7 étel, aminek nagyon magas a vastartalma

A vashiányt nem szabad félvállról venni. Ezek az ételek rengeteg vasat tartalmaznak, ráadásul mindegyik alapanyag beilleszthető a vegán étrendbe, tehát csak növényi alapanyagokról van szó.

Lencse

Amellett, hogy a lencse nagyszerű rostforrás, tartalmaz még káliumot és fehérjét is. Vastartalma is igen magas, hiszen egy csészényi lencsében több vas van, mint egy közepes szelet húsban.

Fodros kel

A fodros kelnek igen alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalma, emellett azonban a vastartalma igen magas. Egyetlen csészében 3,6 milligramm van! Tegyük a salátánkba, vagy készítsünk chipset belőle.

Spenót

Nem hiába falatozta Popey olyan nagy elánnal, hiszen 3 csésze nyers spenótban 18 milligramm vas található, több, mint egy nagy szelet steak-ben.

Étcsokoládé

Az étcsokoládé gazdag vasban és antioxidánsokban is, emellett boldogsághormont termel, és és nagyon finom. Ennél az ételnél azonban fontos odafigyelni a mennyiségre, mert a kalóriatartalma nem mondható alacsonynak.

Csicseriborsó

Egy csésze csicseriborsó fedezi egy felnőtt ember napi vasszükségletének körülbelül a felét, hiszen 4,7 milligramm vasat tartalmaz.

Szezámmag

Csupán egyetlen teáskanálnyiban 1,3 milligramm található, ráadásul szuper könnyen beillesztheted a diétádba, hiszen belerakhatod a salátádba, turmixokba, de akár húsételekbe is.

Héjában sült krumpli

Tudtad, hogy egy nagyobb krumpli ugyanannyi vasat tartalmaz, mint egy kisebb adag csirkehús? Ráadásul, ha megspékeled egy kis (vegán) tejföllel és snidlinggel, akkor tökéletes vacsora is válhat belőle. Ha pedig nem a vegán verzióra szavaznál, akkor mehet bele tojás vagy sajt is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!