Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Harcsapörkölt túrós csuszával (Harcsapaprikás 2.)

Harcsapörkölt túrós csuszával (Harcsapaprikás 2.)
Harcsapörkölt túrós csuszával (Harcsapaprikás 2.)
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az egyik kedvenc halételem.

hozzávalók / 4 adag

A harcsapörkölthöz

A túrós csuszához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megtisztítjuk, felvágjuk és besózzuk a halat.
  2. Az összekockázott szalonnát sütni kezdjük, ha kiolvadt a zsírja, kiszedjük a pörcöt, és beletesszük az összevágott hagymát.             
  3. Amikor üveges a hagyma, félrehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával. Felöntjük vízzel, beletesszük az összevágott paradicsomot, parikát, és a hal fejét-farkát, ha filéztük a gerincét is.                                                                                                
  4. Sűrűn kevergetve, nagy lángon főzzük az alapot, a vizet pótoljuk, ha szükséges. Közben borsozzuk.                                    
  5. Ha már kezd a hagyma jól megpuhulni, szedjük ki a halcsontokat, tegyük bele az előzőleg besózott harcsadarabokat.
  6. Főzzűk kb fél órát, hogy a végén jó sűrű legyen a szaftja. Lehet belelöttyinteni kevés vörösbort is, nem fől szét a hal olyan gyorsan.                                                                                                                                                                                                    
  7. Amikor a halat beletettük az alapba, forraljunk vizet, főzzük ki a tésztát, keverjük össze a túróval-tejföllel. Tálaláskor tegyünk a tésztára a szalonnapörcből. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 107 942
elküldve: 11
receptkönyvben: 358
elkészítve: 22/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Serci

Mióta szakács: 2009.08.29.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: halételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

harcsapaprikás túrós csuszával

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bélpoklos
bélpoklos Sat, 2019-10-12 09:12

Hát a képen nem harcsaszelet van az biztos.Ez inkább ponty,vagy amur.

serci
Serci / serci Sat, 2012-12-29 13:50

Biztos finom lesz szürkéből! Megcsináltam abból is, sokkal jobb.

dreka
dreka Mon, 2011-07-04 17:13

Fel fogom tenni, ha legközelebb végre sikerül lefényképezni :) Az lenne az első receptem itt! :) Túrós csuszával is nagyon finom egyébként, a hétvégén pl. úgy ettük. De van, hogy csak simán valami jó friss kenyérrel, úgy is nagyon finom! Lehet, hogy legközelebb pörköltösre hagyjuk és kipróbáljuk ezt a változatot is. Mindenki egyen SOK halat! :) :) :)

serci
Serci / serci Tue, 2011-07-05 18:02

Igen ,a hal jó!! Ne csak a karácsonyi pontyot együk! Legközelebb egy csukaperkelt receptet akarok felrakni,fokhagymásan,de rettenetesen lusta vagyok....

dreka
dreka Thu, 2011-06-30 17:42

Mi gombát is szoktunk tenni, bár paprikást és nem pörköltet szoktunk csinálni! A halat felkockázzuk és nem csak sózzuk, hanem paprikázzuk is! És ha van kedvetek, mindenképp próbáljátok ki, hogy a tejföl egy részéből mártást csináltok - főleg ha esetleg olyan is van a pörköltözők/paprikásozók között, aki nem szereti annyira a csípőset, nekik külön lehet sima tejfölt adni. Mi 1 nagy doboz tejfölhöz 5 gerezd fokhagymát és egy-két kiskanál csípős paprikakrémet teszünk (Erős Pista), összekeverjük, és ez megy a halra/mellé. Nagyon finom!!!

serci
Serci / serci Thu, 2011-06-30 19:15

köszi a tippet,megpróbálom egyszer,de én a harcsaperkeltet túrós csuszával csinálom mindég,és ahhoz a paprikás "legalábbis énszerintem" nem passzol! De ez is egy fain recept,szerintem rakd fel! Köszönöm,hogy megnézted a kis receptemet! Én is rakok bele olykor, ha van otthon erős pistát! A paprikások közül csak a Mamáét eszem meg,amúgy jó erős szaftos vastag pörköltpárti vagyok!

serci
Serci / serci Fri, 2010-12-10 20:12

Annyira én sem szeretem,valami furcsa íze van,de valinagyi kérdezte jó-e pörköltnek

valinagyi
valinagyi Thu, 2010-12-09 12:12

Mi a véleményetek a PANGASIUS-ról? Hallottam,hogy abból is lehet fantasztikus pörköltet csinálni.
Ha már csináltál,mennyi ideig kell ezt a halat főzni?

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-12-09 20:54

Az alapanyagoknál megtalálod a pangasiust,és sokféle receptet.15-20 percnél több nem kell neki.Finom.

serci
Serci / serci Thu, 2010-12-09 20:36

Pörköltet még nem csináltam pangasiusból,csak sütöttem,de úgy elég hamar megsült,szerintem lágyabb a húsa mint a harcsáknak,hamarabb szétfől

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-11-10 08:43

Köszönetem a receptért! Nagyon örülnék, ha valaki megmondaná az afrikai és a szürke harcsa közti különbséget! Előre is köszönöm!
Teri

serci
Serci / serci Thu, 2010-12-09 20:32

A szürkeharcsa régi magyar fajta, húsa fehér szálka nélküli. Természetes vizeinkbe megtalálható. Az afrikai harcsát 1984-ben telepítették be hazánkba,csak mesterségesen szaporítható,mert a 15celsius alatti vízhőmérsékletet nem viseli el. A szürkaharcsa ízletesebb,viszont zsírban gazdagabb(és dupla annyiba kerül)

serci
Serci / serci Sat, 2009-09-05 14:27

Igen, és melóztam is a kalocsai paprika rt-nél ,szegény apám is lenyomott ott 10 évet, apósom onnan ment nyugdíjba, ráadásul fiatakorom nyarainak jó részét a paprika földön töltöttem, mert termeltünk is.Nem a legjobb mulatság hidd el.Azért a paprikát még mindig, minden formában szeretem!

serci
Serci / serci Fri, 2009-09-04 13:06

Köszönöm az észrevételt, megígérem, legközelebb megpirítom a hagymát! Paprikából csak házi kalocsait használok-onnan származok én is,és azért rakom az elején bele hogy megfőljön. Sajnos pesten ritkán kapni szürkeharcsát,pedig én is jobban szeretem,és amit utoljára vettem(jó pénzért) borzalmasan zsíros volt!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-09-03 16:46

Értek én mindent, kivéve az afrikai harcsát és az üveges hagymát.

Az afrikai harcsa forgalomba hozatalát törvényileg tiltanám meg. Köze nincs a szürkeharcsához. Meglehet, hogy olcsóbb. Ám annyival rosszabb is. Aki szereti, szeresse.

Ha paprikáshoz pirítod a hagymát, az üvegesre párolás bizony kevés. A hagymában lévő nem kevés cukornak karamellizálódnia kell, másképp az étel erősen főtthagyma ízű lesz. Próbáld ki egyszer, és pirítsd szép aranysárgára, érezni fogod a különbséget.

A bolti paprika - legyünk őszinték -, nem igazán megbízható minőségű. Ezért azt mondanám, a hagymás szalonnazsírra, csak a szükséges mennyiség harmadát hintsd rá, a maradékot közvetlenül az előtt keverd az ételbe, hogy a hal majdnem készre puhult. Jobb lesz az étel íze, szebb a színe és a mártás is sűrűbb.

vmaxter
vmaxter Mon, 2010-10-11 16:58

Kedves Péter! Sajnos nagyon nehéz hozzájutni szürke harcsához Budapest környékén (Dunakeszi). Régóta szerettem volna harcsapaprikást készíteni, ezért elkezdtem kutatni hal után. Nem horgászom, ezért néhány fórumon próbáltam érdeklődni, mondanom sem kell, mindenki horgászt javasolt. Van humorérzékem, de ettől többet vártam volna. Sajnos maradt a bevásárló központ, ahol más nem volt csak afrikai. Viszont kellemesen csalódtam, igaz szürke harcsát még nem kóstoltam, csak törpét halászlében, de az afrikainak is nagyon finom íze volt és örülök, hogy elkészítettem. Furcsállom ebben a nagy "reform étkezést" és "egészséges táplálkozást" népszerűsítő világban, hogy nincs elérhető halértékesítés, kereskedés.

serci
Serci / serci Thu, 2010-12-09 20:14

A vámház körúton a nagycsarnokban lehet kapni szürkeharcsát 3200Ft/kiló a filé! Nagyon finom,az afrikainál valóban sokkal jobb igaz a nagyobbak gyakran zsírosak. A törpeharcsához nem sok köze van,azt amerikából hozták be,ahol akár 7 kilósra is megnől.

1339
afrikai harcsa 1 kg
füstölt szalonna 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 1 ek
vöröshagyma 1 nagy fej
paradicsom 1 db
zöldpaprika 1 db
vörösbor 1 dl
csuszatészta 50 dkg
tehéntúró 50 dkg
tejföl 375 g