Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fish and chips Dacotától

Fish and chips Dacotától
Fish and chips Dacotától
45 perc / előkészület: 25 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (44)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anglia gyorskajája - egyszer kötelező elkészíteni :)

hozzávalók / 5 adag

A krumplihoz

A halhoz

A fűszeres tartárhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

A krumplihoz

  1. A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és vékony szeletekre vágjuk. Sütésig tartsuk vízben, de előtte jól itassuk le, hogy ne maradjon rajta felesleges víz.
  2. Melegítsük fel az olajat, és adagonként süssük ki a krumplit félig - akkor jó, ha belül kicsit már megpuhult. Vegyük ki, hűtsük le.
  3. Ha lehűlt, forrósítsuk fel az olajat megint és süssük készre. Ne sózzuk, mert összeesik.

A halhoz

  1. A sört keverjük ki a liszttel, sózzuk meg, adjuk hozzá a sütőport, borsozzuk ízlés szerint. Állítsuk félre kb. 30 percre.
  2. A halat vágjuk tenyérnyi darabokra. Töröljük le jól, hogy ne maradjon sehol vizes. Óvatosan sózzuk meg, majd mártsuk be a sörtésztába.
  3. Tegyük forró olajba, és süssük mindkét oldalon aranybarnára.
  4. Szedjük szűrőpapírra.

A fűszeres tartárhoz

  1. A kapribogyót és az uborkát vágjuk kis darabokra. Keverjük el az összes többi hozzávalóval.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 39 897
elküldve: 14
receptkönyvben: 953
elkészítve: 52/52
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
537 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: gourmet
kategória: halételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatechnológia: rántott ételek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rántott tőkehalfilé hasábburgonyával és uborkás-kapris mártogatóssal, halropogós

Hozzászólások (44)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ágost
Ágost Sat, 2017-09-16 10:02

Kedves Nóra!

Köszi a receptet, nagy sikere volt!

A kétszer sütött krumpli milyen pluszt kell(ene) adjon? Elkészítettem, de azon kívül, hogy a szeletkék felhólyagosodtak, más különbséget sajnos nem vettem észre (vagy vmit elrontottam)

A sörtészta fantasztikus volt (csíki sörből készítettem) többször is meg kellett kóstolnom :D

A hal egyszerű sparos pollock filé volt, szépen egyben maradtak a filészeletek.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2017-09-16 10:16

Kedves Ágost,

A kétszer sütött krumpli azért jobb, mint az egyszer, mert így kapsz belül puha, kívül roppanós krumplit.
Ha egyszer sütöd, és az olaj nem elég forró, akkor a krumpli inkább "megfő" - persze benne lehet tartani tovább is, de akkor meg hajlamos a krumpli megégni. Ha túl forró olajba teszed, akkor meg kívül ugyan roppanós, de belül kicsit nyers marad.
Ha kétszer sütöd, akkor az első körben a krumpli szépen bepuhul, a második körben, a forró olajban pedig roppanós kérget kap. Elvileg ez a belga sült krumpli titka is. :)
Örülök, hogy ízlett. :)
Szép napot,
Üdv,
Nóra

trimta
trimta Mon, 2016-10-17 21:13

Sajnos csak most találtam a receptre, elmentem a Lidlbe azért a bizonyos tőkehalfiléért, sajnos elkéstem, már minden halféleség Ocean See márkájú. Van valakinek ezzel is jó tapasztalata??

Szilviaa
Szilviaa Wed, 2015-07-22 17:48

Elkészítettem. A lidlben kapható trawlic márkájú mirelit tőkehalfilét vettem, ez nem esik szét biztosan. Hagytam szépen kiolvadni, jó alaposan szárazra töröltem papírtörlővel. Mindig ennyit csinálok vele, még sosem hullott darabokra, sem nem mállott szét. :)
Szóval a recept meg isteni. Érdemes jó hideg hozzávalókból összeállítani a tésztáját, amibe én keményítőt is tettem. Fördős Zé receptjével variáltam össze ezt, ő szódát is használ, de én csak sört tettem bele, mint ahogy ebben a receptben meg van írva. Köszönöm!

bakosmagdi
bakosmagdi Sun, 2015-06-21 17:26

Jól hangzik a recept,mentettem.Szerintem friss halfilével próbálom ki. Piacon lehet kapni.

FoxAlfa1
FoxAlfa1 Sat, 2015-05-16 16:26

Hát bizony, öt kosztos nemigen fogja elcsapni a hasát ezzel a 45 deka hallal! Angoléknál egy adagra olyan 30-35 deka számítódik, azaz, amekkorát kinéz magának az ember a pulton lévő halak közül...

márta66
márta66 Mon, 2015-05-11 09:15

Minősíthetetlen minőségűek az itthon kapható fagyasztott tengeri halfilék. Biztosan van közöttük jó is, de utóbbi egy évben bármit próbáltunk, a kiolvasztás után szétesett elemeire az egész, élvezhetetlen volt. (Korábban a tőkehalfilével nem voltak ilyen tapasztalataim). Ha van kipróbált márkátok, lécci, osszátok meg az infót! Az 'olcsó húsnak híg a leve' szisztéma alapján a borsosabb árúakkal is próbálkoztam - ugyancsak sikertelenül:-( - Gondolom, mellényúltam, csak van oylan, ami működik;-) Köszi és üdv. Márta

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2015-05-11 09:28

Szia!

Én azt hiszem a Sparban vettem. Nem lehet, hogy a kiolvasztással van valami gond? Ha még fagyosan kiveszed a zacskóból, és szűrbe teszed a hűtőbe, akkor 1 nap alatt nagyjóból jó állapotban kiolvad. :)
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

márta66
márta66 Mon, 2015-05-11 11:27

Nem hiszem... Elég rutinos róka vagyok már és régebben is sokszor készítettem fagyasztott tengeri halfiléket. Többféle szisztémát is kipróbáltam, sajnos uaz a végeredmény;-( Amúgy nem vgyok ezzel egyedül, kolléganők, ismerősök is panaszkodtak. Legnagyobb meglepetésemre a legutóbbi esetben az összetételben szerepelt a tengervíz (!!!), nem is elenyésző százalékban. El is határoztam, hogy szemüveggel - nem leszek rest - végignézem a felhozatalt - hátha... Köszi a gyors választ:-) M.

Szilviaa
Szilviaa Wed, 2015-07-22 17:43

Én most csináltam, a lidlben kapható kilós kiszerelésű TRAWLIC "márkájú" alaszkai tőkehalfiléből. Gyönyörűen egyben maradt. Őt merem ajánlani. Az ára 1499 ft.

Control
Control Sun, 2015-05-17 09:52

Én is ismerem ezt a problémát sajnos. Szétesik és sokszor nagyon rossz íze is van mellé, ezért az utóbbi időben már nem is mertem csak tepsiben sülteket csinálni belőle. Egyébként teljesen igaz, régen nem is létezett hasonló probléma. Összefüggésben lehet esetleg azzal, hogy ezek tenyésztett halak lehetnek, régen pedig a tengerből halászták őket, ki tudja mi okozza ezt a dolgot :(
Aki tud egy olyan márkát amelyik biztosan jó minőségű, feltétlenül ossza meg velünk.
Előre is köszönjük :)

Szilviaa
Szilviaa Wed, 2015-07-22 17:44

Szia! Lidlben kapható Trawlic márkájú tőkehalat merem ajánlani. Abból csináltam, és mindig azt veszem, még sosem esett szét.

márta66
márta66 Wed, 2015-07-22 19:29

Nagyon köszönöm az ötletet!!! Sokat segítettél:-) Üdv. Márta

Ágost
Ágost Thu, 2015-02-19 11:54

Köszi ezt a nagyon ígéretes "egyszerűen nagyszerű" receptet!

REGPmeirawillison
REGPmeirawillison Wed, 2015-11-11 02:57

nem akarok beleszólni, de pont fordítva van :) a foltos tőkehal a haddock, a tőkehal pedig a cod :)

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Tue, 2015-02-17 13:00

-Azt hittem "a borsópüré" lesz hozzá, -hihi..., -ami, eléggé "megosztó" a "nem britek" körében...
Köszi, ezt a tartárt, (is) okvetlenül kipróbálom, -meg a sörös panírodat is, -persze, -ja, meg ezt a "kétszer sütött" krumplit is, már régóta akarom...
A lényeg, köszi, -a "teljes receptet" meg fogom próbálni.
(a tartárt és a krumplit máshoz is)

Írországban, -(saaajnos régen volt), -egyszer, elcipeltük a szupermarketba a "sok kilós nasszótárt", direkt "halügyben"...-aztán, jót röhögtünk, mert persze, mind a -"huszon sok féle" nevű, tőkehalnak volt fordítva, jogosan, mert annak fajtái voltak, gondolom...
A lényeg, -nagggyon finomak voltak...

-Bocs., -jó lenne tudni, hogy itthon, melyikek a finomak...-mert sajnos, vettem már, "ugyanolyan" (fagyasztott) tőkehalfilét, -csak éppen egész más volt...

REGPmeirawillison
REGPmeirawillison Wed, 2015-11-11 02:55

Elvileg a foltos tőkehal (az a haddock, abból készítik itt) az igazi. Én Skóciában élek, nekem itt ezt mondták :)

1713
burgonya 1 kg
napraforgó olaj 4 dl
tőkehalfilé 45 dkg
finomliszt 1.5 bögre
sütőpor 1.5 teáskanál
sör 2.5 dl
1 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 4 dl
majonéz 100 g
joghurt 100 g
csemegeuborka 3 közepes db
kapribogyó 3 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
méz 0.5 ek