Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Büdös a mosógéped? - Megmutatjuk, hogyan tüntesd el a kellemetlen szagot és a penészt

Sokan azt hiszik, hogy egy mosógépet nem kell tisztítani egyszerűen azért, mert úgyis mossa önmagát. Az elképzelés téves, a mosógépünk ugyanis nagyon mocskos tud lenni. 

A mosógép helytelen tisztításáról egyszerre több jel is árulkodik: furcsa, állott szag árad a gépezetből, nem elég illatosak a frissen mosott ruhák és olykor még kisebb-nagyobb szennyeződések is tapadhatnak a ruhára nem is beszélve arról, hogy a mosógép adagolója koszos és penészes lesz, ha nincs rendesen karbantartva. 

Mosógépünk igencsak összetett háztartási gép, néhány egyszerű módszerrel azonban szebbé és tisztábbá varázsolható, mint új korában. Nézzük meg, hogyan tisztítható két különböző típusú mosógép dobja, és hogyan távolítható el a penész a gépezet kényes területeiről!

Így tisztítsd a felültöltős mosógéped!

A következő kis beavatkozáshoz ne használjunk tisztítószereket, ugyanis a különböző kemikáliák roncsolják a mosógép alkatrészeit. A tisztítószermentes mosáshoz a következőkre lesz szükséged:

  • 5 evőkanálnyi mosószóda
  • 3 dl 15%-os ecet
  • víz

A következő instrukciók betartásával eltávolíthatod az állott szagot és a mosógépben megtelepedő penészt is úgy, hogy csak és kizárólag természetes anyagokat használsz fel.
Az ecet fertőtlenít, eltünteti a penészt és a lerakódott mosószermaradékot, valamint segít a csövek tisztításában is, a mosószóda pedig nem csak tisztít, semlegesíti a gépből áradó rossz szagokat. 
 
2 dl langyos vízben keverj el 2-3 kanál mosószódát, majd egy vizes ronggyal sikáld ki belülről a mosógépet és a mosószer adagolóját is, itt könnyebben jutsz hozzá a megtelepedett szennyeződésekhez, ha egy régi fogkefét használsz. Tégy a dobba is 2 kanálnyi mosószódát, és önts a mosógépbe 3 dl ecetet, ezután pedig indíts el egy üres mosást 90 °C-on. Ezt a metódust érdemes félévente megismételni, a tisztítást követő első mosás során pedig ajánlott törülközőket rakni a gépbe.
 

Így tisztítsd az elöltöltős mosógépet!

Az elöltöltős mosógép tisztítandó részeihez könnyebb lesz hozzájutnod, mindenképpen legyen nálad:

  • szódabikarbóna
  • ecet
  • egy dörzsiszivacs és egy fogkefe

Az elöltöltős mosógépeknél sokkal jobban átlátható, hol telepedett le a kosz és a szennyeződés. A mosógép ajtajánál található gumit félrehúzva igencsak kellemetlen meglepetés érhet, és valószínűleg az adagoló sem lesz penészmentes. Ha van otthon sprickolód, öntsd bele ecetet és fújd rá azokra a helyekre, ahol fekete szennyeződést látsz. Hagyd 1-2 percig állni az ecetet, majd szivaccsal vagy fogkefével sikáld ki a foltokat. 

Egy bögrét tölts meg 1/4-ed rész szódabikarbónával és ugyanennyi vízzel, majd a két anyag elegyét öntsd bele a mosógép adagolójába, ez lesz az igazi tisztítószer. A dobba önts 2 dl ecetet, és indíts el egy üres mosást a legmelegebb hőfokon. 

Sajnos egyik tisztítási módszer sem tart örökké, míg a felültöltős mosógépet legalább félévente, addig az elöltöltős mosógépet érdemes legalább kéthavonta átmosnod a szódabikarbónás-ecetes megoldással. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via:nosalty, diynatural

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!