Ne tartsd vissza a székelést, mert komoly károkat okozhat

Igen, tudjuk, hogy kényes téma, de muszáj róla beszélni! 

Biztosan te is hallottál már olyanról, vagy esetleg személyesen is tapasztaltad, hogy egy nyaralás során vagy más idegen helyensokan egyszerűen inkább nem mennek el nagy dolgozni, és visszatartják, amit vissza kell. Nem kevesen küzdenek ezzel, és akár napokig képesek kibírni vécézés nélkül, csak mert valamilyen félelmük van ezzel kapcsolatban. De mégis meddig lehet húzni, és pontosan mivel jár ez?

Ezt is olvasd el:

10 étel székrekedés ellen - ezeket edd, ha neked is gondjaid vannak

Amit sosem mertél megkérdezni

Mivel nagyon kényes témáról van szó, így valószínűleg te sem merted ezzel felkeresni a háziorvosodat, elhessegetve az aggodalmat, mondván, pár nap kihagyásból nem lehet baj. Dr. Ellen Steint szerint azonban, akinek a bél motilitása, azaz a bélmozgás az egyik fő szakterülete, egyáltalán nem ajánlott visszatartani.

A szakember aHowstuffworks-nek elmondta, hogy bár bizonyos pontig el lehet kerülni a WC-re menést, komoly problémákat okozhatunk ezzel a bélrendszerünkben. A vastagbélben ugyanis kemény székletgolyók jöhetnek létre, amelyek körül szivárgás alakulhat ki – és ez csak az egyik probléma velük. Benne van ugyanis az is a pakliban, hogy az előbb említett képződmények túl nagy nyomást gyakorolnak a körülöttük lévő területre, ez pedigberepedezéseketilletvevégbélfekélyt isokozhat az érzékeny szövetekben. Ez pedig óriási fájdalmakkal járhat.

Ez is kapcsolódik:

Így jelzi a has, hogy elég volt az evésből

Hosszú távon működésképtelenné válhat a bél

Bizony, a hosszú távú következményekkel is számolni kell. Előfordulhat az is, hogy a végbél és a záróizom is károsodik,és mindkét szerv megfeszül, ami funkcionális problémákat is kiválthat a nem mellékes fájdalom mellett. Továbbá a felgyülemlett széklet megváltoztathatja a végbél formáját, emiatt a bél túlterhelődhet, és működésképtelenné válhat.

Lehet, hogy soha nem lesz a régi

A fentebb említett érzékeny területek regenerálódása hosszú hónapokat vehet igénybe, ha egyáltalán megtörténik valaha. A bélrendszerben ugyanis az izmok egymással összehangolva dolgoznak, de az eltelt időben kieshetnek a megszokott ritmusból, így a helyreállításukhoz akár fizikoterápiára is szükség lehet.

Ezeket olvastad már?

via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!