Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bécsi almás rétes

Bécsi almás rétes
Bécsi almás rétes
100 perc / előkészület: 60 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem hallottam erről a finomságról egészen addig, míg végig nem lapoztam szakácskönyvtáram legújabb egyedét, a Desszertek c. süteményeskönyvet. Első látásra szerelemből másnapi elkészítés lett. Aki szereti az almás sütiket, annak kipróbálása kötelező!

hozzávalók / 6 adag

A töltelékhez

A tésztához

A mázhoz

A szóráshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszthez adjuk a sót.
  2. A tojást egy kis tálkába ütjük, lazán felverjük, és belekeverjük az olajat és a vizet. A liszthez adjuk ezt az egyveleget, alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett felülelten dagasztjuk a tésztát.
  3. Addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz a buci felülete.
  4. Olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és fél órán át pihentetjük.
  5. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megpucoljuk, magházukat kivesszük, és vékonyra szeleteljük. Tálba tesszük, hozzákeverjük a mazsolát, a mandulát, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a rumot. A zsemlemorzsát pedig vajon világos színűre pirítjuk.
  6. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, téglalap alakúra. Amikor egészen vékony, óvatosan kézzel meghúzkodjuk minden irányban, hogy még vékonyabb és nagyobb legyen a tészta. (A folyamat végén nem a mi rétesünk hajszálvékonyságára számítsunk, mert a bécsi almás rétes tésztája vastagabb annál.)
  7. Nagy konyharuhára terítjük a tésztát. Jól megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük mindenhol zsemlemorzsával, és egyik felén elosztjuk a tölteléket, a széleket kissé szabadon hagyva.
  8. A töltelékes oldalánál kezdve feltekerjük, a végeket összecsípve lezárjuk, és kivajazott tepsibe patkó alakra hajlítva átemeljük. Tetejét megkenjük a cukros tejszínnel.
  9. Az előmelegített sütőbe dugjuk úgy 45 percre, közben többször átkenjük a tejszínes mázzal.
  10. Amikor kész, a sütőben hagyjuk negyed órán át, majd langyosan tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 35
össznézettség: 70 433
elküldve: 13
receptkönyvben: 821
elkészítve: 13/38
Facebookon megjelent: 1

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: rétes
mikor: ebéd, uzsonna
konyha: osztrák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

grízes almás rétes, almás rétes

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

boanka
boanka Sun, 2013-03-24 18:27

Én is elkészítettem, túl vékonyra nyújtottam a tésztát, így egy kicsit kiszáradt.
A töltelék ISTENI FINOM, csak szerintem legközelebb vékonyabbra szeletelem, vagy lereszelem az almát, mert feltekerésnél olyan viccesen szögletes lett a kiálló almaszeletektől:-) De nagyon finom lett a végeredmény, különleges a máz a tetején, a töltelék pedig egyenesen leírhatalan! Sosem ettem ilyen finom almás tölteléket, mindenkinek ajánlott a kipróbálása aki almapárti!

raca001
raca001 Sun, 2012-11-11 19:30

Megsütöttem és nagyon finom. A töltelék egyszerüen tökéletes! A mázon elöször kételkedtem, de jobb mint ha csak vajjal kentem volna le a tésztát. Ez így szuper ahogy van. :-)

janoki76
janoki76 Thu, 2011-11-10 09:06

Tegnap este megsütöttem nagyon jó lett a tölteléket máshogy csináltam!köszi a receptet!

741
alma 5 közepes db
mazsola 10 dkg
mandula 10 dkg
nádcukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
fahéj 1 teáskanál
rum 2 ek
zsemlemorzsa 10 dkg
vaj 6 dkg
finomliszt 25 dkg
tojás 1 db
víz 5 ek
napraforgó olaj 2 ek
1 kk
vaj 5 dkg
habtejszín 0.5 dl
porcukor 2 teáskanál
porcukor 5 dkg