Nosalty Logó

Fűszernövény olívaolajban eltéve

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Éva-Anyóca
Ezen a képen: Fűszernövény olívaolajban eltéve
adag
Előkészítés
perc
hidegkonyha
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 84% Zsír
Összesen 1593 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 84% Zsír
Összesen 19124 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 84% Zsír
Összesen 749 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 84% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.3 g

Zsír

  • Összesen
    178.2 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    129 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    171.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    22 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    211 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    672 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1154 micro
Összesen 1593 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 84% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    2139 g
  • Telített zsírsav
    300 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1553 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    226 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2061.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    1264 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    382 mg
  • Foszfor
    267 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    344.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    941 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    308 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2532 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8064 micro
  • β-crypt
    127 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13844 micro
Összesen 19124 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 84% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    83.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    80.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    315 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    541 micro
Összesen 749 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kitisztítjuk, és szárazra töröljük a jégkockatartókat.
  2. Leszedjük a friss bazsalikomot leveleire, alaposan megmossuk, és konyharuhán hagyjuk a leveleket megszikkadni.
  3. A leveleket (párat összefogva szivar formává összegöngyölve) éles késsel kicsire felaprítjuk, és feléig teletesszük, legfeljebb 2/3 részéig a formát, majd felöntjük az olívaolajjal.
  4. Ugyanezt tesszük a rozmaringgal, leveleit durvára vágjuk, és külön konyharuhán szikkad a mosás után, ugyanezt tesszük a zsálya, az oregánó, a kakukkfű leveleivel, majd ha már nem vizesek, durvára aprítva a jégkockatartóba téve olívaolajjal felöntve a fagyasztóba tesszük, és legalább 3-4 órán át benn hagyjuk.
  5. Majd ha kész, gyors, határozott mozdulattal kivesszük, kicsit hagyjuk (ebben a melegben úgyis gyorsan enged), és azonnal kiszedjük belőle egy kenőkés segítségével, egy előre már elkészített, nagy műanyag dobozba a bazsalikomos-olívaolajos kockákat, majd újra a fagyóba tesszük, ezt tesszük külön-külön a többi fűszernövénnyel is. A dobozok tetején pedig ráírva, hogy bazsalikomos-olívaolajos fűszerkocka, vagy oregános-olívaolajos fűszerkocka, citromos-kakukkfüves, bordó bazsalikomos, stb...
  6. A későbbiekben az olívaolajos friss fűszert csak ki kell venni (a szükség szerinti kockamennyiséget), és mesésen friss, olívás ízt ad a csodás olaszos tésztánknak, vagy bármilyen olaszos jellegű ételünknek, legyen az pizza vagy bolognai, de akár olaszos húsos ételhez is használhatjuk, illetve fantázia és ízlés kérdése.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 11031
  • Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 30.

Ajánló

Minden növényt külön mossunk, szárítsunk, daraboljunk, tegyük tartóba és a fagyasztás után kivétel, és külön feliratos dobozba kerüljön tárolásra a fűszeres-olívaolajos kocka, és azonnal vissza a fagyóba.

Receptkategóriák

Éva-Anyóca 351 recept

A barátnőmtől hallottam ezt a tippet, nagyon megtetszett, és így igazán a legeredetibb és legfrissebb módon tudom átmenteni a nyári frissességgel és illattal, aromával rendelkező fűszereket, amit a későbbiekben az ősz és a tél folyamán nagyon gyorsan, és a lehető legjobb módon tudok felhasználni ízesítésre, olaszos jellegű ételeknél, vagy ami a fantázia eredménye lesz. A zöldfűszerek a kertemben megtalálhatóak, az olívaolaj egy nagyon nagy  részét ajándékba kaptam egy másik barátnőmtől, aki évente csak egy-két alkalommal látogat meg minket, és ilyen alkalomkor ezt a csodás olívaolaj meglepetést szoktam kapni, - mert amúgy nem jöhetett volna létre ez a csodás fűszerkocka, mivel eléggé drága az olívaolaj,- viszont élveztem az elkészítését, értelme van, csak sajnos kissé drága mulatság. Nagyon fontos! A fűszerek levelei legyenek: tiszták, szép nagyok (oregánó és a kakukkfű ezalól kivétel, és más a levele a rozmaringnak is), oregánónak benne lehet a virágjából is, -és ami még fontos, hogy egészségesek, tehát hibátlanok, épek, nincs rajtuk semmilyen sérülés. A jégkockatartóból ha kikerült az első adag lefagyasztott fűszeres olaj, jöhet a következő fűszer, lehet másfajta is, mint az előző, nem fogja átvenni az ízét, illatát, -tapasztalat, nem igazán jó előtte elmosogatni a tartót az olajosság miatt, az előző fűszer szépen kijön olajostól egyben, tehát folyamatosan lehet csinálni a jégkockatartókban a következő olajos zöldfűszereket. Remélem, hogy amilyen izgalommal és odafigyeléssel készült, olyan nagy sikere lesz az őszi vagy téi időszakban a felhasználáskor! :-O

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia! Én biztosan nem használnék ehhez így olívát,nem is értem!F?leg nem ennyit. Ennek két oka van: 1./Ha nagyon finom az olaj akkor megmosod a f?szer növényeket,letörölgeted megszárítod kicsit és szépséges üvegekbe szépen elrendezed.Ezt felöntöd az olajjal,és fantasztikusan finom aromás olajad lesz.Külön-külön csinálsz ilyen,meg olyan íz? olajat remek sültekhez. 2./Ha mosás után leszárítod a növényeket és összevagdosod,vagy tépkeded ahogy te szereted és beteszed egy mezei fagyasztó zacsiba,ellapogatod irány a mélyh?t?.Nagyon jól megtartja az aromáját,csak török bel?le amikor kell.Ha tésztára akarom pld.varázsolni kap egy kis olívát akkor. Jaj ne haragudj csak ezért írtam ezt,mert tök feleslegesnek tartom az olajat fagyasztani.Meg de ez csak most jutott eszembe ha felengeded egy picit vizes is lesz.Szóval nem okoskodni akartam,csak tapasztalatot megosztani.Üdv Csató

Éva-Anyóca

Kedves csato! Van fenn receptem, de még nem jött ki, amikor is a f?szereket: zsálya, bazsalikom, rozmaring, kakukkf?, oregánó, fokhagyma, csak simán üvegbe, mosás és száradás után, leveleire tépve, olívaolajba teszem, és ez is fel lett téve. Ez a megoldás csak meglepett, érdekesnek találtam, és ezért készült bel?le próba minden f?szerb?l egy adagnyi. Biztos van értelme, -de ennyit nem variáltam rajta-, megtetszett , elkészítettem, és remélem, hogy így se fog befuccsolni az olajos f?szer, és az ételbe is finom lesz. Én a drágasága miatt tartottam feleslegesnek, de majd jön a következ?, azok a leírásod alapján, (ahogy fentebb írtam), üveges megoldásban készültek, na mondjuk úgy sem olcsó, f?szerek vannak, a kertben, de olaj akkor is kell, és az bizony drága, akár fagyasztom, akár nem...:-O Ez csak egy kapott ötlet kipróbálása volt, ennyi.:-o / Olaj azért kellett olyan sok, mert többféle f?szert fagyasztottam (5), és bizony hogy ellepje kellett az olaj,- na meg az üvegesbe is kellett...:-o / Szép közelg? hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Szia Éva-Anyóca! Igazából engem is csak meglepett!Csak emiatt reagáltam erre.Hát persze,hogy nem olcsó hátast dobok amikor meglátom egy jó olaj árát. És az a legborzasztóbb,hogy én nem is bírom enni.Megveszem, csinálok bel?le ezt-azt de csak a vendégeim élvezik.Ahogy megeszem távozik.Évek óta próbálkozom evvel és egyszer?en nem megy.Olyan irigy vagyok,hogy azokat a szuper dolgokat mások eszik!:)Üdv Csató

Éva-Anyóca

Kedves csato! A meglepetés miatt döntöttem úgy, hogy miért is ne, megcsinálom, most van, olaj is ,friss f?szer is, adott a lehet?ség, de amúgy, nem igazán erre szántam, hanem a tipikus olaszos kajákat akartam volna vele f?zni.......- de ha van, gondoltam, tegyük el, f?leg, hogy az orrom alá nyomta a barátném ezt a recit, meg az üveges megoldást is magyarázta....:-O Hát nagyon sajnáltam az olajat!!!!, mit ne mondjak, ezért reménykedem, hogy megérte az egész.:-O Igen, van egy tipikus jellegzetes illata, íze, aromája, és hát, meg kell szokni na, ha ott laknánk, lehet semmi bajunk nem lenne, mert ugyanis a kész ételt?l nincs gondunk, s?t!! , nagyon finommá teszi az olívaolaj. :-O Amikor görögbe voltam, a reggeli kupica pálinka helyett, az id?sek, kupica olívaolajat eregettek le a torkukon, és jókedv?, igen csak id?s nénik és bácsik beszélgettek abba a kis városkába, ahol egyszer egy reggel felébredtünk,a buszon, és lekászálódtunk szétnézni, miközben egy uticél felé tartottunk, - és ezt láttuk, és a tolmács fordított, hogy ezt évek óta,s?t! , évtizedek óta teszik, és mellé magát a csodás olívabogyót is eszik, ez az egészség,...én se bírtam lehúzni,( a csoportból próbálkozgattunk ott vele),a többség csak kóstolt, belenyalt.:-O Olaszok is ilyenek, azt mondják, napi egy pohárka és kész, azért locsolnak feszt mindent olajjal. Biztos oka van, hogy isszák, és ezzel f?znek, s?t még meg is öntözik vele az ételt, - nekünk szerencsére nem árt, csak az ára, de az viszont nagyon!! :-O Ha olívaolajos módon készítesz el egy mondjuk olaszos tésztás ételt, akkor se jó? Azért az mégse oly tömény? Igen, igazad van, finom ételek születnek bel?le,vele, miatta: de ha még se sikerül,( vagy venni, vagy mert nem bírjuk az ízét, stb.), akkor azért még tudunk nélküle is finom ételeket sütni és f?zni!!Ez azért megnyugtató. :-O Ez az én fagyós és üveges megoldásom se lesz s?r?n alkalmazva, ez egy nagy és izgalmas próba volt. Valószín?, hogy egyszeri, és nem azért mert rossz, hanem mert drága. Azért reménykedek, hogy finom lesz használatba vételkor is.:-O Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Szia! Jót somolyogtam a leveleden!Na akkor csak úgy magyarosan az,h nem bírom az konkrétan azt jelenti ha megeszem eszméletlen hasmenésem lesz.El?ször az akkor még Jugoszláviában jártam meg.Reggelt?l-estig klotyó!Nem tudtam én akkor még,h ez az olíva miatt van.Azt hittem valami romlott cuccot ettem. De a nászutam az még szebb vót Krétán.Megérkeztünk hát naná,hogy els? utunk egy jó kis étterem volt.Valami fergeteges báránnyal,meg némi hallal.Hoztak mellé sült paradicsomos-olívás salátát.El?ttünk a tenger..........Fantasztikusan finom volt.Csak ne lett volna másnap!Konkrétan két napig ültem a vécén!De olyan szinten,hogy a szobából nem tudtam kijönni.Harmadik nap kirándultunk Santorinira hajóval.Kaja a hajón,meg a szigeten.Na újra vécé.Totál szerelmes lettem Santoriniba,?sszel visszamentünk egy hétre oda és ismét vécé.Köv.tavasszal voltunk Spanyol országba és újra.Na akkor sikerült megfejtenem,hogy nem bírom az olívát. Én azt gondolom ha az ember nyaral csak akkor menjen ha nem valami apartmanban f?z?cskézik,hanem beül enni.Nem azért megyek nyaralni,hogy f?zzek meg mosogassak.Rendben az anyagi vonzatát értem a dolognak,de ha egyszer nyaralok akkor már legyen meg ez is!De egyszer?en rákényszerültem egy héten mondjuk kétszer,mert nekem kell a meleg étel és ezekben az országokban csak az olíva dívik. Szeretem az ízét,fantasztikus csak ugye...........Na így aztán tojok az árára!Tényleg csak mások miatt csinálok olívás cuccot. Érdekes a bogyót meg kifejezetten nem szeretem!Semmi jót nem találok benne.Ok ez a kinek mi kategória. Szóval részemr?l az olíva történetnek vége sajnos!Nincs olyan szép vécé,h ott rakjak fészket miatta.Pedig most micsoda kultusza van!Nézem néha a paprika tévét mindenre hat hektó olíva kerül!Na jó ez nekem nem is tetszik túlzás szerintem.Saláta és fél óráig locsolja a séf!!!!!!!!!Milyen gyomra van annak????????Meg minek???Na dugulok szép hétvégét!

Éva-Anyóca

Kedves csato! Én viszont hatalmasat nevettem a történeteden, / nem kívánok se neked , se másnak ilyen kellemetlen élményt, igazad van, / -de akkor is annyira jó volt a story, hogy csak hangosan nevettem, a könnyem is kicsordult, pedig ma nehéz napom volt, azaz tegnap. :-O Köszönöm a nevetés élményét Neked!!!! :-O Szép hétvégét, és hát akkor így jártunk az olívaolajjal, kinek igen, kinek nem, a férjuram a tejjel van így....de ne keseredjünk el. Nézzük, mi az amit ehetünk, és ihatunk, és jókat nevethetünk.:-O Köszi szépen még egyszer és szia:Éva :-O

Törölt felhasználó

Szia! Ha sikerült megnevettetni egy rumlis nap után akkor már megérte a klotyón ülés!!!!!!!!!!!!!:)üdv

Éva-Anyóca

Hát igen, így utólagosan..:-O Tényleg pocsék napom volt, és sikerült a nevetés után nyugodtan el is aludnom..., tehát tényleg sokat ér egy nevetés.:-o Éva-Anyóca

Torma

Sok zoldfuszert hasznalok, koszonom az otletet!!!

Éva-Anyóca

Kedves Torma! Igazán nagyon szívesen, remélem sikerül és ízleni fog.:-O Szép vasárnapot kívánok! Éva-Anyóca

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ha rendszeresen fogyasztasz citrusféleket, ezt tudnod kell!

Jelenleg (is) nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk gyümölcsöket, ez pedig a téli időszak beköszöntével leginkább a narancsot, a mandarint és a citromot jelenti. Azonban nem árt az óvatosság, hiszen ezeket a gyümölcsöket különböző vegyszerekkel kezelik, melyek kockázatot is rejthetnek.

Nosalty

További cikkek