Tippek a jó kovászos uborkához

Két-három meleg nap, ugyanennyi türelem, nagy befőttesüveg és jókora adag uborka – ha mindez adott, kezdődhet a kovászolás! Tarts velünk, hogy garantáltan ropogjon az az ubi!

A jéghideg kovászos uborka önmagában ropogtatva is isteni, savanyúságként kínálva pedig a kánikulai napok főszereplője lehet. Hogy tökéletesre sikerüljön, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat és trükköket az uborkakovászolásról.

5+5 tipp a tökéletes kovászos uborkához

  1. Számít a méret: bár több a macera az apróbb uborkával, a kisebb egyedekből készítve a legfinomabb.

  2. A kovászolni való uborka mindig legyen feszes és kemény, a puha példányokat hagyjuk az árusnál.

  3. Nagyon alaposan mossuk meg az uborkákat – dörzsi szivaccsal a legkönnyebb a dolgunk.

  4. Óvatosan bánjunk a sóval: literenként 1 evőkanálnyit adjunk belőle a vízhez. Érdemes a sós vízből egy keveset félretenni, ugyanis ha nagyon párologna az uborkáról a víz, ezzel lehet pótolni.

  5. Az üveg aljára szórt némi liszt segíti az erjedést.

  1. Alapízesítők: só, száras kapor, egész borsszemek és torma. Ha valaki komplexebb ízre vágyik, tehet hozzá az alábbiak közül is: szőlőlevél, meggyfalevél, koriandermag, mustármag, csombor, babérlevél.

  2. Amennyiben az üveg tetejére szánt szikkadt kenyérszeletet tüllbe csomagoljuk, nem lesz zavaros a lé.

  3. Figyeljük, és ha túlságosan meleg helyen volna a kovászos uborkánk és esetleg elkezdene forrni, azonnal költöztessük kevésbé napos helyre, különben túlzottan megpuhul. Éjszakára mindig hozzuk be az üveget, hogy ne hűljön le nagyon!

  4. Nem csak kenyérrel készülhet a kovászos uborka: érdemes az ecetes és a burgonyás verziót is kipróbálni!

  5. 1,5-2 nap után kezdjük el kóstolgatni – amint késznek ítéljük, szedjük az uborkát egy nagy, zárható dobozba, szűrjük rá a levet, és alaposan hűtsük be.

Tipp

A kovászos uborka levét véletlenül se öntsük ki. Ha nem bírunk már többet inni belőle, csudafinom kovászosuborka-levest készíthetünk.

Kovászos uborka Mercedestől

Kovászos uborka - 3 napos

Kovászos uborka Zsuffa konyhájából

Hozzászólások

Gabys

Kedves Petra! Mindig szívesen olvasom el a jó tanácsaidat egy egy étel elkészítéséhez, mert valóban sokat segítenek a kezd?knek de tippeket adnak a rutinosoknak is. Most egy picit ellenkezem:)) A tippek az el?készítéshez tökéletes. Mivel imádom a kovászos uborkát nyáron gyakran készítek, állandóan tartozkodik néhány üveg a h?t?ben. Kezdetben én is így készítettem el kenyérrel, mert így tanultam/láttam az anyukámtól, nagymamámtól. De.. Mivel a kenyeres, lisztes uborka pár nap múlva mindig felpuhult, bármennyire szerettem, nem ettem meg. Aztán már rutinos, feln?tt asszonyként egy fiatal kishölgyt?l láttam egy másik variációt. Hibátlan, és míg el nem fogy, roppanós marad az uborka. A receptet már régen feltettem ide az oldalra. Kedvcsinálóként belinkelem: www.nosalty.hu/recept/kovaszos-uborka-kenyer-lisztmentesen Ha van kedved, kedvetek érdemes 1 kg. uborkán tesztelni. Mi így szeretjük, évek óta csak így készítem el. Nagyon kellemes hétvégét kívánok Neked és Mindenkinek:) Üdvözlettel: Gabi

Címlapról ajánljuk

További cikkek