Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halászlé 7. -bajai

Halászlé 7. -bajai
Halászlé 7. -bajai
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden bajai családnak van "titkos" összetevője, ki harcsát tesz még bele, ki 1 dl vörösbort önt a lébe.
A háziasszonyok a tésztát maguk gyúrják. Így még ízletesebbé tehető. (Csak gyakorlattal rendelkezőknek ajánlom.)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A halat tisztítsuk meg, és tegyük félre a halikrát és a tejet. Irdaljuk be, szeleteljük fel, majd sózzuk ízlés szerint.
  2.  1 órára tegyük félre.
  3.  A vöröshagymákat tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra.
  4. Az óra leteltével a bográcsba tegyük bele először a halszeleteket, a hagymát, majd öntsük fel 3,6 l  vízzel.
  5. A levet felforraljuk. Amikor elforrta a habját, beleszórjuk a paprikát.
  6. 15-20 perc elteltével tegyük bele a belsőségeket és a csípős cseresznyepaprikát, ezután még 20 perc főzésre van szüksége. Akkor lesz jó, ha kóstolásnál a kanál peremére nem ül ki a paprika.
  7. Közben készítsük el a gyufatésztát egy külön fazékban.
  • elkészítettem: 45 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 52
össznézettség: 193 067
elküldve: 6
receptkönyvben: 347
elkészítve: 20/25
Facebookon megjelent: 1

szakács

Eridor

Mióta szakács: 2010.07.19.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

halászlé gyufatésztával, bajai halászlé

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1StOne
1StOne / 1StOne Thu, 2015-07-02 09:08

A recept stimmel, a fotó viszont nem illik hozzá!
Az őshonos bajai hatalmas mennyiségű gyúrt tésztával eszi a levet, utána jön a főtt hal, amit beszélgetés közben eszegetünk.
Én néha közben még bedobok egy tányér levet :-)

Garamira
Garamira Sat, 2014-02-22 16:39

Még Karácsonykor készítettem el az ünnepi levesünket ez alapján a recet alapján! Nagyon finom lett és imádom, hogy ennyire egyszerű, no para recept, köszi :)

Valus
Valus Sun, 2013-12-15 23:54

Ime a világ legügyesebb szakácsa aki 3 dkg halból 3,6 l vízből kitűnő halászlevet tud főzni !(Bocs de nem tudtam kihagyni)

SAGIMANO
SAGIMANO Wed, 2013-08-14 18:11

Énmagam nem vagyok bajai, de jónéhányszor részt vettem Baján - rokonsággal - halászlé főzésben. Tökéletesen egyetértek Ogréval, 15-20 perc alatt "sz...á" fő a hal.
Ahogy magam láttam:
- Alaplé: 3-4-5 v.hagyma- só- 1 zöldpaprika- 1-2 paradicsom. Forrhat akár 1 órát is.
Majd hal -p.paprika a forrásban lévő vízbe, max. 10 perc!

xlsxls
xlsxls Sat, 2012-06-23 15:34

Nincs elírva az őrölt paprika? Szerintem ehhez a mennyiséghez legalább 3 kanál dukál.

serci
Serci / serci Fri, 2013-07-26 18:35

Ahány kiló hal,annyi kanál paprika,én úgy csinálom.Igaz nem a legnagyobb kanállal ami van itthon!

Eridor
Eridor / Eridor Sun, 2012-06-24 07:43

A halászléfez a legfrissebb paprikát szoktuk használni. Amennyiben esetleg bolti, vagy régi paprikát használ a szakács, lehet többet is tenni (illetve a kanál mérete is cseles lehet). Ha "parikás krupli" szerű, és kiül a paprika a bogrács vagy a tányér szélére, akkor az jelzi, hogy sokat tettünk bele, vagy nem forraltuk ki rendesen.
Csak ne legyen keserű a sok paprikától.
Az észrevételt köszönöm, jó kérdés!

Ogre
Ogre Sun, 2012-06-03 11:57

Kedves Xevronixussor!

Ha szerinted ez az egyetlen helyes mód a halászlé elkészítésére, akkor ne nagyon hangoztasd, hogy bajai vagy. 35-40 perc alatt rommá fő a hal. Akkor jó,ha meréskor egyben marad és nem szakad vissza a fele a lébe.Alaplé áttör,bepaprikáz,nagy láng,lobogva forral 10 perc,bele a hal,újraforráskor belsőség és TŰZRŐL LE!!!! A többit elintézi a lé hője. Ha nem csinálunk külön alaplevet,akkor fej,farok az elején, a patkó vagy filé ugyanúgy a végén megy bele.Próbáld ki, hogy milyen amikor a halhúsnak van tartása.

Pista39
Pista39 Sun, 2012-04-29 13:38

A hozzászólások szereplésfaktora ötös, a tartalmuk:?☺

Sancho
Sancho Thu, 2011-12-29 13:19

Nem rossz, csak nekem a sok csont, meg szálka nem tetszik benne. Olyan, mintha a fogpiszkálót előre belefőzték volna...

Eridor
Eridor / Eridor Thu, 2011-12-29 20:36

A ponty derekában hosszú, könnyen eltávolítható szálkák vannak, ennek ellenére sokan nem eszik a hal húsát. A levet, mi nem szoktuk kevergetni, rázogatni. Kanalat csak a kóstoláshoz használunk. Ezért a "kósza" halszálkák a bogrács alján vannak a hagymával. Mindig a bogrács tetejéről merjük le a levet, tesszük hozzá a tésztát, és így látni lehet a szép halderekakat, fejeket, tejet, ikrát, amelyeket külön tálra helyezünk fel. Az alján megmaradt üledéket (mint a húsleveseknél) nem szolgáljuk fel.
Maga a halászlé nem szálkás, csak a benne főtt hal, javaslom a finom tejet, ikrát kóstolásra.
Köszönöm az észrevételt, nem gondoltam a recept leírásánál a szálkákra.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-23 12:22

Köszi hogy felraktad a halászlé elkészítésének egyetlen helyes módját! ;) Hajrá Baja.

Gregor
Greg / Gregor Sat, 2010-08-07 19:30

Ezt nevezik tipikus elfogultságnak. A valósághoz pedig nem sok köze van. Én is a szegedit szeretem jobban, de akár a Körösök partján, vagy Dunaföldváron is szívesen megeszem mások kitünő halászléit is. Már inkább azokét, akik nem fikáznak le másokat.

Öregpeti
Öregpeti Fri, 2011-08-12 06:26

Egyetértek! Ahány ház,annyi baj legyen! :)
Hajrá tájjelleg,hajrá változatosság!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-23 18:45

Kedves Xevronixussor!
Attól,hogy neked ez a változat jön be,még nem azt jelenti,hogy ez az egyetlen"helyes mód" az elkészítésre.Több igen jó halászlé recept van még ezen az oldalon,én például sokkal jobban szeretem a szegedi verziót mégsem állítom,hogy csak az a jó.

Eridor
Eridor / Eridor Sat, 2010-07-31 13:23

A Bajai halászlé kevésbé paprikás, mint a szegedi, és nem használunk úgynevezett alaplét. Tökéletes túrázáskor, családi és baráti összejövetelekhez, akár a Duna parton is elkészíthető bográcsos étel. Mi ezért szeretjük. Nagyon is.

955
hal 3 kg
vöröshagyma 3 nagy fej
fűszerpaprika 3 ek
0 ízlés szerint
cseresznyepaprika 4 db
gyufatészta 500 g