Így hasznosítsd újra ezeket az ételmaradékokat! - Kincset érnek a konyhádban lapuló aprólékok

Te mihez kezdesz a megmaradt sajtok sarkával, a száraz kenyérvéggel vagy a csirkecsontokkal? Kidobod őket? Nem kéne. Megmutatjuk, mi mindenre jó még a maradék!  

Egy hónapban legalább egyszer mindenkinél beüt az az apokalipszishez közeli állapot, amikor már alig marad valami a hűtőben, kiüresednek a polcok, ráadásul már rég elfogyott a hétvégi főztünk is.

via GIPHY

Egy alap élelmiszerekkel felszerelt konyha rengeteg kincset rejt magában, éppen csak tisztában kell lennünk azzal, mi mindent lehet újrahasznosítani. Íme 7 maradék, amiből még csodálatos dolgokat varázsolhatsz!

1. Csontok

A csontos húsnak rengeteg előnye van, hiszen egyfelől olcsóbb, mint a filézett változat, másfelől minden részét fel tudjuk használni más és más ételek főzésénél. A hús csontjából kitűnő alaplé készíthető bármiféle mesterséges ízesítőszer felhasználása nélkül. Ha félretennéd a csontokat későbbre, ne felejtsd el lefagyasztani őket, így a következő néhány hónapban még bármikor nekiveselkedhetsz egy finom levesnek.

2. Sajtcsücskök és maradékok

via GIPHY

A sajt maradékát szinte MINDENRE fel lehet használni, egy adag finom sajtostésztát bármikor készíthetsz belőle, tökéletes melegszendvicsre vagy pizzára plusz feltétként rásütve, de egy francia módszer is kipróbálható a következőképpen: ha csak úgy tobzódsz a maradék sajtokban (legyen az lány vagy kemény sajt), aprítógépben keverd össze őket, majd adj hozzá egy löttyintésnyi fehérbort, fokhagymát, és minden olyan fűszert, amely a te ízlésvilágodnak felel meg.

3. Megfeketedett banán

A banánt nem érdemes a hűtőben tárolnunk, a pulton viszont rekordidő alatt képes elszíneződni, megfeketedni, sokan pedig az első sötét folt láttán megszabadulnak ettől a mennyei gyümölcstől. Az érett banán különböző desszertekbe, süteményekbe vagy turmixokba sokkal finomabb ízt hoz, mint éretlenebb, sárgább társai.

4. Zöldségmaradékok

Ha nem akarod felhasználni egy fogáshoz az összes karalábét, paradicsomot, paprikát és egyéb zöldséget, fagyaszd le a maradékokat (akár egy műanyagdobozban vagy zacskóban tárolva, majd a következő főzésnél vedd elő és még kiolvadás előtt rakd a lábosba egy tökéletes zöldséges alaplé elkészítéséhez. A zöldségeket ki is sütheted egy kevés olívaolajon fokhagymával ízesítve egy könnyed, ízletes vacsorához.

5. A savanyúság leve

A legtöbb ember rögtön kiönti valahova a kiürült savanyúságos üveg levét, pedig néhány dologra még ezt is jól felhasználhatod: A kovászos uborka leve például kitűnő másnaposság ellen de finom lehet saláta ízesítőjeként is.

6. Megsavanyodott tej

Ha túl sok tej maradna rád, ne érezz bűntudatot azért, mert esetleg megsavanyodott. Készíts belőle inkább finom házi túrót a következő módon:

7. Kávé

Ha a reggeli nagy sietségben nem tudod meginni az összes feketét, még számtalan finomságra használhatod később is:

A megmaradt kávézacc pedig számtalan dologra hasznos még: semlegesíti a szagokat, jó folttisztító, a növények trágyázásánál is használatos, elriasztja a hangyákat és a macskákat, halványítja a bútorok karcolásait és még a narancsbőr kialakulása ellen is segít minket. Kell ennél több?

Ezeket olvastad már?

via:foodbeast,házipatika

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek