Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Japánbirs lekvár

Japánbirs lekvár
Japánbirs lekvár
80 perc / előkészület: 60 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az utóbbi években a japánbirs a kertben igen szép termést hoz. Régebben csak dekorációként használtam, aztán Bálint Gazda oldalán azt olvastam, hogy nem mérgező. Ha ő mondja... :). Egyébként pedig Stella Nosalty-s oldalán is olvastam, hogy nem mérgező, ezért kitaláltam a saját birslekvár receptemet. A recept sima birssel is elkészíthető.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg birs (japánbirs, pucolatlan)
  • 1 kg cukor

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birsalmákat megmossuk (kissé viaszos a héja, érdemes valami dörzsis szivacsot használni), majd négybe vágjuk vágódeszka segítségével, és magházukat kivagdossuk. Ez igen kemény meló, mert a japánbirs igen kemény. A birseket nem kell megpucolni, mert a héjában lévő pektintől fog jól besűrűsödni a lekvárunk.
  2. A birseket viszonylag apró, 1 cm-es darabokra vágjuk, hogy könnyen megfőjön.
  3. A birseket egy nagy lábosba tesszük, és pont annyi vízzel feltesszük főni, amennyi ellepi.
  4. Forrástól számított kb. 15-20 percig, puhulásig fedő alatt főzzük. Ekkor a tűzhelyről levesszük. Levét leszűrjük, és félretesszük. A levet azért öntjük le, hogy minél sűrűbb legyen a lekvárunk. (Ha túl sűrű lenne a lekvár, ezzel hígíthatjuk kicsit.)
  5. A megfőtt birset botmixerrel pépesítjük, majd ehhez az 1 kg cukrot fokozatosan hozzáadjuk. A forró pépben a cukor könnyen felolvad, ekkor már főzni nem kell! Közben kóstolgatjuk, hogy nem túl édes vagy savanyú-e. (Ha édesnek érezzük, kevesebb cukor is elég bele, ha túl savanyú, akkor lehet több cukrot is felvesz, mint 1 kg.)
  6. A kész lekvárt forró vízzel kifertőtlenített befőttesüvegekbe töltjük. Majd az üvegeket fejre állítjuk 5 percre, hogy a tetőnél elpusztuljanak a baktériumok. Aki akarja, még száraz dunsztba is teheti, de lehet egyből a kamrapolcra is tenni, mert ezzel a technikával minden baktériumot kiöltünk.
  7. A megmaradt birs főzőlevet cukorral szörpnek ízesítjük, és szintén fertőtlenített üvegbe töltjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 104
össznézettség: 14 517
elküldve: 0
receptkönyvben: 39
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

viqus

Mióta szakács: 2011.09.25.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
receptverseny: dr. Oetker egyébgyümölcs- befőzés receptverseny
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

birslekvár, lekvár japánbirsből, birsalma lekvár

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Márti nagyi
Márti nagyi Sun, 2013-11-10 10:58

Én általában a bírst jól megmosom és egyben felteszem főni, mikor már puha, csak lefejtem a húsát és felturmixolva főzöm tovább, így nem macerás.

1055
birs 1 kg
cukor 1 kg