Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Orjaleves Mercedestől

Orjaleves Mercedestől
Orjaleves Mercedestől
160 perc / előkészület: 10 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyógyító leves, én csak így hívom. Betegség esetén vagy másnaposságra is mindig biztos gyógyír.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Cérnametélttel, lúdgége tésztával vagy grízgaluskával kínáljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A karajcsontot 2-2,5 l hideg, sós vízben felteszünk főni.Felforraljuk,a keletkezett habot szűrőkanállal leszedjük.Mérsékelt tűzön, épphogy csak gyöngyözve főzzük 2 órán keresztül.
  2. Ezalatt a zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát és a paradicsomot héjastól, a répákat kettévágva, a zellert és fokhagymákat félbevágva tegyük a levesbe. A gombát és a káposztaleveleket egyben adjuk hozzá. Tegyük bele a borsokat, a babérlevelet, szerecsendiót, gyömbért, sót. 30 percig főzzük.
  3. A megfőtt zöldségeket egy tálra szedjük. A levest még egyszer átszűrjük.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 479
elküldve: 2
receptkönyvben: 68
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Mercedes

Mióta szakács: 2011.08.22.
302 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

aranyló orjaleves Mercedestől, orjaleves, csontleves

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koni08
Koni08 Sat, 2015-02-14 15:38

Hm, ez egy igazan eredeti izvilaggal rendelkezo leves lehet! Most fogok hozza, gombam es kaposztam nincsen keznel, de ezeket a fuszereket beleteszem, mert izgatja a fantaziamat! Igen, ahogy mondani szoktak, a fozeshez nem kell mas, mint kreativitas. Ennek az oldalnak pont az a lenyege, h kiprobalt, egyedileg krealt receptek keruljenek fel! Tuti jo lesz!

balintmonika
balintmonika Sun, 2014-03-16 19:20

Valamikor régen egyszer volt szerencsém orjalevest készíteni és most a Nosalty oldalain is ráakadtam erre a receptre.Mercedes után szabadon lett a munkaneve,ugyanis sem káposztát sem paradicsomot,de még friss gombát sem sikerült beszereznem piciny berzengóciai piacunkon,annyi türelmem meg nem volt,hogy elmenjek a nagyobb piacra...Az eredmény így is elsöprő lett,alig tudtunk betelni a finom ízekkel.Legközelebb jobban felkészülök,és igyekszem majd minden hozzávalót időben beszerezni,hogy az igazi Mercedes -féle levest is kipróbáljuk!

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Wed, 2014-04-02 22:15

Kedves Mónika!
Köszönöm a kedves szavaidat.
A húsleves hetente egyszer biztos,hogy az asztalunkra kerül,mert a Kicsilányom és én is nagyon szeretjük,Apa nem igazán,de mindig többet főzök és akkor fagyasztok le belőle,abból pedig készíthetek neki krémleveseket,amit imád :)
Szép estét.Mercedes

Lelike
Lelike Fri, 2012-04-13 16:10

Kedves Mercedes!Tegnap elkészitettem ezt a levest.Nagyon nagyon finom volt.Köszi szépen a receptet.(És ne törődj a rosszindulatu megjegyzésekkel).

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Wed, 2012-03-28 17:30

Aki nem tud olvasni annak szivesen segitek.:-) Orjaleves Mercedestől,azaz orjaleves ahogyan Mercedes késziti,magyarul ahogy én készitem.A szegfűbors a marhahúsleves elengedhetetlen fűszere,és én a sertésből készült húslevesbe is teszek.Ezek a fűszerek olyan kis mennyiségben vannak a levesben,hogy nem lehet kiérezni az izüket,de mégis nagyon finom lesz tőle.Ez a kép valóban nem a legjobban sikerült,mivel egy telefonnal csináltam,de szerintem azért annyira nem rossz,mint ahogy leirtad.Még soha életemben nem sikerült zavaros húslevest főznöm,de azért köszönöm.További gyönyörű szép napot kivánok:)Üdvözlettel:Mercedes

Sancho
Sancho Tue, 2012-04-03 12:01

Meg se pattintsa Mercedesz! Az alábbiak közül egy szakács van, a többi szerintem esetleg egy rántottát tud valahogy kinyomorítani. Gratulálok a sok finom kajához.

Kiss Mercedes
Mercedes / Kiss Mercedes Tue, 2012-04-03 12:42

Kedves Sancho!Köszönöm szépen.Nem szoktam felvenni az ilyen jellegű támadásokat,de azért válaszoltam rá.Most volt ilyen először,pedig már 76 receptem fent van:)De mint tudjuk vannak olyan emberek akik emiatt járnak fel az oldalra,hogy kritizáljanak éppen valakit,már nemegyszer láttam mások hozzászólásainál is.De érdekes,hogy mindezt név és kép nélkül teszik,arról nem beszélve,hogy egy receptjük sincs fenn itt.Nagyon sok kedves szót kaptam itt igazi profi szakácsoktól és kezdőktől is,és ez az ami az emberben megmarad:)Üdvözlettel:Mercedes

Sancho
Sancho Tue, 2012-04-03 14:24

Nem is kell felvenni. Én se ma kezdtem a főzést, éppen ezért, megmondom azt is ami nem tetszik. Sokan felháborodnak, de ez van. Üdv!

zsuzsi965
zsuzsi965 Tue, 2012-03-27 21:20

Asszem a szegfűborsot kihagyom, de szercsendiót lehet, hogy teszek bele legközelebb. Amúgy ezt a levest inkább nem fotóztam volna le...

witch
witch / witch Tue, 2012-03-27 17:58

Nekem is van a huslevesben egy cikk kelkaposzta, el sem tudnam anelkul kepzelni!

Robág Etnel
Robág Etnel / Robág Etnel Tue, 2012-03-27 17:30

Janek! Az csak maguknál nem szokás, hogy ezt meg azt "nem szoktunk rakni a levesbe". A főzés, vagy ha úgy tetszik, a szakácsművészet nem erről szól! Egyébként igenis, mind a kettő való a húslevesbe.. A kelkáposzta is és a szerecsendió is. Ha nem hiszi, küldök Önnek lenyomatot 150 éves magyar szakácskönyvből.

janek1
janek1 Tue, 2012-03-27 17:19

Elnézést elfelejtettem hozzátenni ahány ház annyi szokás.

janek1
janek1 Tue, 2012-03-27 17:14

Bocsi nem szeretnélek megsérteni de a húslevesekhez szegfűborsot és kelkáposztát nem szoktunk rakni szerecsendió sem illik a levesbe .Egyébként elég zavarosnak tűnik a kép alapján.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Mon, 2013-03-18 12:53

Kedves janek1!Meg kell,hogy védjem a recept készítőjét.A húslevesbe gyakorlatilag mindenféle zöldséget tehát kelkáposztát,karfiolt,párszem hüvelyes zsenge zöldborsót esetleg párszem vajbabot lestyánt is szoktak tenni.A szegfűbors pedig egy egész hagymába belenyomva szintén hozzájárul egy kiváló húsleveshez.Szerecsendió és szerecsendió virág valamint sáfrány sem ront rajta nem beszélve a gyömbérről.Javaslom nézz utána a neten.

46
karajcsont 1 kg
sárgarépa 3 db
fehérrépa 1 db
zeller 1 db
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
paradicsom 1 db
gomba 2 közepes db
babérlevél 1 db
fekete bors 15 szem
szegfűbors 1 kávéskanál
kelkáposzta levél 1 közepes db
szerecsendió 1 csipet
gyömbér 1 csipet
0 ízlés szerint
víz 2.25 l