Top 10 igazi káliumbomba

A kálium a szervezetünk számára egyik legfontosabb mikrotápanyag. Ez a 10 alapanyag segít abban, hogy sose szenvedj hiányt belőle!

A káliumról viszonylag keveset szoktunk hallani, pedig ez az ásványi anyag is a szervezetünk számára elengedhetetlen mikrotápanyagok közé tartozik. Szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában. A hazai ajánlásban az ajánlott napi bevitel 2000 mg felnőttek esetében, ugyanez az érték az amerikai ajánlásokban 4700 mg. Anélkül, hogy bonyolult számolgatásokba kezdenénk, törekedjünk a napi fél kg zöldség-gyümölcs elfogyasztására, étkezzünk változatosan, színesen.

A megfelelő napi káliumbevitel legjobb forrásai a zöldségek és a gyümölcsök, lássuk miből vásároljunk be a zöldségesnél így a tavasz elején!

1. Burgonya

A lehető leghétköznapibb alapanyag, elkészítésével kapcsolatban arra figyeljünk, hogy ha főzzük, akkor az ásványianyag-tartalom egy része az elöntött főzővízzel távozik. Ezért, ha lehet, süssük inkább sütőben, persze minimális zsiradékkal!

2. Fejtett bab

A fejtett bab egészen extrém mennyiségű káliumot tartalmaz, 10 dkg közel 1800 mg-t. Az ő esetében is érdemes kicsit túllépni a levesen és a gulyáson (na nem mintha ezeket én nem szeretném), próbáljuk ki bátran saláta vagy más köret formájában.

3. Édesburgonya

Az édesburgonya káliumtartalma magas béta-karotin- és folsavtartalommal társul. Hasonlóan a burgonyához, káliumtartalmának egy része az ételkészítés során kifő az édesburgonyából, mondjuk az ő esetében ezt a főzőlevet általában el is fogyasztjuk (pl. leves, curry-k, rizottó stb.)

4. Csiperkegomba

A csiperkegomba is szerencsére egy könnyen hozzáférhető alapanyag. Készítsünk belőle salátákat, gombás szeleteket, bár én leginkább fokhagymával, chilivel pirítva, petrezselyemzölddel szórva szeretem.

5. Banán

Talán a banán a legismertebb káliumforrás. 1 db közepes banán napi káliumszükségletünk 10%-át biztosítja.

Olvastad már?

Banánt az egészséges étrendbe!

6. Sűrített paradicsom

A paradicsom is magas káliumtartalmú zöldség, koncentrált formájában, legyen az akár egy passata, akár a hagyományosabb sűrített paradicsom, a káliumtartalom is koncentrálódik.

7. Aszalt szilva és sárgabarack

Az aszalt gyümölcsök is tekinthetőek koncentrátumoknak, hiszen a víztartalmuk csökkentésével egy egységre jutó (pl. 100 g) tápanyagtartalmuk nő. Az aszalt szilvát, barackot koncentrált cukortartalmuknak köszönhetően persze nem ajánlott kilószámra fogyasztani, de ételeink színesítéséhez, változatossá tételéhez bátran használjuk fel őket.

8. Sütőtök

A sütőtök szezonja lassan véget ér, azért 1-1- utolsó fogást még készíthetünk belőle a hétvégén. Magas káliumtartalma ráadásul magas karotin- és élelmirost-tartalommal párosul.

9. Pak-choi

A pak-choi (vagy bok-choi) a távol-keleti konyhákban ismert káposztaféle. Sajnos itthon ma még csak nagyon kevés helyen elérhető, de azért érdekességképpen megosztom, mivel nekem egyik legkedvesebb zöldségem.

10. Avokádó

Lassan tényleg kiderül, hogy az avokádó a legtutibb alapanyag, hiszen nem maradhat ki a káliumban gazdag alapanyagok felsorolásából sem. Egy újabb ok, hogy készítsünk avokádós ételeket!

Olvastad már?

Szuperegészséges saláták avokádóból

(via About.com)

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek