Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozsos kenyér

Rozsos kenyér
Rozsos kenyér
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (46)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gasztroblogokon végigsöprő kenyérláz engem is elkapott: Dolce vita  receptjéből kiindulva készítettem ezt a rozsos kenyeret.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kétféle lisztet összeszitáljuk, hozzáadjuk a sót és a szárított élesztőt. Elkezdjük adagolni a vizet (nem adjuk hozzá egyszerre az egészet, mivel a liszt minőségétől is függ, hogy mennyi vizet vesz fel a kenyértészta). Fakanállal keverjük össze a lisztes egyveleget a vízzel. Az elérni kívánt állag: se nem folyós, se nem kemény. A tésztát letakarjuk, és tizenkét órán át kelesztjük. (Célszerű éjszakára időzíteni a pihentetést, így másnap reggel frissen sült kenyeret fogyaszthatunk.)
  2. A fél nap elteltével átkeverjük a tálban a kenyértésztát, lefedjük és még egy órát pihentetjük. Közben előmelegítjük a sütőt a legmagasabb hőmérsékletre, légkeveréses üzemmódban. (Nálam ez 220 ºC, azonban a valós hő 230 ºC, egy óra előmelegítés után.)
  3. Vastagon lisztezett tepsin kettéosztjuk a tésztát és két veknit formázunk. A kenyérbucikat is enyhén lisztezzük. Betoljuk a sütőbe, körülbelül 30-35 perc alatt megsül. A kenyér akkor kész, amikor megkopogtatva az alját kongó hangot hallunk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 56
össznézettség: 89 835
elküldve: 23
receptkönyvben: 1 143
elkészítve: 40/53
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

Hozzászólások (46)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsofiah
zsofiah Thu, 2015-05-28 10:04

Szia Petra!

Nagyon köszönöm a receptet, én este fedeztem fel, és ma már ez volt a reggelinkhez. :)
Nekem nem vett fel a tészta 4,5 dl vizet csak kicsit több, mint 3 dl-t, így nem lett vizes, viszont ruganyós, jól gyúrható könnyű tészta lett.
Nem volt 12 órám a pihentetésre, csak kicsit több, mint 8, ezért sütés előtt egy órával már sütőbe tettem a kiscipókat, és 50 fokon egy fémbögre víz mellett dagasztottam.
A sütéshez 30 perc kellett, és nagyon helyes finom kis kenyérkéim lettek belőle!

blubell
blubell Tue, 2014-03-04 11:08

Köszönöm a receptet! Egyszerű és szuper gyors. Mi nem eszünk kenyeret, de ezt nem tudtam kihagyni. Nagyon jól sikerült a kiscipók! Tegnap este 10 -kor bekevertem és most ebédre a gulyásleveshez friss kenyeret eszünk a párommal. Izgultam is egy kicsit hogy elegendő lett-e a víz amit hozzá kevertem, de pont annyi kell hozzá amit leírtál.

Akara
Bernadett / Akara Wed, 2013-05-29 16:54

Szia!

Jobb híján instant élesztővel próbálkozom, szerinted így is jó lesz? :) Kelesztési idő marad 12 óra?

petra
Petra / petra Wed, 2013-05-29 17:24

szia,
én is szárított élesztővel készítettem, ahogy a hozzávalók közt is látszik, kelesztési idő 12 óra.
Jó kenyérsütést,
Petra

Akara
Bernadett / Akara Thu, 2013-05-30 07:54

Jó lett! De legközelebb jénaiban sütöm, mert egy vadállat a sütőnk, az alját tökre leégetet a közepe meg elég nyers maradt, de ez teljesen megszokott ennél a remek tűzhelynél, amim van - és még így is isteni. :) Köszi a receptet!

Kata58
Kata58 Tue, 2013-06-25 06:01

Szia! Ha nagyon éget a sütőd, két dologgal tudod enyhíteni....nekem mindkét módszer bevált. nagyméretű alufóliával tekerd át a rácsot legalább 3X, hogy a szélét hagy ki ujnyira, mert különben nem tudod becsúsztatni a rácsot a megfelelő nyilásba alulról a 2. a legjobb kenyérsütéshez.
Vagy keressél igazi tetőcserepet kettőt, és azt tedd be a sütő aljára...vigyázz, ha gázod van, hagyd szabadon a lenti rést....további sikereket.
Az alufóliát majd félévig használni tudod...

Akara
Bernadett / Akara Thu, 2013-05-30 07:04

Szia!

Hát, nekem elég ragacsos maradta tésztája, nem tudtam szépen megformálni. :( Azért rmeélem, fincsi lesz.

Kriszi46
Kriszi46 Fri, 2013-04-05 22:44

Kedves Petra,elkészítettem a kenyeret,isteni lett,amin változtattam az csak annyi hogy jénaiban sütöttem fedővel így ropogós lett a héja

Szonja1121
Szonja1121 Wed, 2013-03-13 23:16

Szia Petra, ha jól értelemezem a recepted alapján nem is kell dagasztani a tésztát? csak keverni? én rendes kocka élesztőt szeretnék beletenni, akkor azt egy kevés cukros vízben felfuttathatom? valamilyen jól bevált, finom fehér kenyér recepted nincs? előre is köszi segítséged! :-) Szonja1121

Albert
Papi / Albert Tue, 2012-11-20 14:11

Kedves Petra!
Ma megsütöttem a kenyeredet, és nagyon finom lett.
Köszönöm a receptet.
Ha szereted a fűszeres és különleges ételeket, akkor csináld, és kóstold meg az Ördög pecsenyémet.
Albert

timicu
timicu Tue, 2012-01-31 21:23

Azt szeretném megkérdezni, hogy a fehér lisztet nem lehet kihagyni? Helyette t.k. rozslisztet használni?

timicu
timicu Mon, 2012-03-26 22:32

És szerinted a fehér lisztet nem lehetne helyettesíteni graham liszttel?
Köszi!

petra
Petra / petra Thu, 2012-03-29 13:52

De biztosan át lehet variálni a receptet, így látatlanba viszont nem mondanék semmit, lehet, hogy úgy több vagy éppen kevesebb folyadékot igényelne a tészta. Ki kell próbálni!
Várjuk a beszámolót! :-)
jó sütést!
Petra

petra
Petra / petra Tue, 2011-08-16 16:25

Dorcsiga,
Kb. 1 deka friss élesztő mehet bele. A kelesztést nem lehet rövidíteni, de így éppen jó is, este bekészíti az ember a tésztát, reggel pedig friss kenyér kerülhet az asztalra.
Üdv
Petra

dorcsiga
dorcsiga Mon, 2011-08-08 14:17

Végigolvastam a kommenteket, de nem derült ki számomra, friss élesztőből mennyit kell belerakni, ami helyettesíti a 1/2 teáskanál szárított élesztőt? Valószínűleg hülye kérdés (kezdő kukta :) ), de a 12órás kelesztést nem lehet rövidíteni véletlen? :)
Köszi a válaszokat! Egyébként szuper, h jók a visszajelzések, remélem, nekem is sikerülni fog :)

Szabó Antalné
Szabó Antalné Mon, 2011-06-13 11:39

Nekem rozskenyeret kell ennem mert candidas vagyok csak az a baj ,hogy élesztőt sem szabad ennem.Segitsetek mivel lehet az élesztőt helyettesíteni.

timicu
timicu Mon, 2012-03-26 22:36

Szia! Sajnos én is Candidás vagyok és sokat böngésztem ugyan ezzel a problémával kapcsolatban. Találtam pár olyan receptet amihez nem kell élesztő, tönkölybúza lisztből készitik és azt hiszem sütőporral, vagy van olyan amihez kovászt készítenek! Nézz szét a neten , én leginkább " Anti Candida " néven találtam recepteket! Remélem tudtam segíteni! Jobbulást!

dark
Dark / dark Wed, 2011-02-02 11:30

Szia Petra! Rendben, köszi szépen! Ki is próbálom majd hétvégén, hátha sikerül rendesen megsütni.Üdv, Dark

petra
Petra / petra Mon, 2011-01-31 12:34

szia Dark,
azt ki kellene tapasztalni, és figyelni sütés közben, ha nem osztod ketté a tésztát
és ezt venni végszónak:
"A kenyér akkor kész, amikor megkopogtatva az alját kongó hangot hallunk."
üdv

dark
Dark / dark Sat, 2011-01-29 14:59

Ma én is megsütöttem a kenyérkét. Párhuzamosan ezzel összeállítottam a kiinduló receptben szereplő fehér kenyeret is. A tapasztalataim csak pozitívak! Első körben mindent a recepteknek megfelelően tettem, egyelőre még nem mertem kreatívkodni :-) Köszönöm szépen mindkét receptet, nagy sikert arattam a kenyérkékkel!
Egy dolgot viszont kérdeznék. Ha a tésztát nem osztom kétfelé, akkor kb. mennyivel kell emelni a sütési időt gázsütő esetében? Kettéosztva elég volt neki a 30 perc maximális teljesítményen (sütőhőmérő híján nem tudom hány fokon lehetett...)

petra
Petra / petra Tue, 2010-10-26 08:11

Móni, két cipót sütöttél a fenti mennyiségből, vagy egyet?
Elvileg a sütési hőfoknak stimmelnie kellett nálad is, hisz a villany/ légkeveréses 220 = gázsütő 7-es, vagy akár 8-ason is lehet legközelebb próbálni.
Csak erre tudok gyanakodni én is, hogy a sütőd nem úgy szuperál, ahogy kellene, és jóval alacsonyabb hőt állított csak elő, amiatt tarthatott ilyen soká a kenyér sütése.
Érdemes egy sütőhőmérőt beszerezni, és azzal csekkolni a valós hőt.
üdv,
Petra

vargamóni
Vargamóni / vargamóni Mon, 2010-10-25 18:38

Szia Petra!

Megsütöttem a kenyeret. A fél óra helyett sztem kb 2 órát sütöttem, ugyanis tűpróbával mindig nyersnek bizonyult. Ennek megfelelően a héja kőkemény lett, egyébként tényleg finom. Kb 4 és fél dl vizet tettem bele, a gázsütő kb 7-es fokozatán. Mi lehetett a baj? Túl sok volt a folyadék? Esetleg baj lehet a sütőmmel, mert már erre is gondoltam... Ezen agyalok az eset óta, mert én is ilyen szép kenyérkét szeretnék, mint a Tiéd.

Szandra83
Szandra83 Mon, 2010-08-02 06:56

Szia Petra!
Hétvegen elkészitettem és NAGYON finomlett!
Egyzerü a recept elrontani nem! :-))
anyira izlet mindenkinek,hogy tegnap is kevertem ki mára, csak anyival módositottam, hogy tettem bele napraforgó magokat. kivncsi vagyok milyen lesz!?
Ez lesz a hétvégi kenyerünk!
Köszönöm szépen.
Szandra

Totoro
Totoro Wed, 2010-06-23 15:06

Azt hiszem, erre a receptre várt a rozslisztem a kamrában. Amint lehet, kipróbálom!

baricsane
baricsane Sat, 2010-06-19 07:35

Nagyon finom! Anyósom is oda volt érte, el is kérte a receptet:) Köszii:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-03-31 00:15

elfelejtettem megkérdezni, hogy mennyi friss élesztővel helyettesítenéd ezt a mennyiséget? köszönöm

petra
Petra / petra Tue, 2010-03-30 19:21

Bartina,
persze, lehet friss élesztőt is használni
én nem hűtőben pihentettem

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-03-29 23:16

lehet friss élesztővel is, hűtőben pihentetve?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-03-20 17:18

Kedves Petra! Rozslisztből készítettem néhányszor kenyeret kenyérsütőgépben. Mindent a leírás alapján csinálok de mindig ragacsos kenyeret kapok!!! :( Mi lehet a baj? Légyszi segíts(segítsetek) !!köszönöm

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-05-10 03:43

én el tudtam rontani, és már vagy harmadszor. valószínűleg ez is olyan recept, amit soha nem fogok tudni megcsinálni. pedig nagyon finom, de nekem az alja mindig megég, a közepe nyers marad. :(

Kata58
Kata58 Tue, 2013-06-25 06:07

Sütőd a luzer, nem Te...
Tegyél a rácsra 3-4 rétegben alufóliát és akkor nem ég le az alja, és a közepének is lesz ideje megsülni....

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-03-05 09:51

Petra, nagyon finom lett! Azt hiszem, ezt még nagyon sokszor sütni fogom! És hamar megvan.

petra
Petra / petra Wed, 2010-02-24 09:02

Kedves Kingacska,
Elnézést, amiért csak most válaszolok, de ma reggel tudtam csak letölteni a tegnapi üzeneteket...
Válaszaim:
Igen, csak fél teáskanálnyi porélesztő kell bele.
Néhányszor készítettem csak.
Szeletelhető a kenyér.
Teljesen jó az állaga.
Nem csinálnék semmit másképp--Különben már kiegészítettem volna a receptet:-).
Jó sütést és szép napot!
üdv
Petra

Kingacska
Kingacska Tue, 2010-02-23 09:19

Szia Petra! Ma kiszeretném probálni ezt a recit! A kérdésem az volna, hogy akkor jól értelmeztem, hogy csak egy fél teáskanálnyi élesztő kell?? Ja és a másik kérdésem, hogy te ezt már többször süttede? Mármint vágható kenyérke lett-e belőle?Az állaga az elfogadható? Érdekelne, hogy sütés közben még jöttéle rá valamire, valami trükkre amit másképp csinálsz/nál. Köszi szépen előre is a válaszod!!További szép napot

292
teljes kiőrlésű liszt 250 g
finomliszt 250 g
2 teáskanál
instant élesztő 1 kávéskanál
víz 450 ml