Harcsapörkölt túrós csuszával (Harcsapaprikás 2.)
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Serci

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
A harcsapörkölthöz
-
250g afrikai harcsa298 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g zöldpaprika4 kcal
-
25g vörösbor21 kcal
A túrós csuszához
-
125g csuszatészta464 kcal
-
125g tehéntúró184 kcal
-
94g tejföl186 kcal
Összesen
1344
Kcal
- 11% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
A harcsapörkölthöz
-
1000g afrikai harcsa1190 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
A túrós csuszához
-
500g csuszatészta1855 kcal
-
500g tehéntúró735 kcal
-
375g tejföl743 kcal
Összesen
5370
Kcal
- 11% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
A harcsapörkölthöz
-
33.9g afrikai harcsa40 kcal
-
3.4g füstölt szalonna22 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
5.8g vöröshagyma2 kcal
-
3.4g paradicsom1 kcal
-
3.4g zöldpaprika1 kcal
-
3.4g vörösbor3 kcal
A túrós csuszához
-
17g csuszatészta63 kcal
-
17g tehéntúró25 kcal
-
12.7g tejföl25 kcal
Összesen
182
Kcal
- 11% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.2 g
Zsír
-
Összesen 61.3 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2541.2 g
-
Cink 329 mg
-
Szelén 104 mg
-
Kálcium 260 mg
-
Vas 255 mg
-
Magnézium 145 mg
-
Foszfor 1109 mg
-
Nátrium 315 mg
-
Réz 13 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.2 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 471.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 156 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 33 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 151 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 341 micro
-
Kolin: 206 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 441 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 319 micro
Összesen
1344
Kcal
- 11% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 317 g
Zsír
-
Összesen 245.1 g
-
Telített zsírsav 98 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 77 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 861 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10165 g
-
Cink 1315 mg
-
Szelén 415 mg
-
Kálcium 1039 mg
-
Vas 1022 mg
-
Magnézium 579 mg
-
Foszfor 4437 mg
-
Nátrium 1262 mg
-
Réz 52 mg
-
Mangán 45 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 432.6 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 1887.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 623 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 30 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 94 mg
-
D vitamin: 90 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 130 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 604 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1364 micro
-
Kolin: 826 mg
-
Retinol - A vitamin: 457 micro
-
α-karotin 142 micro
-
β-karotin 1762 micro
-
β-crypt 257 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 1278 micro
Összesen
5370
Kcal
- 11% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Cink
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.7 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 344.7 g
-
Cink 45 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 64 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 20 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 87 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
182
Kcal
Hozzávalók
A harcsapörkölthöz
-
1 kg afrikai harcsa
-
10 dkg füstölt szalonna
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek fűszerpaprika
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 db paradicsom
-
1 db zöldpaprika
A túrós csuszához
-
50 dkg csuszatészta
-
50 dkg tehéntúró
-
375 g tejföl
Elkészítés
A harcsapörkölthöz
- Megtisztítjuk, felvágjuk és besózzuk a halat.
- Az összekockázott szalonnát sütni kezdjük, ha kiolvadt a zsírja, kiszedjük a pörcöt, és beletesszük az összevágott hagymát.
- Amikor üveges a hagyma, félrehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával. Felöntjük vízzel, beletesszük az összevágott paradicsomot, parikát, és a hal fejét-farkát, ha filéztük a gerincét is.
- Sűrűn kevergetve, nagy lángon főzzük az alapot, a vizet pótoljuk, ha szükséges. Közben borsozzuk.
- Ha már kezd a hagyma jól megpuhulni, szedjük ki a halcsontokat, tegyük bele az előzőleg besózott harcsadarabokat.
- Főzzűk kb fél órát, hogy a végén jó sűrű legyen a szaftja. Lehet belelöttyinteni kevés vörösbort is, nem fől szét a hal olyan gyorsan.
- Amikor a halat beletettük az alapba, forraljunk vizet, főzzük ki a tésztát, keverjük össze a túróval-tejföllel. Tálaláskor tegyünk a tésztára a szalonnapörcből. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 193
- Tegnapi nézettség: 26
- 7 napos nézettség: 132
- Össznézettség: 127353
- Feltöltés dátuma: 2009. augusztus 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Serci
3 recept
Ez az egyik kedvenc halételem.
Hozzászólások (11)
Értek én mindent, kivéve az afrikai harcsát és az üveges hagymát. Az afrikai harcsa forgalomba hozatalát törvényileg tiltanám meg. Köze nincs a szürkeharcsához. Meglehet, hogy olcsóbb. Ám annyival rosszabb is. Aki szereti, szeresse. Ha paprikáshoz pirítod a hagymát, az üvegesre párolás bizony kevés. A hagymában lév? nem kevés cukornak karamellizálódnia kell, másképp az étel er?sen f?tthagyma íz? lesz. Próbáld ki egyszer, és pirítsd szép aranysárgára, érezni fogod a különbséget. A bolti paprika - legyünk ?szinték -, nem igazán megbízható min?ség?. Ezért azt mondanám, a hagymás szalonnazsírra, csak a szükséges mennyiség harmadát hintsd rá, a maradékot közvetlenül az el?tt keverd az ételbe, hogy a hal majdnem készre puhult. Jobb lesz az étel íze, szebb a színe és a mártás is s?r?bb.
Kedves Péter! Sajnos nagyon nehéz hozzájutni szürke harcsához Budapest környékén (Dunakeszi). Régóta szerettem volna harcsapaprikást készíteni, ezért elkezdtem kutatni hal után. Nem horgászom, ezért néhány fórumon próbáltam érdekl?dni, mondanom sem kell, mindenki horgászt javasolt. Van humorérzékem, de ett?l többet vártam volna. Sajnos maradt a bevásárló központ, ahol más nem volt csak afrikai. Viszont kellemesen csalódtam, igaz szürke harcsát még nem kóstoltam, csak törpét halászlében, de az afrikainak is nagyon finom íze volt és örülök, hogy elkészítettem. Furcsállom ebben a nagy "reform étkezést" és "egészséges táplálkozást" népszer?sít? világban, hogy nincs elérhet? halértékesítés, kereskedés.
A vámház körúton a nagycsarnokban lehet kapni szürkeharcsát 3200Ft/kiló a filé! Nagyon finom,az afrikainál valóban sokkal jobb igaz a nagyobbak gyakran zsírosak. A törpeharcsához nem sok köze van,azt amerikából hozták be,ahol akár 7 kilósra is megn?l.
Köszönöm az észrevételt, megígérem, legközelebb megpirítom a hagymát! Paprikából csak házi kalocsait használok-onnan származok én is,és azért rakom az elején bele hogy megf?ljön. Sajnos pesten ritkán kapni szürkeharcsát,pedig én is jobban szeretem,és amit utoljára vettem(jó pénzért) borzalmasan zsíros volt!
Kalocsai vagy? És még én mesélek neked a paprikáról... :o)))
Igen, és melóztam is a kalocsai paprika rt-nél ,szegény apám is lenyomott ott 10 évet, apósom onnan ment nyugdíjba, ráadásul fiatakorom nyarainak jó részét a paprika földön töltöttem, mert termeltünk is.Nem a legjobb mulatság hidd el.Azért a paprikát még mindig, minden formában szeretem!
Köszönetem a receptért! Nagyon örülnék, ha valaki megmondaná az afrikai és a szürke harcsa közti különbséget! El?re is köszönöm! Teri
A szürkeharcsa régi magyar fajta, húsa fehér szálka nélküli. Természetes vizeinkbe megtalálható. Az afrikai harcsát 1984-ben telepítették be hazánkba,csak mesterségesen szaporítható,mert a 15celsius alatti vízh?mérsékletet nem viseli el. A szürkaharcsa ízletesebb,viszont zsírban gazdagabb(és dupla annyiba kerül)
Mi a véleményetek a PANGASIUS-ról? Hallottam,hogy abból is lehet fantasztikus pörköltet csinálni. Ha már csináltál,mennyi ideig kell ezt a halat f?zni?
Pörköltet még nem csináltam pangasiusból,csak sütöttem,de úgy elég hamar megsült,szerintem lágyabb a húsa mint a harcsáknak,hamarabb szétf?l
Az alapanyagoknál megtalálod a pangasiust,és sokféle receptet.15-20 percnél több nem kell neki.Finom.
Nem szeretem a pangasiust.:-P Üdv: Mrs Smith
Annyira én sem szeretem,valami furcsa íze van,de valinagyi kérdezte jó-e pörköltnek
Mi gombát is szoktunk tenni, bár paprikást és nem pörköltet szoktunk csinálni! A halat felkockázzuk és nem csak sózzuk, hanem paprikázzuk is! És ha van kedvetek, mindenképp próbáljátok ki, hogy a tejföl egy részéb?l mártást csináltok - f?leg ha esetleg olyan is van a pörköltöz?k/paprikásozók között, aki nem szereti annyira a csíp?set, nekik külön lehet sima tejfölt adni. Mi 1 nagy doboz tejfölhöz 5 gerezd fokhagymát és egy-két kiskanál csíp?s paprikakrémet teszünk (Er?s Pista), összekeverjük, és ez megy a halra/mellé. Nagyon finom!!!
köszi a tippet,megpróbálom egyszer,de én a harcsaperkeltet túrós csuszával csinálom mindég,és ahhoz a paprikás "legalábbis énszerintem" nem passzol! De ez is egy fain recept,szerintem rakd fel! Köszönöm,hogy megnézted a kis receptemet! Én is rakok bele olykor, ha van otthon er?s pistát! A paprikások közül csak a Mamáét eszem meg,amúgy jó er?s szaftos vastag pörköltpárti vagyok!
Fel fogom tenni, ha legközelebb végre sikerül lefényképezni :) Az lenne az els? receptem itt! :) Túrós csuszával is nagyon finom egyébként, a hétvégén pl. úgy ettük. De van, hogy csak simán valami jó friss kenyérrel, úgy is nagyon finom! Lehet, hogy legközelebb pörköltösre hagyjuk és kipróbáljuk ezt a változatot is. Mindenki egyen SOK halat! :) :) :)
Igen ,a hal jó!! Ne csak a karácsonyi pontyot együk! Legközelebb egy csukaperkelt receptet akarok felrakni,fokhagymásan,de rettenetesen lusta vagyok....
Holnap elkészítem, köszi a receptet! (szürkeharcsából)
Biztos finom lesz szürkéb?l! Megcsináltam abból is, sokkal jobb.
Hát a képen nem harcsaszelet van az biztos.Ez inkább ponty,vagy amur.
Ez afrikai harcsaszelet barátom! Akkoriban erre tellet! Manapság szürkéb?l csinálom már, de ez biztos afrikaiból van. Kisgyerek korom óta horgászom, ismerem a halakat. A hajósi halastavon fogtam csomó afrikai harcsát is már! Amurból 18 kilósat! Pontyot meg mindenki látott szerintem. Menj köss bele másba,ez mellément!