Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csángó miccs

Csángó miccs
Csángó miccs
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (21)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tálalhatjuk krumplikörettel és salátával, vagy kenyérrel és zöldséggel, vagy mustárral. A recept az Erdélyi Konyha kalendáriumból származik.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst a szalonnával együtt ledaráljuk, beledolgozzuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket, a szódabikarbónát és a szódavizet. Jól összegyúrjuk, 1-2 órát hideg helyen pihentetjük.
  2. Vizes kézzel kis kolbászkákat formálunk, olajban, grillen vagy parázson megsütjük.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 887
elküldve: 25
receptkönyvben: 678
elkészítve: 14/31
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
223 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

fűszeres grillkolbászkák, fasírtrudacskák, marhahúsos fasírtrudak

Hozzászólások (21)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

plüsi
plüsi Thu, 2014-03-06 12:38

Kedves Piroska!
Nemrég készítettem 3 féle húsból, így szalonna nem kellett bele, szerintem ez az autentikus recept. A vert héjú kenyeret hol sütöd? Kenyér sütő gépben? Üdvözlettel

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2014-03-07 07:49

Igen, 3 féle húsból az eredeti, azt a változatot is beküldtem "Mititei" néven. Ez a csángó változat. A vert héjú kenyeret a sütőben sütöm, csak egy kicsit jobban megpirítom és még melegen amíg pattogós a héja, addig kell leverni. Üdvözlettel: Piroska

plüsi
plüsi Fri, 2014-03-07 10:02

Köszönöm, még nemrég léptem be, és még nem láttam a mititei-t. Szépek a fotóid, Te magad fotózod? Nekem ez gyenge pontom, nagyon jó gép kell hozzá, vagy csak tehetség?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2014-03-07 14:25

A fotókat én készítem, néha 15-20 db-ot is egy ételről, majd amikor feltöltöm a gépre kiválasztom a legjobbat. A fotózást legalább annyira élvezem, mint az étel elkészítését.
A gépem egyszerű, gyakran fotózás közben is lemerül, nemsokára újat kell vegyek. Csak kezd el, meglátod megjön a kedved hozzá.

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-04-20 00:13

Piroskám, ez a kép olyan szuper-guszta!!! Jöhetne MOST!!! Az a Te kenyered??? Sütsz néha? Milyen lisztes a kovászod? Írjad meg, mert megesz a kíváncsiság!
Még mindig kenyér-mániás vagyok... :D most vettem ki mind a három kis kópémat...etetés lesz! Azt hittem, hogy idegesíteni fog az etetés, de nem, szeretem csinálni. Még mindig csak tanulom a kenyérsütést; most, hogy hűvös az idő, ugyeskednem kell, hogy megfelelő hőmérsékleten kelesszek. Ma etetek, holnap sütök megint.
Kellemes hétvégét, puszillak, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-04-20 06:18

Tormikám, ez a kenyér a verthajú krumplis kenyér receptem alapján készült. Egyszerű kenyérlisztet használok, néha teszek bele 2 ek Graham liszet, ez teljes kiőrlésű. Kovásznak mindig kiveszek 2 ek- nyit a megkelt tésztából, egy pohárba teszem, megszórom liszttel, egy keveset hagyom kelni, majd hűtőben tartom felhasználásig. A sütés napján reggel kiveszem a hűtőből és szobahőmérsékleten van, amíg előkészülök mindennel, és teszek 10 g felfuttatott élesztőt is hozzá. Készül az én vadkovászos élesztőm is. Korábban próbálkoztam már, de elfelejtettem etetni és megszáradt. Majd beszámolok róla. Puszi: Piroska

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-04-23 00:09

Köszi a valaszt Piroska! Ugyes vagy, hogy igy variálsz! Most, hogy itt hűvös az idő, nekem is ugyeskednem kell a kelesztéssel...a legutóbbi kenyerem nehéz lett; párom javasolta, hogy turbózzam meg élesztővel...vannak ilyen receptek is, máshol is olvastam, ezeket " hibrid" kenyereknek hívják...Humoros...azért én továbbra is főleg kovásszal akarok sütniKellemes hetet, puszi, Tormi :)
Most házitészta-mániám van...vagyis felújult...a sütőben pedig egy kuglóf sül; Margit barátnőm ( dán nemzetiségű) az édeset szereti, ma vele ebédelek. Nagyon régen sutottem kuglófot, kiváncsi leszek rá....

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-04-19 19:50

Ez nagyon finom Piroska:) Jó hogy feltetted. Én is Erdélyben ettem elsőre jó néhány évvel ezelőtt. Nekem Fahéjjal ellentétben szerencsém volt. Fantasztikusan finomat ettem grillezetten és salátával. Persze, hogy elkértem miből is áll össze:) Azóta a kedvenc nyári grillételünk. Mindenkinek javaslom, mert tényleg isteni, hidegen és melegen is. Puszi és nagyon szép hétvégét:) Gabi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-04-19 20:23

Amint Fahéjnak is írtam, nem ez az eredeti miccs, A szalonna pótolja a disznóhúst. Ez a csángó vidékről származik. Mititei néven találod meg a receptjeim között a másikat. De végül is neked már van egy bevált recepted. Azért készítem házilag, enyhébb fűszerezéssel, hogy a kicsiknek is jó legyen, és én is így szeretem.
Puszi és neked is szép hétvégét. Piroska

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-04-19 20:40

Piroskám mit bánom én, hogy eredeti e vagy sem:) Azt tudom, hogy nagyon finom. Ettem disznóhússal vagy/és birkahússal is kevertet, attól függ merre jártam a nagyvilágban. Itthon ha nincs disznóhúsim szalonnával pótoltam, kb. úgy ahogy leírtad. Mentem a kútfejem után....:) Nem szóltak itthon, mikor grilleztük, hogy hiányozna belőle bármi is. A csípős ízesítést pedig nem szeretem, a kicsik miatt pláne nem:)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-04-19 19:04

Köszi Piroska!
Örülök, hogy feltetted ezt a receptet. Nagyon kíváncsi voltam, milyen a miccs, és egyszer ettem is Erdélyben. Sajna egy ócska étteremben, és ott nagyon rosszul készítették. De akkor most itt a lehetőség, hogy kipróbáljam, milyen, amikor finom! :)
Puszi: Fahéj

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-04-19 20:02

Kedves Fahéj!
Nem ez az eredeti miccs recept. Azt megtalálod a receptjeim között Mititei néven. Ez egy egyszerűsített változata, gyorsabb az elkészítése, de ez is finom. Nem szeretem én se a "gyári" miccset, annyira erős a fűszerezése, hogy nem is érzed a hús ízét. Fontos hozzá a szódabikarbóna az állagához, és a csombor adja a jellegzetes ízét. Érdemes egy próbát tenni. Puszi: Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-04-19 20:54

Ezt megígérhetem! Van is itthon csomborom, már csak húst kell szerezzek ... :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2013-04-20 06:41

Szeretném tudni, ha elkészíted, hogy ízlett- e. A csomborból kevés kell, mert erőteljes az íze, de te ezt biztosan tudod.:)

432
marhahús 75 dkg
füstölt szalonna 10 dkg
fokhagyma 2 gerezd
szódavíz 1 dl
szódabikarbóna 1 tk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
borsikafű 0 ízlés szerint