Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a tavasz, újra támadnak a poloskák - Így előzd meg, hogy büdös bogaraktól hemzsegjen az otthonod!

Végre kisütött a nap, lassan a fák is zöldelleni kezdenek, csiripelnek a madarak, és jönnek a bogarak is. Te szereted a poloskákat? Nem? Próbáljuk meg együtt legyőzni őket!

Kevés ember van a világon, akit ne zavarna ez az együgyű jószág, amely főleg ősszel és tavasszal keseríti meg földi létünket. A poloska (vagy ahogy mi hívjuk otthon, Büdös Bence) zavaró, kártékony, és a jó idő beköszöntével újra támad – írja a 24.hu.

Bár ez az a rovar, ami ellen még senki sem találta fel a tökéletes ellenszert, néhány egyszerű lépéssel megelőzhetjük, hogy kéretlenül költözzenek be lakásunkba. 

Bár a poloskarajzás leginkább ősszel veszi kezdetét, a telet jó részük sikeresen átvészeli a lakásokban még a meleg és száraz közeg ellenére is. A poloskák, legyen szó az ázsiai márványos poloskáról vagy a vándorpoloskáról, leginkább növényi nedvekkel táplálkoznak. Míg otthonunkban többnyire csak idegesítőek lomha mozgásukkal és hangos repülésükkel, addig a földeken termő növényeken rengeteg kárt okoznak. 

  • Nem véletlenül érdemes nekiveselkedni a tavaszi nagytakarításnak: a büdös bogarak otthonunk legkisebb zugaiban és legszűkebb réseiben telepszenek meg a legszívesebben. Nézzük át az ajtó réseit, a nagyobb kulcslyukakat, és fordítsunk különleges figyelmet az ablakok nyílásaira, itt van ugyanis a legmegfelelőbb hőmérséklet a rovarok számára. 
  • Porszívó, törlőkendő és gumikesztyű. Ezeket az eszközöket bevetve könnyen kezelhetjük a kéretlen vendégeket, kidobni azonban nem érdemes őket az ablakon, hiszen valószínűleg visszatalálnak hozzánk. 
  • Kerítsük be őket zacskóval, a kivégzés során így elkerülhetjük azt a nagyon kellemetlen és szúrós szagot, amit a poloska ereszt ki magából a szétnyomás, illetve veszély esetén. 

A következő egyszerű megoldásokkal csökkentheted a kártevők megjelenését: 

  • Figyelj oda virágaidra, növényeidre (és az egész kertre, ha van), ugyanis a poloskák ilyenkor még a fűben és a növényeken telepszenek meg, később pedig nagyon sok rovarhoz hasonlóan a levelek alján petéznek le. Kerüld el a permetezőszereket, és egy papírtörlővel távolítsd el a rajtuk megnyugvó állatokat. 
  • Nézz körül tüzetesebben házad vagy lakásod tájékán. Ha olyan repedést vagy rést találsz, amelynek nem kellene ott lennie, igyekezz lefedni vagy eltávolítani azt, hogy ne férkőzzenek oda a rovarok. 
  • Tisztítsd a növényeidet növényi olajjal elkevert vízzel: egy rész vizet keverj el egy rész mosogatószerrel és ugyanennyi növényi olajjal (a legtöbben a levendulára esküsznek, de a sima napraforgó- vagy repceolaj is megteszi), ezt az elegyet pedig spricceld rá kézi permetezővel növényeid levelére. 
  • Használd a sárga színt, a rovarok ugyanis imádnak sárga növényeken megpihenni, így legalább nem az összes virágra szállnak rá. Igen tudjuk, kicsit furcsán hangzik, de ha teheted, ültess nárciszt, mustárt, repcét vagy napraforgót, az év későbbi szakaszában így könnyebben begyűjtheted ezeket a zavaró kis élőlényeket. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via:24.hu, pests.org

Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

W. A. Lacky
W. A. Lacky Thu, 2019-02-28 10:15

Sztem a NOSALTY maradjon inkább a recepteknél, az ilyen és ehhez hasonló idiotizmusokat hagyja inkább másra!

istvanbene66
istvanbene66 Thu, 2019-02-28 07:59

No, csak képzeld el, hogy egy 800 négyzetméteres kertben kézzel fogdosd össze a kártevőket, a petéket pedig kézzel törölgeted le a kert növényeinek leveleiről. A jelenkori idiotizmus úgy tűnik nem ismer korlátokat!