    98 mg
  • Nátrium
    915 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 198 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (A kefirt apránként adagoljuk, mert nem biztos, hogy az egész kell bele!) Akkor jó a tészta, ha lisztezett deszkán jó vékora nyújtható.
  2. Gombócokat formálunk belőle.
  3. Teflonserpenyő nagyságúra és kb. fél cm vékonyra nyújtjuk.
  4. Felmelegítjük a serpenyőt, és mindkét oldalát 3-3 percig sütjük.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 28
  • Össznézettség: 29807
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 12.

Ajánló

Önmagában szeretem, de a gyerekeim őszibarack lekvárral ették.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Egy drága idős nénitől ismerem ezt a receptet. Ő volt mindenki Bözsike nénije. Mindig vidám volt, és 86 évesen is átugrotta az árkot, felásta a kertet és ezt mondta: "Hogy én milyen jót ásóztam ma reggel!" Bárki betért a házába, mindenki elé rögtön ételt rakott. Ezt a loksa nevezetű lepénykét a sparheten készítette télen, mert akkor a sparhetet használták fűtésre és főzésre egyaránt. Én csak teflonsrepenyőben tudtam elkészíteni, de az eredmény szinte ugyanaz.. Két dolog azért hiányzik belőle: az a kissé füstös aroma és illat, és Bözsike néni dolgos kezei.

Hozzászólások

piakistvanne

Kedves Bogi! A liszt 3dl és a kefir 45dkg,nem forditva kell.Szerintem ehez a liszt mennyiséghez nagyon sok a kefir és ezt nem lehet nyújtani mert híg lesz.

Törölt felhasználó

Kedves Istvánné!Igaz amit mondasz azért is írtam hogy apránként adagoljuk a liszthez mert nem biztos hogy mind kell bele.Ha legközelebb csinálom pontosabban kimérem és módositom kicsit a receptet de most sajnos csak szemre csináltam és maradt is egy kevés kefirem.A maradékot megeheted jót tesz az egészségednek.Üdvözlettel:Bogi Megcsináltam újra és javítottam.Igazad volt és köszönöm hogy szóltál.

Törölt felhasználó

:-DD Bogi! Félreértetted az el?tted szólót, ha jól gondolom, persze javíts ki, ha tévedek, 45 dkg kefírt írtál a hozzávalókban, és 3 dl lisztet. Fordítva gondoltad nem? Pusz: Mrs Smith

Törölt felhasználó

Kész végem van.Holnap megcsinálom újra és pontosítok ígérem.több mint egy hete sütöttem és nem emlékszem pontosan mennyi kefir maradt,de nem írtam el a receptet.Egy nagy dobozos kefirt használtam.(450 gr)Drágáim ha kibírjátok holnapig,fény derül a nagy titokra.Jó is lesz ha pontosítok.Az a tuti.Puszi.Bogi

Maria.

Szia Bia. A " LOK?E " az egy Szlovák krumplis lepény. Az eredeti " LOK?E " fott áttort krumplival és kacsazsírral készul. Ebben a formában még nem találkoztam vele,Nálunk Szlovákián krumplival készul.Melegen mákkal,dióval metéltre vágva kínálják,vagy olvasztott kacsazsírral megkenve.De a jovo héten kipróbállom,biztos ez is nagyon finom lehet.Legalább is a fénykép alapján amit feltettél róla nagyon jól néz ki. ejiku

Törölt felhasználó

De jó hogy mondod!Én mindenütt kerestem az okát,miért hívják így.Akkor lehet hogyazért mert hasonlít a ti lokse-tekre.Lehet tudni a pontos receptjét?Üdv:Bogi

Maria.

Nem kell sózni mert a zsír amúgy is sós.Ez az adag 18db-ra van. 1kg fott áttort krumpli , 30dkg sima liszt , zsír (kacsa vagy liba) , víz. Elozo este héjában megfozzuk a krumplit,és hadjuk abban a vízben kihulni.Reggel megpucoljuk és krumplinyomón áttorjuk vagy nagy lyukú reszelon lereszeljuk.A krumplit a lisztel ossze gyúrjuk keményebb tésztává.Hengert formázunk belolle,és 18 részre osztjuk.Mind a két oldalát meglisztezzuk,és kisodorjuk.Mind két oldalán száraz palacsinta suton megsutjuk (ha van akkor sporhelten).A zsírba még hidegen teszunk 1-2ek vizet,és felolvasztjuk (olajos állaga legyen).Ezzel kenjuk meg a Lok?eket.Még melegen tálaljuk. ejiku

Törölt felhasználó

Kedves ejiku!Köszi hogy leírtad,ezt nálunk krumplilángosnak hívják,és legtöbbször disznózsírral készül.Házi kacsazsírt ritkán lehet beszerezni.Nagymamám gyakran sütött ilyet.Üdv:Bogi

Törölt felhasználó

Kedves Mrs.Smith!Érthet? volt a :DDD.Tényleg eléggé elszámoltam magam.Bocsánat ha bárkit is félre vezettem,remélem ez a recept min?ségét nem rontja.Tudod hajlamos vagyok szemre ész nélkül,aztán meg elfelejtem hogy is volt.Köszönöm hogy szóltatok.Egyébként a receptben 1 bögre lisztet írtam 2 helyett.Közben a receptemet bögrér?l dl-re változtatták.Teljesen összekavarodtam.Puszillak.Bogi

P.

Bogikám, a tegnapi "vihar" után csak most jutottam el idáig! Úgy szeretem az ilyen receptjeidet. :-) Ez is nagyon tetszik, szerintem, ki is fogom próbálni! Elmentettem!

Törölt felhasználó

Szia Eszter!Remélem megnyugodtál!Épp most csinálom a loksát és javítottam is a receptet mert nagyon pontatlan volt.Hiába... szemre ész nélkül!Puszi.Bogi

piakistvanne

Kedves Bogi! Én köszönöm hogy ma újra megcsináltad.Felénk ha otthon tésztát szoktak késziteni akkor csináltak haszonló lepényeket,és mikor láttam a képet teljesen olyan volt.Különbség hogy nincs benne kefir,csak egy csipet cukor ,és tojást és langyos vizet rakunk bele,és a sparheten sütik ki.Nekünk még van a konyhánkban egy amit telente melegitésre és az mellett kenyérsütésre és hasonló lepény sütésre használunk.De nyaranta is begyújtok a lekvárokhoz és ha van galamb gomba akkor annak a sütése is ott történik.Ha nagyon meleg van azért mi is csak teflonserpenyöben készitjük.Köszönöm a fáradozásod,és válaszod.

Törölt felhasználó

Nagyon szivesen!De jó! Nektek van sparhet,Azon még a piritós is más.Milyen az a galamb gomba?A tetején sütöd,vagy a süt? részben?A kis családi t?zhely,ki ne cseréljétek.Kincs.Puszi.Bogi

piakistvanne

A galambgomba a népnyelv szerint a galambica,lehet hogy igy ismered,és a sperhet tetején szoktuk sütni csak natur mikor slkészült akkor lehet rárakni egy kis fokhagymát és sót.A lepényre visszatérve amit mi sütünk mert tegnap lemaradt a neve laska .puszi .Ufo

Törölt felhasználó

Ismer?s ez a név de nem találkoztam még vele!Biztosan nagyon finom lehet.Nagyon szeretem a gombát.Üdv:Bogi

Törölt felhasználó

Jó kis recept, bár el?ször 6 dkg lisztet olvastam ... :) a tésztába mellesleg tettem egy kis f?szert, feldobta. Majd úgy sütöttem, hogy az egyik oldalát 3 percig majd a megfordítottam és ráraktam selyem sonkát és sajtot ... 3perc alatt ráolvadt összehajtottam és kéész a szendvics, nagyon finom lett. kösz a receptet.

Törölt felhasználó

H?ha!Ügyes vagy!Szivesen.Bogi

Törölt felhasználó

Most akkor mi a recept?

Törölt felhasználó

Loksa recept.Nem értem a kérdésed,Évuci.

Törölt felhasználó

Kedves mindenki ! Értem az Évuci kérdését, mert azért jó lenne, ha elolvasnátok mir?l is beszélünk ! Én elolvastam a "loksa" feltett receptjét 6 dl liszt, és 35 dkg kefír. Aztán irták, hogy fordítva 6dl kefír, és 45 dkg liszt, aztán irták, hogy ez krumplis, aztán meg hogy egy bögre liszt, egy 4 dl-es kefírhez. TEHÁT nagyon is jogos az Évuci kérdése, hogy akkor mi is a recept ?? Köszönettel szmolecs

Törölt felhasználó

A receptben eredetileg bögrét használtam,de valószinüleg ezt dl-re változtatták.ha így tisztább,akkor most egy kicsit javítom.Krumpliról szó sincs.Egyébként volt aki értette a receptetet el is készítetteBocsánat a félreérthet?ség miatt..Üdv:Bogi

Törölt felhasználó

Szia szmolecs! Ha nem tévedek, akkor a kép mellett már a javított recepetet látod! A fórumon csak megbeszélék a javítást.

mancanyu

Nem szerettük,alig tudtuk rágni. Kemény,szívós lett.

Törölt felhasználó

Sajnálom!:(

Törölt felhasználó

Nagyon finom lett:) Annyit változtattam rajta, hogy zabpelyhet ?röltem liszt helyett és egy kis teljes ki?rlés? tönkölyliszt is került bele. Érdemes kipróbálni! Köszönjük a receptet!)

Törölt felhasználó

Kedves Timeska! Nagyon kis ügyes vagy biztos vagyok benne hogy nagyon finom lett és még egészséges is. Köszönöm hogy írtál. Üdv:Bogi:o)

firstlady

El vagyok tiltva a fehér lisztekt?l, ezért azt akartam kérdezni, hogy vajon durum-, tönköly- vagy tk. lisztb?l elkészíthet?-e. Timeska (els?nek olvasott) hozzászólásából már meg is kaptam a választ. Így Bián kívül neki is köszönettel tartozom. :-) Még ma kipróbálom a receptet.

Törölt felhasználó

Sok sikert!!!!

Törölt felhasználó

Ez hasonlít arra amit annak idején a nagymamám szokott maradék kelttésztából készíteni és a sporhelt szélén szokta megsütni.Azok a régi szép id?k!!

Törölt felhasználó

Ez a recept fantasztikus! :) Életem els? lepénykenyere, de rá kell csapnom a kezemre, hogy ne egyem meg ült? helyemben mindet. :)) Még úgy is m?ködik, hogy 50%-os szénhidráttartalmú lisztet használok, nem sima fehéret. Sokszor el fogom még készíteni, köszönöm!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek