Ezzel etesd a gyerekeket karácsonykor halászlé és töltött káposzta helyett

A gyerekek sokszor válogatnak, hiszen a hagyományos karácsonyi ételek nem mindig felelnek meg az ő ízlésüknek. Mit tehetünk ilyenkor?

Sok szülő kétségbe esik, amikor a család összegyűlik a vacsoraasztal körül, a felnőttek alig várják, hogy megkóstolhassák a finomságokat, melyek előállításán annyit dolgoztak, és akkor a gyerek bevágja hisztit.

Az embernek azonban megértést kell tanúsítania: a gyerekek, pláne, ha még kicsik, azokat az ízeket szeretik, amelyekhez hozzá vannak szokva. Így, ha nem jellemző, hogy hétköznapokon is halászlét együnk vagy töltött káposztát, csak természetes, hogy a kicsik felháborodásukat fejezik ki. Ilyenkor nincs más hátra, mint vagy a meglévő menüt variálni, vagy külön ételt készíteni nekik. Ehhez adunk néhány tippet.

Fűszerek

Ha azt akarjuk, hogy a gyerekek megegyék azt, amit feltálalunk nekik, akkor ne használjunk olyan fűszereket, amelyeket nem ismernek. Ha valami például meglehetősen csípős, arra bizonyosan húzni fogják a kis szájukat. Készítsük el az életeket enyhébb fűszerezéssel, és a felnőtteknek tegyünk ki külön pirospaprikát, erőspaprikát vagy erős pistát.

Hal

Ha halat fogyasztunk, jobb eséllyel bírjuk rá a kicsiket, hogy ők is megegyék, főleg ha bepanírozzuk, vagy fasírtgolyóként tálaljuk. A lazacsteak kapros mártással kevésbé vonzó a gyerekeknek, mint a rántott halszeletek, melyeket halrudacska formájában már minden bizonnyal ismernek.

A halászlé

Abban biztosak lehetünk, hogy az ikra nem tartozik a gyerekek kedvencei közé, de a szálkás főtt halhúsért sem jellemző, hogy a rajonganának. Ha azt akarjuk, hogy a kicsik egyáltalán megkóstolják a halászlevet, passzírozzuk át, így valamelyest hasonlít egy gulyásleves és egy krémleves keverékéhez. A felnőttek adagját természetesen nem kell átpasszírozni, így mindenki jól jár.

Italok

Míg a felnőttek ünnepekkor jellemzően alkoholos italokat isznak, a gyerekek kimaradnak a jóból. Az azonban nem járja, hogy csak kólát igyanak, még ha ez nekik tökéletesen meg is felelne. A gyerekeknek például készíthetünk valamilyen forró italt, és akkor ők is koccinthatnak a felnőttekkel. A cukorral csak csínján bánjunk!

Ha nem hajlandóak megenni a töltött káposztát

Készüljünk a legrosszabbra: előfordul, hogy a gyerek nem lesz hajlandó káposztát enni. Legyünk megértőek: a savanyú és zsíros, furcsa szagú karácsonyi ételt mi is azért szeretjük, mert már sokszor ettük. Ha van esély rá, hogy végképp kudarcot vallunk a káposztával, akkor készüljünk előre: vásároljunk a sütőben olaj nélkül kisüthető krumplit, és panírozzunk be előre pár szelet csirkemellet. Ha nem lesz rá szükség karácsonykor, ezt másnap is feltálalhatjuk nekik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...