Fagyassz praktikusan karácsonyra!

Karácsony közeledtével mindig igyekszünk az időn spórolni. Nincs ez másként az ételekkel sem. Ilyenkor nem szabad elfeledkezni a fagyasztóról!

Karácsony előtt sokszor okoz fejtörést, hogyan tudnánk időt spórolni magunknak az ételekkel az ünnepi kavalkádban. Persze mindennek a titka a gondos tervezés, de akad néhány praktika, amivel jó előre megkönnyíthetjük a dolgunk. Minderre pedig a fagyasztó lehet a megoldás, amit ha megfelelően használunk, hónapokra előre eltehetünk ételekből - csak tudni kell, hogy mit, hogyan és meddig. Ehhez adunk most néhány ötletet.

Olvastad már?

5 + 1 vacsora karácsony előtt

Fasírt és töltelékek

Formázzunk közepes méretű golyókat a nyers fasírtból vagy töltelékből, helyezzük őket egy sütőlappal bélelt tálcára és tegyük be szabadon a mélyhűtőbe addig, amíg meg nem fagynak. Ha megfagytak, tegyük át őket műanyag ételzacskóba, ahol három hónapig eláll. Ha szeretnénk kiolvasztani, nincs más dolgunk, mint kivenni és megvárni, míg kiolvad, ám ügyeljünk arra, hogy sütéskor a golyók közepe is rendesen megsüljön.

Lekvárok és egyéb szószok

Miután elkészítettük a szószt, vagy a lekvárt, várjuk meg, míg teljesen kihűl, helyezzük át műanyag ételzacskókba, zárjuk le szorosan, majd tegyük őket egy tálcára és helyezzük a fagyasztóba (így nem ragadnak össze a zacskók). Ha megfagytak, vegyük le a tálcáról és tegyük vissza őket a fagyasztóba. Három hónapig elállnak, ha pedig ki szeretnénk őket olvasztani, tegyük a zacskót langyos vízbe míg kiolvad, majd adott esetben újramelegíthetjük.

Friss fűszernövények

Ha apróra vágott fűszernövényeket szeretnénk fagyasztani, tegyük őket jégkocka tartóba, öntsünk rájuk vizet és fagyasszuk le őket. A nagyobb, száras fűszernövényeket egészben is le lehet fagyasztani, ha egyszerűen betesszük őket egy ételzacskóban a fagyasztóba. Két hónapig tárolhatóak. Fagyasztóból kivéve pár perc kiolvasztás után használhatóak.

Tojásfehérje

Ezt is ételzacskóban a legegyszerűbb tárolni, öntsük a tojásfehérjét ezekbe, majd egy tálcán fagyasszuk le őket (lásd fentebb a lekvároknál). Érdemes a zacskókat felcímkézni, hogy hány tojás fehérjéjét tartalmazzák, hat hónapig tárolhatóak és szobahőmérsékleten kiolvaszthatóak.

Tej (csakis sovány vagy félzsíros)

A tejet egyszerűen csak fagyasszuk le egy edényben, de ügyeljünk arra, hogy ne töltsük tele az edényt, ugyanis a fagyasztástól meg fog nőni a tej térfogata. Három hónapig eltartható, kiolvasztáskor pedig tegyük egy estére a hűtőbe.

Tészták

A frissen készült tészták is remekül fagyaszthatóak: nyújtsuk ki a tésztát, tegyünk rá műanyag fóliát, tekerjük fel, majd rakjuk alufóliába. Két hónapig tárolható, egy este alatt pedig kiolvasztható a hűtőben.

Kenyérfélék

Tegyük egy nagy ételzacskóba, vagy tekerjük műanyag fóliába. Szobahőmérsékleten lehet kiolvasztani, egy hónapig tárolható, 1 kiló kenyérnél nagyjából 5 óra az olvadás, kiflinél, baguettnél, zsömlénél, bagelnél nagyjából 2 óra.

Nyersen feldolgozott kolbászok, hurkák

Ha boltban vásároltuk őket, akkor a csomagolással együtt lefagyaszthatóak, ha hentestől vettük, vagy kaptuk, akkor helyezzük ételzacskóba, gondosan zárjuk le és tegyük be a fagyasztóba. Három hónapig tarthatóak, kiolvasztáshoz tegyük egy estére a hűtőbe.

Nyers húsok

Egyenként csomagoljuk be őket műanyag fóliába, majd tegyük őket egy nagy ételzacskóba, így egyben megtaláljuk a különböző húsfajtákat és kevesebb helyet is foglalunk a fagyasztóban. Fél évig elvannak, kiolvasztáshoz pedig tartsuk őket a hűtőben egy éjszakára.

Pörköltek, főzelékek és levesek

Műanyag edényekben tárolva három hónapig felhasználhatóak, lefagyasztáskor csak arra ügyeljünk, hogy a húsdarabokat mindig fedje a pörkölt szaftja. Kiolvasztáshoz tegyük egy éjszakára a hűtőbe, vagy tegyük az edényt langyos vízbe addig, amíg ki nem olvad. Ha kiolvadt, főzéskor jól forraljuk fel az ételt.

Nyers halak

Akár négy hónapig is vendégeskedhetnek édesvízi, - és tengeri halak a fagyasztóban. Ha műanyag fóliába téve fagyasztjuk le a halat, kiolvasztáshoz ezt is tegyük egy éjszakára a hűtőbe.

Főtt kagyló és rákhús

Vannak, akik hal helyett, a tengeri herkentyűkre szavaznak karácsonykor. Amikor megfőtt és kihűlt, vegyük ki a húst a páncélokból, majd tegyük át egy műanyag ételzacskóba és már fagyaszthatjuk is. Két hónapig elállnak, kiolvasztáskor irány egy estére a hűtőszekrény.

Tört-, héjában sült-, és csőben sült burgonya

Miután megsütöttük és kihűlt, a tört krumplit tegyük edénybe, a csőben sült burgonyát fagyálló sütőedénybe, a héjában sült burgonyát pedig egy tálcán kissé fagyasszuk le, majd helyezzük át műanyag zacskóba és tegyük vissza a fagyasztóba. Négy hónapig jók, a héjában sült krumpli rögtön mehet a sütőbe a fagyasztóból, a csőben sült krumplit és a tört krumplit azonban hagyjuk kiolvadni egy éjszakát a hűtőben.

Fontos!

A fenti javaslatok 3 csillagos fagyasztókra vonatkoznak, ami képes -18C fokon fagyasztani. Ha a fagyasztó csak ennél magasabb hőfokon tud csak fagyasztani, az ételek hamarabb fognak megromlani

Továbbá lefagyasztott ételeket mindig címkézzük fel, hogy mikor lettek lefagyasztva. Ajánlott filccel ráírni a zacskókra, ugyanis a ragasztós címkék hajlamosak leesni

És a legfontosabb: soha ne fagyasszunk le újra már kiolvasztott ételt!

Olvastad már?

12 tipp a töltött káposzta készítéséhez

(via BBC GoodFood)

Címlapról ajánljuk

További cikkek