Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozskovászos sörös kenyér

Rozskovászos sörös kenyér
Rozskovászos sörös kenyér
50 perc / előkészület: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olyan régen készítettem kovászos kenyeret, hogy szinte szégyenlem magam. Nem túl szerencsés ilyen csúnya, hideg időben kovászos kenyér sütésének kezdeni, de a rozskovászom nagyon hálás darab, ha előveszem, azonnal munkához lát.

hozzávalók / 8 adag

Kovász etetése

Tészta

Szólj hozzá!

elkészítés

Kovász etetése

  1. A kovászt reggel elővesszük a hűtőből, és 10 dkg tk rozsliszttel és ugyanannyi vízzel megetetjük. Kilyukasztott folpackkal letakarva megvárjuk, míg magasra felfut, buborékos lesz.

Tészta

  1. A megérlelt kovászt, a lisztet, a sört, a sót és olajat kenyérsütőgép üstjébe mérjük, és dagasztóprogramra kapcsolunk.
  2. Ha a gép megdagasztotta a tésztát, kivesszük és áttesszük egy kiolajozott kelesztőtálba, majd langyos helyen duplájára kelesztjük a tésztát (itt egy éjszaka volt).
  3. A megkelt tésztát olajos kézzel áthajtogatjuk, és kiolajozott sütőformába tesszük, a tetejét is megkenjük olajjal, megszórjuk szezámaggal, folpackkal letakarva hagyjuk újra duplájára növekedni (kb. 2-3 óra).
  4. Bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra melegedni, az aljába egy tálka vizet teszünk párologni. Mikor már langyos a sütő, betesszük a megkelt tésztát. 20 percig sütjük fedetlenül, majd lecsökkentjük a hőt 180 fokra, fóliával letakarjuk, hogy ne barnuljon nagyon a teteje, és további 20 percig sütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 703
elküldve: 1
receptkönyvben: 48
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: sörös receptek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

sörös kenyér, rozsos kenyér, rozskovászos kenyér

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-11-30 10:09

Nagyon szép, egyetértek Fahéjjal! Sokszor terveztem, de még nem sutottem sörrel , pedig rozshoz szuper lehet! Puszi: Torma
Kellemes hétvégét!!!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-11-30 12:02

Sütöttem tönkölykenyeret is vele tang zhonggal (blog), nagyon finom levegős lett.
Szép hétvégét kívánok sok-sok sütés-főzéssel! Puszi: Vass

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-11-29 19:57

Köszönöm szépen. Ha még egy kicsit türelmesebb lettem volna, még nőtt volna, de így is nagyon finom volt. Szép hétvégét! Puszi: Éva

390
kovász 20 dkg
rozsliszt 10 dkg
víz 1 dl
kovász 20 dkg
tönkölybúza liszt 55 dkg
sör 2.5 dl
2 teáskanál
napraforgó olaj 1 ek