Ezzel etesd a gyerekeket karácsonykor halászlé és töltött káposzta helyett

A gyerekek sokszor válogatnak, hiszen a hagyományos karácsonyi ételek nem mindig felelnek meg az ő ízlésüknek. Mit tehetünk ilyenkor?

Sok szülő kétségbe esik, amikor a család összegyűlik a vacsoraasztal körül, a felnőttek alig várják, hogy megkóstolhassák a finomságokat, melyek előállításán annyit dolgoztak, és akkor a gyerek bevágja hisztit.

Az embernek azonban megértést kell tanúsítania: a gyerekek, pláne, ha még kicsik, azokat az ízeket szeretik, amelyekhez hozzá vannak szokva. Így, ha nem jellemző, hogy hétköznapokon is halászlét együnk vagy töltött káposztát, csak természetes, hogy a kicsik felháborodásukat fejezik ki. Ilyenkor nincs más hátra, mint vagy a meglévő menüt variálni, vagy külön ételt készíteni nekik. Ehhez adunk néhány tippet.

Fűszerek

Ha azt akarjuk, hogy a gyerekek megegyék azt, amit feltálalunk nekik, akkor ne használjunk olyan fűszereket, amelyeket nem ismernek. Ha valami például meglehetősen csípős, arra bizonyosan húzni fogják a kis szájukat. Készítsük el az életeket enyhébb fűszerezéssel, és a felnőtteknek tegyünk ki külön pirospaprikát, erőspaprikát vagy erős pistát.

Hal

Ha halat fogyasztunk, jobb eséllyel bírjuk rá a kicsiket, hogy ők is megegyék, főleg ha bepanírozzuk, vagy fasírtgolyóként tálaljuk. A lazacsteak kapros mártással kevésbé vonzó a gyerekeknek, mint a rántott halszeletek, melyeket halrudacska formájában már minden bizonnyal ismernek.

A halászlé

Abban biztosak lehetünk, hogy az ikra nem tartozik a gyerekek kedvencei közé, de a szálkás főtt halhúsért sem jellemző, hogy a rajonganának. Ha azt akarjuk, hogy a kicsik egyáltalán megkóstolják a halászlevet, passzírozzuk át, így valamelyest hasonlít egy gulyásleves és egy krémleves keverékéhez. A felnőttek adagját természetesen nem kell átpasszírozni, így mindenki jól jár.

Italok

Míg a felnőttek ünnepekkor jellemzően alkoholos italokat isznak, a gyerekek kimaradnak a jóból. Az azonban nem járja, hogy csak kólát igyanak, még ha ez nekik tökéletesen meg is felelne. A gyerekeknek például készíthetünk valamilyen forró italt, és akkor ők is koccinthatnak a felnőttekkel. A cukorral csak csínján bánjunk!

Ha nem hajlandóak megenni a töltött káposztát

Készüljünk a legrosszabbra: előfordul, hogy a gyerek nem lesz hajlandó káposztát enni. Legyünk megértőek: a savanyú és zsíros, furcsa szagú karácsonyi ételt mi is azért szeretjük, mert már sokszor ettük. Ha van esély rá, hogy végképp kudarcot vallunk a káposztával, akkor készüljünk előre: vásároljunk a sütőben olaj nélkül kisüthető krumplit, és panírozzunk be előre pár szelet csirkemellet. Ha nem lesz rá szükség karácsonykor, ezt másnap is feltálalhatjuk nekik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!