Ezért érdemes tényleg minden nap ALMÁT ennünk – élettani hatások + receptek

Az alma hazánkban a gyümölcsök origója, a legalapvetőbb, leggyakoribb, legkedveltebb gyümölcsféle. Most épp nem túl olcsó, de annál egészségesebb!

Idared, jonatán, golden, gála, piros, nyári, zöld, starking vagy a luxi pink lady, még sorolhatnánk, hány almaféle létezik, a lényeg, hogy az almaa gyümölcsfogyasztás alfája és omegája, amit mindenki szeret, és szinte mindenkinek jót is tesz.

"Naponta egy alma az orvost távol tartja"

Ez a mondás aztán tényleg nem véletlen született meg, hiszen gondoljunk csak bele, amikor kiskorunkban betegek voltunk, anya mindig hozott egy adag reszelt almát, amivel pikkpakk rendbetette a rendetlenkedő gyomrunkat.

Na de mi van benne pontosan, ami ilyen jótékony?

  • egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrát, 3,7 gramm rost, és 10-15 mg C-vitamin
  • A- és B-vitamin-, folsav-,kalcium-, magnézium-, kálium-, kéntartalma is jelentős
  • vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet (a tapasztalatok szerint főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen vethető be)
  • kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét
  • magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet
  • savtartalma belek és a máj működésére fejt ki jó hatást
  • méregtelenítő, tisztító hatású
  • tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő és húgysavképződést (ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat)
  • afogyókúra egyik hasznos segítője
  • fogyasszuk nyersen, héjával, úgy tartalmazza alegtöbb értékes anyagot és rostot

Hogy mibe rakhatjuk?

A süteményeken, réteseken, palacsintákon pitéken és tortákon kívül mehet kompótba, (krumpli)pürékbe, bébiételekbe is, de bundázva is remek:

Természetesen levesekben is isteni, mehet sütőtökhöz, krumplihoz, más gyümölcsök mellé vagy magában, melegen vagy hidegen, de akár káposztás levesbe is:

Főételekben is megállja a helyét, isteni sütőben sült húsokhoz, kacsához, libához, csirkéhez, de sertéshez és marhához is. Süsd meg mézzel, dióval, citrommal, fahéjjal, karácsonyra, de egy lájtos köretnek is remek, bármikor:

Ha pedig könnyedebbre vágynál, menjen a salátába, ha lehet, szigorúan nyersen!

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

via

fotó: getty

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...